‘Hafıza Konuşmaları’ ikinci kez Beykoz Kundura’da

Beykoz Kundura’nın arşiv ve araştırma merkezi Kundura Hafıza tarafından Sümerbank’ın 90. yılına özel hazırlanan panel serisi Hafıza Konuşmaları'nın ikincisi 23 Mart’ta düzenlenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın Sümerbank’ın 90. yılına özel hazırladığı panel serisi Hafıza Konuşmaları, ikinci bölümüyle 23 Mart Cumartesi günü Beykoz Kundura’da. Türkiye’nin önemli endüstri mirası yapılarından Beykoz Kundura’nın çatısı altında 2015’te kurulan Kundura Hafıza’nın geçen yıl başlattığı ve Cumhuriyet’in 100. yıldönümü kutlamalarına da eşlik eden seri bu kez, “Sosyal Hayat”, “Kadın Emeği” ve “İktisat” başlıklarında gerçekleşecek ve alanında uzman isimleri ağırlayacak.

Üç farklı oturumda gerçekleşecek Hafıza Konuşmaları, 10:30-19:30 saatleri arasında tarih meraklılarını Beykoz Kundura’da buluşturacak.

Program, saat 11:30’da Kundura Sinema’da devam edecek ve S. Buse Yıldırım’ın Kundura Hafıza adına yapacağı Açılış Konuşması ile oturumlar başlayacak.

Prof. Dr. Arzu Öztürkmen’in moderatörlüğünde gerçekleşecek “Sosyal Hayat” başlıklı oturumun konuşmacıları, Doç. Dr. Gül Köksal, Prof. Dr. Serkan Tuna ve Dr. Tuba Demirci olacak ve Sümerbank’ın sosyal politikalardaki misyonu ve işçilerin yanı sıra Beykoz bölgesinin sosyal yaşamındaki yerini konuşacaklar.

Dr. Asena Günal’ın moderatörlüğünü yapacağı “Kadın Emeği” başlıklı oturumda ise, Dr. Yaşar Tolga Cora, Prof. Dr. Gülhan Balsoy ve Dr. Pınar Karababa konuşmacı olacak ve Osmanlı İmparatorluğu’nun son zamanları ve erken Cumhuriyet döneminde çalışma yaşamında kadınların görünürlüğü konuşulacak.

Programın son oturumu “İktisat” konulu olacak ve Prof. Dr. Hakan Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek. Prof. Dr. İlhan Tekeli, Prof. Dr. Aslıhan Aykaç ve Doç. Dr. Yusuf Doğan Çetinkaya’nın konuşmacısı olacağı oturum, Türkiye’nin iktisat politikaları içinde Sümerbank’ın ve Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın yeri tartışmaya açılacak.

Aynı gün ayrıca saat 10:30’da, Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın düzenlediği “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı sergi, arşiv sorumlusu eşliğinde gezilebilecek.

İlki geçen yıl 28 Ekim’de gerçekleşen ve Cumhuriyet’in 100. yıldönümü kutlamalarına da eşlik eden Hafıza Konuşmaları, erken Cumhuriyet dönemi iktisadi çalışmaları, devlet kurumları ve fabrikaları, emek tarihi, yerli üretim çalışmaları gibi konuları, alanında uzman isimlerle tartışmaya açmak ve 90 yıllık hafızayı bugünden okumak amacıyla başlatıldı.

Sınırlı sayıda katılıma açık olacak etkinlik için beykozkundura.com adresinden ücretsiz rezervasyon yapılabiliyor.

 

 

Etkinliğin programı şöyle:

10:30 – 11:30: Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya Sergisi – Sergi Turu

Oturum - Sosyal Hayat

11:30 – 11:50 S. Buse Yıldırım - Kundura Hafıza Açılış Konuşması

11:50 – 12:10 Prof. Dr. Arzu Öztürkmen - Moderatör & Açılış Konuşması

12:10 – 12:30 Doç. Dr. Gül Köksal – Bir Fabrikanın Hafızasını Okuma: Beykoz Kundura Örneği

12:30 – 12:50 Prof. Dr. Serkan Tuna – Sümerbank’ın Sosyal Politakalarda Üstlendiği Misyon

12:50 – 13:10 Dr. Tuba Demirci – Türkiye’de Kadın Emeği Tarihini Kör Noktası Olarak Kreş

Oturum – Kadın Emeği

14:30 – 14:50 Dr. Asena Günal - Moderatör & Açılış Konuşması

14:50 – 15:10 Dr. Yaşar Tolga Cora – Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Kadın Emeği

15:10 – 15:30 Prof. Dr. Gülhan Balsoy - Erken Cumhuriyette Çalışma Yaşamında Kadınlar

15:30 – 15:50 Dr. Pınar Karababa – ‘İğne ile Kuyu Kazmak' ile 'Beden Ölse bile Yaşamak' arasında: Kadın Emeğini Hereke Halısı'na Yerleştirmek

Oturum – İktisat

16:30 – 16:50 Prof. Dr. Hakan Yılmaz - Moderatör & Açılış Konuşması

16:50 – 17:10 Prof. Dr. İlhan Tekeli – 1929 Dünya Ekonomik Krizi Sonrası Türkiye’nin İktisat Politikası, Sümerbank’ın ve Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın Bu Politikalardaki Yeri

17:10 – 17:30 Prof. Dr. Aslıhan Aykaç – Türk Dokumacılık Endüstrisi ve Sümerbank

17:30 – 18:50 Doç. Dr. Yusuf Doğan Çetinkaya – Türkiye’de İşçi Sınıfının Oluşumu ve Geç Osmanlı – Erken Cumhuriyet Dönemi Emek Tarihçiliği