Güven endeksi tüm sektörlerde geriledi

Sektörel güven endeksleri hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde düştü. Reel kesim güveni ise yatay seyirde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜİK Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri, Şubat 2022 verilerini yayımladı. Buna göre tüm sektörlere ait endekslerde gerileme görüldü.

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi şubat ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 1,2, perakende ticaret sektöründe yüzde 3,8 ve inşaat sektöründe yüzde 3,3 azaldı.

Ocak'ta söz konusu veriler, bir önceki göre, hizmet sektöründe yüzde 1,2, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,5 yükselmiş, inşaat sektöründe yüzde 5 düşmüştü.

Hizmet sektörü 118,7, perakende ticaret sektörü 119,8 ve insaaş sektörü güven endeksi 82,7 değerini aldı.

Söz konusu veriler Ocak'ta sırasıyla 120,2, 124,4 ve 85,5 değerlerini almıştı.

ÜRETİM VE SİPARİŞ BEKLENTİSİ ARTTI

Merkez Bankası ise ise şubat ayına ilişkin reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranını yayımladı. Reel kesim güven endeksi Şubat'ta 109,8 değerini aldı. Ocak ayında endeks 109,5 olarak kaydedilmişti.

Anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmelerin endeksi artış yönünde etkilediği görüldü. Son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, genel gidişat ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler ise endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 2 puan azalarak 109,9 seviyesinde gerçekleşti.

Endeksin 100 eşik değerinin üzerinde olması anketin kapsadığı reel kesim temsilcilerinin ekonomik faaliyetlere ilişkin güveninin arttığını gösterirken, bu değerin altı ise güveninin azaldığına işaret ediyor. Endeks 0-200 puan aralığında ölçülüyor.

İMALATTA GERİLEME

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 1 puan azalarak yüzde 76,6
seviyesinde gerçekleşti.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak yüzde 77,2 değerini aldı. (EKONOMİ SERVİSİ)