Gürcistan'ın AB üyelik süreci askıya alındı

AB'nin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski, başkent Tiflis'te düzenlenen bir etkinlikte, "Maalesef Gürcistan'ın AB'ye katılım süreci şimdilik durdurulmuştur" açıklamasını yaptı.

'Yabancı ajan yasası'na karşı başkent Tiflis'te düzenlenen gösterilerden. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gürcistan'da geniş çaplı protesto ve tartışmalara sebep olan ve kamuoyunda 'yabancı ajan yasası' olarak bilinen düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından Avrupa Birliği (AB) ülkenin üyelik sürecinin askıya alındığını açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, AB'nin Gürcistan Delegasyonu'nun X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB'nin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski'nin başkent Tiflis'te katıldığı etkinlikte ülkenin AB'ye katılım süreci hakkında açıklamalarda bulunduğu aktarıldı. Açıklamasında, "Maalesef Gürcistan'ın AB'ye katılım süreci şimdilik durdurulmuştur" ifadelerini kullanan Büyükelçi Herczynski, bu kararın son yapılan AB Liderler Zirvesi'ne katılan liderlerce alındığını bildirdi.

'30 MİLYON EUROLUK MALİ YARDIM DA DONDURULDU'

Pawel Herczynski, karar kapsamında AB'nin Gürcistan'a yönelik 2024 yılı için 30 milyon euroluk mali yardımın da dondurulduğunu belirterek, "Durumun daha da kötüleşmesi halinde başka tedbirler de düşünülüyor" ifadesini kullandı. Büyükelçi, "AB-Gürcistan ilişkilerinin tüm zamanların en yüksek seviyesinde olabilecekken bu kadar düşük bir noktada olduğunu görmek üzücü" değerlendirmesinde bulundu.

BORRELL 'AB ÜYELİĞİ RİSK ALTINDA' DEMİŞTİ

'Yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısının nisanda meclise sunulmasının ardından Gürcistan'da gösteriler başlamıştı. Yasa, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'daki kuruluşların 'yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon' olarak kaydolmalarını, aksi halde para cezalarıyla karşı karşıya kalmasını öngörüyordu.

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin nisan ayında sunduğu ve Gürcistan Parlamentosu'nda 14 Mayıs'ta yapılan oylamada kabul edilen yasa tasarısı, 18 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından veto edilmişti. Tasarının, 28 Mayıs'ta yapılan oylamada 4'e karşı 84 oyla tekrar kabul edilmesiyle Zurabişvili'nin vetosu aşılmıştı.

AB-Gürcistan arasındaki ilişkileri de bu yasasının yürürlüğe girmesiyle gerilmiş, AB yetkilileri yasanın geri çekilmesi için çağrı yapmıştı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 24 Haziran'da, hükümetin politikalarına bu doğrultuda devam etmesi halinde 'ülkenin AB üyeliğinin risk altında olduğu' uyarısında bulunmuştu. Mart 2022'de AB üyeliği için başvuran Gürcistan'a aday ülke statüsü Aralık 2023'de verilmişti

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)