Guterres: İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi suistimal ediliyor

BM Genel Sekreteri Guterres, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 52’inci Oturumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni yeniden canlandırmalıyız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Cenevre Ofisi'nde başlayan BM İnsan Hakları Konseyi’nin 52'nci Oturumu'nun açılışında konuşma yaptı. Guterres, konuşmasında, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin önemine dikkat çekti.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 75 yıl önce kabul edildiğini ve beyannamenin ilk kez her zaman ve herkes için geçerli olan yetkileri tanımladığını hatırlatan Guterres, "Bugünün ve yarının yeni zorluklarıyla yüzleşmek için İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni yeniden canlandırmalı ve tam olarak uygulanmasını sağlamalıyız” dedi.

‘BEYANNAME POLİTİK KAZANÇ İÇİN SÖMÜRÜLÜYOR’

AA’nın haberine göre, BM Genel Sekreteri, yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna savaşının  ‘bugün yaşanılan en büyük insan hakları ihlallerini tetiklediğini’ belirterek savaşın ‘çok sayıda ölüm, yıkım ve yerinden edilmeye neden olduğuna’ dikkat çekti.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin yaşam, özgürlük ve güvenlik hakları, kanun önünde eşitlik, ifade özgürlüğü, sığınma talebinde bulunmak, sağlık, eğitim ve bunun gibi insan haklarını düzenlediğini dile getiren Guterres, "Ne yazık ki ortak projemiz olması gereken İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, çok sık kötüye kullanılıyor ve suistimal ediliyor” dedi.

Guterres, “Beyanname, politik kazanç için sömürülüyor ve genellikle aynı kişiler tarafından görmezden geliniyor. Bazı hükümetler bunu parça parça yok ediyor, bazıları ise bir yıkım güllesi olarak kullanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘Bugün insan haklarına yönelik kamu ihmali ve özel küçümseme, bir uyarı işaretidir. Bu, tarihin doğru tarafında yer almak için bir andır’ diyen Guterres, bunun, ‘herkesin, her yerde insan haklarını savunması için bir an’ olduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri, “Bugünün ve yarının yeni zorluklarıyla yüzleşmek için İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni yeniden canlandırmalı ve tam olarak uygulanmasını sağlamalıyız” dedi. 

‘2022’DE ÖLDÜRÜLEN MEDYA ÇALIŞANLARININ SAYISI YÜZDE 50 ARTTI’

Konuşmasında dünyadaki yoksulluk ve açlığa da dikkat çeken Guterres, "Aşırı yoksulluk ve açlık on yıllardır ilk kez artıyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı olan 3,5 milyar insan, iklim değişikliğine bağlı yeryüzünün en sıcak noktalarında yaşıyor" uyarısında bulundu.

"Bu geniş alanlar, hızla insan hakları felaket bölgeleri haline geliyor. Buralardaki sel, kuraklık ve fırtınalar nedeniyle insanların iklim etkilerinden hayatlarını kaybetme olasılığının 15 kat daha fazla olduğu anlamına geliyor” diyen Guterres,  ‘Yüz milyon insanın şiddet, çatışma ve insan hakları ihlalleri nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını’ da aktardı. BM Genel Sekreteri, “Dünyanın dört bir yanında antisemitizm, Müslüman karşıtı bağnazlık, Hristiyanlara yönelik zulüm, ırkçılık ve beyaz üstünlükçü ideoloji ivme kazanmakta” dedi.

İfade özgürlüğü konusunda da olumsuzluklar yaşandığının altını çizen Guterres, geçen yıl dünya genelinde öldürülen medya çalışanlarının sayısının ‘korkunç şekilde yüzde 50 arttığına’ işaret etti.

52’NCİ OTURUM 4 NİSAN’A KADAR DEVAM EDECEK 

BM Cenevre Ofisi'nde başlayan BM İnsan Hakları Konseyi'nin 52'nci Oturumu'nun açılışına Guterres'in yanı sıra BM İnsan Hakları Konseyi'nin 2023 Dönem Başkanı ve Çekya'nın BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vaclav Balek, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gambiya'nın BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi ve BM İnsan Hakları Konseyi Başkan Yardımcısı Büyükelçi Muhammadou Kah, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç ile diğer ülkelerin ve BM kurumlarının temsilcileri katıldı.

Çekya'nın BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Balek'in başkanlık ettiği 52'nci oturum, 4 Nisan'da sona erecek. (DIŞ HABERLER)