Güzellik filtrelerinin karanlık yüzü
Sosyal medyada kullanılan güzellik filtreleri birçok kişiye göre "kusursuz" bir güzellik sunuyor. Uzmanlar, bu güzellik dayatmasının psikolojik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Sivilceler, gözenekler ve cilt "kusurları" neredeyse herkesin bildiği ve yaşadığı, dünyanın en normal durumu. Fakat mükemmel saçları, pürüzsüz ciltleri ve parıldayan beyaz dişleriyle takipçilerine gülümseyen sosyal medya influencerlarının çoğu ise "kusur" kabul etmiyor ve "kusurlar" yok ediliyor.
Yüz filtresi programları piyasası giderek büyürken bu uygulamaların son yıllarda yapabildikleri de artıyor. Bu uygulamalar sayesinde daha pürüzsüz bir ciltten daha kalın kaşlara, bir kişinin yüz yapısını değiştirmeye kadar neredeyse her şey mümkün.
YAPAY GÜZELLİK İÇİN YAPAY ZEKA
DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, İsrail merkezli Lightricks şirketinin "FaceTune" uygulaması 200 milyondan fazla indirilirken, Tayvan'da üretilen "YouCam Makeup" ve Singapur'da geliştirilen "BeautyPlus" gibi rakip uygulamaların her biri 100 milyondan fazla kullanıcıya sahip.
Bundan birkaç yıl öncesine kadar benzer uygulamalarla sadece fotoğrafı işlemek mümkün olabiliyordu. Ancak artık bu uygulamalar, kendi videolarını çeken insanların yüzlerini teknik açıdan o kadar hassas ve kapsamlı bir şekilde değiştiriyor ki, rötuş yapıldığını anlamak neredeyse imkansız hale geliyor.
Sosyal medya uygulaması Tiktok'ta Mart ayında kullanıma giren iki filtre, kullanıcılar arasında büyük bir heyecan yarattı. Yapay zeka yardımıyla geliştirilen "Teenage Look" filtresi ile kullanıcılar olduklarından daha genç görünürken, "Bold Glamour" filtresi ile daha dolgun dudaklar, daha parlak gözler, ince bir burun ve kusursuz bir cilt görünümüne sahip oluyorlar.
Bu filtrelerin daha önceki versiyonlarını kullananlar, başlarını farklı bir yöne hızlıca hareket ettirdiklerinde ya da yüzlerinin önünde ellerini salladıklarında, hatalarla karşılaşabiliyordu. Ancak son zamanlarda geliştirilen filtreler neredeyse "kusursuz."