Hacker grubu fidye istemişti: 'Çalınan hasta verileri internette paylaşıldı'

İngiltere'de devlet kurumuna kan testleri konusunda patoloji hizmeti veren Synnovis'in sisteminden çalınan yaklaşık 400 GB'lık verinin Telegram ve karanlık web'de yayınlandığı ileri sürüldü.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Qilin isimli fidye yazılımcı bilgisayar korsanları grubu, ülkenin ulusal sağlık kurumu NHS'e kan testleri konusunda patoloji hizmeti veren Synnovis adlı firmanın dijital altyapısına saldırarak kan testi yaptıran binlerce kişinin verilerini çaldığını iddia etti ve çaldıkları bu veriler karşılığında fidye talebinde bulundu.

3 Haziran'da yaşanan bu olayın ardından, kan testi verileri çalınan binlerce kişinin bilgilerinin dün gece karanlık web ve Telegram grubunda yayınlandığı iddia edildi. Kan testini yapan şirket ve NHS hangi verilerin yayınladığı konusunda çalışma başlattı.

SYNNOVIS: NE KADAR ENDİŞE VERİCİ OLABİLECEĞİNİ BİLİYORUZ

DHA'nın aktardığına göre, NHS ve Synnovis, bugün ayrı ayrı açıklamalarda bulunarak, bu verilerin sosyal mesajlaşma ağı Telegram ve karanlık web’de yayınladığını duyurdu.

Synnovis, açıklamasında, “Dün gece siber saldırının sorumluluğunu üstlenen bir grup, Synnovis'e ait olduğunu iddia ettikleri verileri internette yayınladı. Bu gelişmenin birçok insan için ne kadar endişe verici olabileceğini biliyoruz" dedi. Bu verilerin analizinin devam ettiğini bildiren Synnovis, NHS, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi ve diğer ortaklarla birlikte yürütülen bu analiz, verilerin Synnovis sistemlerinden alınıp alınmadığını ve hangi bilgileri içerdiğini doğrulamayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

HASTA İSİMLERİ, NHS NUMARALARI, DOĞUM TARİHLERİ...

NHS ise açıklamsaında, “NHS İngiltere'ye, siber suç grubunun dün gece Synnovis'e ait olduğunu iddia ettiği ve bu saldırının bir parçası olarak çalınan verileri yayınladığı bilgisi verildi” dedi. İngiliz basını, siber suç grubunun hasta adları, doğum tarihleri, NHS numaraları ve kan testlerinin açıklamaları da dahil yaklaşık 400 GB'lık veri paylaştığını duyurdu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)