Haber alınamayan Çinli iş insanının akıbeti belli oldu: 'Soruşturmaya yardım ediyor'

Bao Fan’ın kurucusu olduğu China Renaissance yatırım bankası, kendisinden 10 gündür haber alınamayan Bao Fan’ın ‘Çinli yetkililer ile bir soruşturma için işbirliği yaptığını’ duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin’in China Renaissance yatırım bankası, 10 gün önce kayıp olduğunu bildirdiği kurucusu Bao Fan hakkında borsaya bilgilendirme yaptı. China Renaissance, konuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede, Bao Fan’ın ‘şu anda soruşturma yürüten ilgili Çinli yetkililer ile işbirliği yaptığını’ duyurdu.

Reuters’ın haberine göre, bankanın 26 Şubat’ta borsaya yaptığı bu bilgilendirme, kendisinden 10 gündür haber alınamayan Bao Fan’ın akıbeti hakkında bankanın yaptığı ilk açıklama olsa da banka söz konusu soruşturma hakkında detay vermedi. 

‘BANKANIN FAALİYETLERİ NORMAL SEYRİNDE DEVAM EDİYOR’

China Renaissance, borsaya yaptığı bilgilendirmede, “Yönetim kurulu, şirketler grubunun iş ve faaliyetlerinin normal seyrinde devam ettiğini tekrar ifade etmek ister” dedi. 

Reuters haber ajansı, konuyla ilgili daha önce yaptığı başka bir haberde, ‘Bao Fan’ın bankanın eski başkanı Cong Lin hakkında yürütülen bir soruşturmaya yardım etmek üzere yetkililerce götürüldüğünü’ yazmıştı. 

Ne olmuştu?

Çin’in China Renaissance yatırım bankası, 16 Şubat’ta Hong Kong borsasına bir bildirim yaparak kurucuları Bao Fan’dan haber alınamadığını duyurdu. Açıklamanın ardından şirket hisseleri Hong Kong borsasında güne yaklaşık yüzde 50 değer kaybederek başladı.

Daha önce Credit Suisse ve Morgan Stanley gibi bankalarda çalışan Bao, 2005'te China Renaissance yatırım bankasını kurmuş ve 2018 yılında bankayı halka arz ederek 346 milyon dolar toplamıştı. Bao Fan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in başlattığı ‘yolsuzlukla mücadele’ soruşturmaları sırasında hiçbir açıklama olmadan ortadan kaybolan üst düzey Çinli yetkililerden biri olarak kayıtlara geçmişti.

Yalnızca 2015 yılında aralarında Fosun Group Başkanı Guo Guangchang’un da bulunduğu en az beş şirketin yöneticisi benzer şekilde ortadan kaybolmuş, Fosun, daha sonra konuyla ilgili açıklama yaparak Guo’nun ‘kişisel bir meseleyle ilgili soruşturmalara yardımcı olduğunu’ söylemişti. (DIŞ HABERLER)