Haiti'de çete şiddeti: Ölü sayısı 70'e yükseldi

Haiti'de 'Gran Grif' isimli çetenin saldırıları ve güvenlik güçleriyle çatışmalarında en az 70 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Kenya güvenlik güçleri de Haiti'de görev yapıyor. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karayip ülkesi Haiti'de son iki günde güvenlik güçleriyle çete üyeleri arasında çıkan çatışmalarda 70 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Konuya ilişkin dün yapılan açıklamalarda, can kaybı en az 20 olarak açıklanmıştı.

AA'nın aktardığına göre, ülkenin Artibonite kentindeki Port Sonde kasabasına baskın düzenleyen çete üyeleri, polisle çatıştı. Olaylarda son iki günde 70 kişi yaşamını yitirdi, bazıları ağır olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı.

BM: 45 EV VE 34 ARAÇ ATEŞE VERİLDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Haiti Ofisi'ne göre, 'Gran Grif' isimli çete üyeleri, 45 evi ve 34 aracı ateşe verdi ve bölgede yaşayanları göçe zorladı. BM Haiti Ofisi Sözcüsü Thameen Al-Kheetan, basına yaptığı açıklamada, 'Gran Grif' üyelerinin halka otomatik silahlarla ateş açtığını belirterek, bölgeye takviye güç gönderilmesi çağrısında bulundu.

BM Haiti Entegre Ofisine (BINUH) göre, 2024'ün başından bu yana, 1374'ü son 6 ayda olmak üzere toplamda 3 bin 900 kişi silahlı çetelerin saldırıları sonucu öldü.

Uzun yıllardır siyasi, ekonomik ve güvenlik krizi gibi temel problemlerle karşı karşıya olan Haiti, 11 milyonu aşan nüfusuyla kıtlık tehlikesi yaşıyor. Başkent Port-au Prince'ın yüzde 80'ini silahlı çetelerin kontrol ettiği ülkede şiddet olayları her geçen gün artıyor.

(ANADOLU AJANSI)

Etiketler Haiti çete çatışma