Gürcistan'da muhalefet liderine parti binasında gözaltı

Komşu Gürcistan'da muhalefetteki Birleşik Ulusal Hareket'in Başkanı Nika Melia, parti binasında yaklaşık bir saat süren bir operasyonla gözaltına alındı. Protestoları kışkırtmakla suçlanan ve kefaleti ödemediği için hakkında gözaltı kararı çıkarılan Melia, suçlamaların siyasi olduğunu söyleyerek mahkeme kararına uymayacağını açıklamıştı.

Nika Melia parti binasından gözaltına alındı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gürcistan'da muhalefetteki Birleşik Ulusal Hareket'in Başkanı Nika Melia, hakkındaki gözaltı kararına rağmen teslim olmamasının ardından yüzlerce polisin katıldığı operasyonla gözaltına alındı. Parti binasına düzenlenen operasyon yaklaşık bir saat sürerken, Melia'nın destekçileriyle polis arasında çıkan çatışmalarda 17 kişi yaralandı. 

Melia'nın destekçilerinin operasyon sırasında içeriden barikat kurmak amacıyla mobilyaları kullandığı, polisin binanın içinde göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi. 

Ülkede siyasi krize yol açan bu gelişmenin arka planında, Melia'nın 2019'daki hükümet karşıtı protestoları kışkırttığı suçlaması bulunuyor. Bu tarihte, Rus Komünist Partisi üyesi ve milletvekili Sergey Gavrilov'un bir oturum sırasında Gürcistan parlamentosunun başkanının koltuğuna oturması protesto edilmişti. Melia protestoları kışkırtmakla suçlanup gözaltına alınmış, kefaletle serbest bırakılmıştı.

Ancak muhalif lider hakkındaki suçlamanın siyasi olduğunu söyleyip kefaleti ödemezken, başsavcılığın talebi üzerine dün milletvekilliği düşürüldü. Meclis çoğunluğuna sahip iktidar partisi Gürcü Hayali'nin bu yönde oy vermesinin ardından hakkında gözaltı kararı çıkarılan Melia, teslim olmaması sonrası bugünkü operasyonla gözaltına alındı. Melia, operasyondan önce dayanışma için partisini ziyaret eden muhalefet liderleriyle ortak basın toplantısı düzenleyip mahkeme kararını kabul etmediğini söylemişti.

Melia hakkındaki süreç, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia'nın da istifasına yol açmıştı. Gakharia, bu konuda kendi yakın çalışma arkadaşlarıyla yaşadığı anlaşmazlığı gerekçe göstererek 18 Şubat'ta istifa etti. Eski başbakan istifa açıklamasında, ülkedeki siyasi gerginliğin artacağı uyarısında bulundu. Melia'nın gözaltına alınması Avrupa Birliği'nin tepkisini çekerken, eski devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de hükümeti 'düşmanların çıkarı doğrultusunda ülkeyi tamamen yıkma isteği' ile suçladı. (DIŞ HABERLER)