Hablemitoğlu sanığı Nuri Gökhan Bozkır: Colani'ye silah sattım

Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesine ilişkin açılan davada tek tutuklu sanık olan eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır, Suriye'de yönetimi ele geçiren Colani’ye yıllar önce silah sattığını söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesine ilişkin açılan davanın bugün devam eden duruşmasında tutuklu tek sanık olan eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır, "Suriye Devlet Başkanı Ahmet El Şara yani Colani'yle dosttum, Colani devlet başkanı oldu, ben onlara silah satan kişi olarak ceza çekiyorum" dedi.

Hablemitoğlu suikastı davasında tahliye edilen ardından 'Soğan TIR’ları' davasında 21 yıl 9 ay hapis cezası almasına rağmen adli kontrol hükümlerine uymadığı gerekçesiyle tutuklanan eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır’ın duruşmadaki savunması dikkat çekti.

Suriye'ye soğan yüklü tırlarla silah ve patlayıcı kaçırmaktan ceza alan Bozkır, Suriye'deki Beşar Esad yönetimini deviren, geçmişte IŞİD ile yol alan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) silahlı terör örgütünün lideri Ahmet Hüseyin eş-Şara’ya (Colani) silah sattığını söyledi. 

'COLANİ'YLE DOSTTUM'

"Suriye devlet başkanı Ahmet El Şara yani Colani'yle dosttum” diyen Bozkır, “Colani devlet başkanı oldu, ben onlara silah satan kişi olarak ceza çekiyorum" dedi. Gazeteci Müyesser Yıldız’ın da aktardıklarına göre Bozkır, “Ülkemin çıkarları için yaptığım çalışmalar bana dava olarak döndü” diye konuştu.

Dava kapsamında son olarak Hablemitoğlu'nun uğradığı suikasttan dört gün önce Eskişehir’de gerçekleştirdiği ve 22 yıl sonra dava dosyasına giren konferans kaydında yeni şüphelilerin olduğu ifade edilmişti.

Hablemitoğlu’nun avukatı Ersan Barkın, suikastte başka şüphelilerin olabileceği, bunun araştırılmasına yönelik yapılan suç duyurusuna Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği kovuşturmaya yer yok kararının Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kaldırıldığını duyurdu.

Mahkeme sanık Nuri Gökhan Bozkır’ın tutukluluk halinin devamına hükmederken tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrolün kaldırılması talebini reddetti.

Ayrıca ABD’de 20 Ekim’de ölen Fethullah Gülen’in nüfus kayıt örneğinde sağ göründüğü bu sebeple Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye müzekkere yazılarak sanığın ölüp ölmediğine yönelik bilgi verilmesine karar verildi.

Duruşma, 21 Nisan 2025 tarihine ertelendi.

Hablemitoğlu’nun öldürülmeden dört gün önce Eskişehir’de katıldığı konferans ile öldürülmeden önce alışveriş yaptığı Migros mağazasındaki görüntüler bilirkişi tarafından incelenmişti. Bilirkişi heyeti, dosyada “tetikçi” olduğu iddia edilen Tarkan Mumcuoğlu’nun da aralarında olduğu sanıkların söz konusu kişilerle benzerliğinin olmadığına kanaat getirmişti.

SOĞAN TIRLARI DAVASI DAVA NASIL AÇILMIŞTI?

2015 yılının Eylül ayında, Şanlıurfa’da durdurulan bir tırın dorsesinde, soğan çuvallarına gizlenmiş tonlarca patlayıcı madde ele geçirilmişti. Mesut Doğanay’ın Trend Patlayıcı Madde Pazarlama adlı şirketine ait patlayıcı madde deposundan silah sevkiyatı yapıldığı ortaya çıkmış, hazırlanan iddianamede, Bozkır’ın liderliğindeki örgütün sevkiyatı gerçekleştirdiği ifade edilmişti.

İddianamede, IŞİD’e silah sevkiyatı yapan örgütün başında olan Gökhan Bozkır’ın kendisini MİT mensubu olarak tanıttığı, suç örgütünde, emekli polis Mesut Doğanay, Arif İzzet Sarıtaş, Ahmet Yasin Güneş ve Mehmet Oktar ile birlikte yönetici pozisyonunda olduğu belirtilmişti.

Bozkır, Doğanay, Sarıtaş ve Oktar hakkında “Silahlı Terör Örgütlerine Silah Sağlama” suçundan ceza istenirken Ahmet Yasin Güneş, sevkiyatı yöneten kişilerden biri olmasına rağmen dosyada şüpheli yapılmamıştı. Davada yargılanan ve tutuklanan isimler Güneş hakkında neden işlem yapılmadığını sık sık sormuştu.

Aradan geçen 5 yılda ise Ahmet Yasin Güneş hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, “Silahlı Terör Örgütlerine Silah Sağlama” suçundan iddianame hazırlanmış, 4 ay sonra ise Bozkır Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilmişti. Bu süreçte Ahmet Yasin Güneş tutuksuz yargılanmaya devam etmişti. Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilen Bozkır ise Hablemitoğlu cinayet davasında yargılanmaya başlamıştı.

'GİZLİ TANIKLIK YAPTIM'

Hakkında dava açılan Güneş, 22 Kasım 2021’deki beyanında, bugün Anayasa Mahkemesi üyesi olan  İrfan Fidan’ın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde bulunduğu dönemde, kendisiyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdiğini, FETÖ davasında gizli tanıklık yaptığını, Fidan’ın isteği üzerine Bozkır’ı takip ettiğini iddia etmişti.

Karar duruşmasında Bozkır, IŞİD’e silah gönderdiği tespit edilen suç örgütünün lideri olmak suçlamasıyla 21 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Ahmet Yasin Güneş'e ise 15 yıl hapis cezası verilmişti.

Gerekçeli kararda Güneş’in itiraf niteliğinde beyanları ve mahkemedeki savunmasında, MİT TIR’ları davasında gizli tanıklık yaptığı, MİT TIR’ları davasına bakan şimdiki AYM Üyesi İrfan Fidan ile sık sık irtibatta olduğuna dair ifadeleri yer almıştı. 

HABLEMİTOĞLU DAVASINDA NELER OLDU, İDDİANAMEDE NE VARDI?

18 Aralık 2002 öldürülen Hablemitoğlu cinayeti iddianamesi, 2022 Kasım ayında tamamlandı. Savcı Zafer Ergün’ün yazdığı iddianamede, İddianamede, FETÖ lideri Fethullah Gülen, FETÖ’cü olmaka suçlanan Mustafa Özcan, eski MİT’çi Enver Altaylı, Hablemitoğlu’nu tasarlayarak öldürmeye azmettirmekle suçlanıyor.

İddianamede, firar ettikten sonra Bulgaristan’da tutuklanan ve hakkında iade talebi bulunan emekli Albay Levent Göktaş, emekli Yüzbaşı Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ve emekli Binbaşı Fikret Emek’in Hablemitoğlu’nu “tasarlayarak öldürdükleri” öne sürülmüştü.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen eski Yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır ile FETÖ firarisi Serhat Ilıcak’ın da “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım” suçundan 20 yıla kadar hapsi istenmişti.

Hablemitoğlu suikastının eski Özel Kuvvetler Komutanlığı mensubu Tarkan Mumcuoğlu tarafından gerçekleştiği iddia edilmişti.