Hadrianaupolis'te, sağlık tanrısı Asklepios'un adının yazılı olduğu bir yazıt bulundu
Karabük'ün Eskipazar ilçesinde yer alan Hadrianaupolis Antik Kenti'nde, antik dönemde sağlık tanrısı olan Asklepios'un varlığına işaret eden yazıt bulundu.
DUVAR - Karabük'ün Eskipazar ilçesinde Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianaupolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında devam ediyor.
Geçen yıl ortaya çıkartılan kare planlı bir yapıda devam eden kazılardaki bir kaya parçasında "Kurtarıcı Asklepios'a Ailios Deiotaros sundu" ifadesi bulunan bir yazıt bulundu.
'ASKLEPIOS, ANTİK DÖNEMDE SAĞLIK TANRISIDIR'
Doç. Dr. Çelikbaş, yazıtın bulunmasıyla Hadrianaupolis'te Asklepios kültürünün varlığını tespit ettiklerini belirterek, "Yazıtta, 'Kurtarıcı Asklepios’a Ailios Deiotaros sundu' yazıyor. Burada Asklepios'un varlığını tahmin ediyorduk ama yazıtın çıkmasıyla artık Hadrianaupolis'te Asklepios kültürünün varlığını net bir şekilde tespit etmiş olduk. Asklepios antik dönemde sağlık tanrısıdır. Asklepios kültürünün olduğu yerlerde genellikle şifahaneler yani antik dönemin hastaneleri bulunur" ifadelerini kullandı.
'KARADENİZ'DE ASKLEPIOS KÜLTÜRÜ İLK DEFA TESPİT EDİLDİ'
Antik dönemin şifahanelerinin Bergama'da ve Allianoi'de görüldüğünü vurgulayan Çelikbaş, şöyle konuştu:
"Karadeniz'de Asklepios kültürünün ilk defa tespit edildiğini söyleyebiliriz. Hadrianaupolis'in kendi basmış olduğu sikkelerde tanrı Asklepios figürlerini görmüştük. Sikkelerdeki figürler bir yerdeki kültür varlığını yüzde yüz ifade etmez. Bir adak sütununda patera ve yılanları görmüştük. Bunun Asklepios ile bağlantılı olduğunu düşünmüştük fakat yazıtın çıkması ile Hadrianaupolis'te gerçekten bir Asklepios kültürünün olduğunu net bir şekilde ortaya koydu."