Habaş'ta vefat eden Raif Çatan'ın davası ertelendi
Habaş Limanı'nda Raif Çatan'ın denize düşerek vefat etmesinin ardından açılan dava ertelendi. Çatan'ın kızı Ayşe Yeşim Çatan, birçok milletvekiline konuyu ilettiğini ancak cevap alamadığını söyledi.
İZMİR - İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan ve daha önce de iş cinayetleri ile gündeme gelen Habaş Limanı'nda, Yüksan Tahmil Tahliye Limited Şirketi isimli taşeron firmada 10 yıldır çalışan vinç operatörü Raif Çatan, 6 Kasım 2020 gecesi denize düşerek vefat etti. Çatan'ın vefatının ardından açılan davanın ikinci duruşması Aliağa Adliyesi 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Çatan'ın yakınları ve avukatları katılırken, sanıklar duruşma salonunda hazır bulundu.
MAHKEME DURUŞMAYI ERTELEDİ: TANIKLAR DİNLENECEK
Duruşmada müşteki avukatları tanıkların dinlenmesini talep etti. Avukatlar ayrıca kamera görüntülerinin incelenmesi talebinde de bulunurken, tırnak ve doku örneklerinin incelenmesi de istendi. Taleplerin ardından dava tanıkların dinlenmesi istemiyle 18 Nisan tarihine ertelendi.
'ALLAH'IN TAKDİRİYMİŞ GİBİ GÖSTERİYORLAR'
Çatan'ın kızı Ayşe Yeşim Çatan davaya ilişkin Gazete Duvar'a konuştu. Şirketin suçun kendisinde olmadığını savunduğunu ifade eden Çatan, "Sanki bütün önlemleri almışlar da Allah’ın taktiri gibi gösteriyorlar. Tüm sorumluluk Yüksan’ın sorumluluğundaydı. 'Gerekli denetimleri yapıyorduk' dediler. Halbuki denetimler yapılmamış. Bu şirket daha önce de iş güvenliği açısından uyarılmış. Ama yine de önlemler alınmamış. Herhangi bir işçinin görevi olmadığı iş dışında çalıştırılamayacağı söylenmiş. Babam da vinç operatörüydü ancak sapancı olarak çalıştırılıyormuş. Sigorta girişi vinç operatörü olan ve bir kişi sapancı olarak çalıştırılmaz. Yasal olarak da bu durum bu şekilde. Şirket bu durumu normal bir durummuş gibi gösteriyor" dedi.
MİLLETVEKİLLERİNE VE KAMUOYUNA ÇAĞRI
Bu durumu yaşayan ilk aile olmadıklarını vurgulayan Çatan, "En azından diğer ailelerle bir araya gelebilirsek, bir şeyler yapmaya çalışırsak daha farklı şeyler olacak buna eminim" dedi. Konuyla ilgili CİMER'e bildirimde bulunduğunu ve konuyu milletvekillerine, siyasi parti genel başkanlarına, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na ilettiğini söyleyen Çatan, yalnızca Milletvekili Ömer Fetih Gürel'in kendisine yanıt verdiğini söyledi. Gürel'in ise "Başınız sağ olsun. Allah rahmet eylesin. İzmir milletvekilleri ile görüşüp durumu anlatın" dediğini aktaran Çatan, sorumluların cezalandırılmasını istedi. Çatan son olarak şöyle konuştu:
"Bu şirket daha önce de Kadir Özdemir davasında 1 ay ceza almış. Müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalarını istiyorum. Senelerce çıkmasınlar ki tüm hayatlarını, ailelerini etkilesin. En azından başka biri babasız kalmasın. Başka biri kardeşsiz kalmasın. Biz artık kendimizden geçtik."
Çatan'ın başvurduğu ancak cevap alamadığı diğer isimler ise şöyle:
Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sezgin Tanrıkulu, Mahir Polat, Erkan Baş, Kemal Kılıçdaroğlu, Eren Erdem, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Emine Gülizar Emecan, Barış Atay, Yavuz Ağıralioğlu, Alper Kollu, Mahmut Tanal, Müzeyyen Şevki, Ayhan Bulut
NE OLMUŞTU?
6 Kasım 2020 günü gece vardiyasında çalışan Raif Çatan, asıl işi vinç operatörü olmasına rağmen o gece “sığınakçı” (gemiye indirilen yükü bağlayan kişi) olarak görev yapıyordu. Saat 05.30 sularında bir arkadaşına "Ben namaz kılmaya gidiyorum, tuvalete gideceğim, çay içeceğim" diyen Çatan'dan uzun süre haber alınamazken, gün aydınlandıktan sonra servise binen arkadaşları Çatan'ın olmadığını fark etti. Başka bir geminin kaptanının suyun üzerindeki cansız bedenini fark etmesi sonucu bulunan Çatan, saat 8.30-9.00 civarında denizden çıkarıldı. Çatan'ın olay yerinde vefat ettiği anlaşıldı. (DUVAR)