YAZARLAR

Hak edilmiş sevinç: Amedspor

Futbol sadece futbol değildir, amenna. Amedspor da sadece bir futbol takımı değildir, bir kimliktir, bir kimliğe inatla sahip çıkma iradesidir.

Diyarbakır'da büyük bir sevinç yaşanıyor. Nedeni şu: TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta şampiyonluk mücadelesi veren Amedspor, Kastamonuspor deplasmanında çıktığı "kader maçını" 1-0 kazandı.
Ne var bunda, diyecekler için: Kastamonuspor’dan 3 puan önde olan lider Amedspor maçtan galibiyetle ayrılması durumunda puan farkını 6'ya çıkaracak ve şampiyonluk yolundaki en önemli engeli aşmış olacaktı.
İşte bu kadar önemli maçı 1-0 kazanan Amedspor, rakibi Kastamonuspor ile arasındaki puan farkını 6'ya çıkardı. Ligin geri kalan maçlarında olağanüstü bir durum olmazsa, an itibarıyla Amedspor şampiyonluğu garantilemiş durumda.

*

Diyarbakırlılar için Amedspor'un şampiyon olması neden önemli?
Amedspor, belediyelere kayyım atandığından bu yana maddi manevi destek alamadı. Buna gerekçe de İçişleri Bakanlığı görevinde bulunan Süleyman Soylu'dan gelmişti. Soylu, 11 Kasım’da Beştepe’de yapılan Jandarma İl Komutanları Toplantısı’nda “Kandil’in en son derdinin ne olduğunu biliyor musunuz? Söyleyeyim, Amedspor. Aman ne yapın, ‘Amedspor’a oradan buradan ayda 400-500 bin lira para bulun’ diye bizatihi Cemil Bayık talimat gönderiyor" demişti. Bu sözlerin ardından müfettişler kulübü denetlemiş ve Soylu'nun sözlerini doğrular bir delile ulaşamamıştı.
Amedspor'un taraftarı yıllardır deplasman maçlarına alınmıyor. Bu maçta da Kastamonu Spor İl Güvenlik Kurulu kararı nedeniyle Amedspor taraftarı stada alınmadı. Amedspor yönetiminden yaklaşık 40 kişi maçı izleyebildi.
Deplasman maçlarında ırkçı tezahüratlar yapılıyor. Bursaspor maçında beyaz Toros ve bölgede işlenen birçok faili meçhul cinayette parmağı olduğu iddia edilen Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın posterleri açılmıştı.
Baskılar yüzünden destek bulamayan Amedspor, ekonomik olarak çok zor zamanlar geçirdi. Kimi zaman elektriği ve doğalgazı kesildi. Birkaç kişinin, kurumun destekleriyle ayakta durabildi.
Bu büyük baskıların neticesi ne oldu? Bütün Diyarbakır Amedspor etrafında kenetlendi. Amedspor bölgenin takımı oldu. Baskılara inat, dünyanın her tarafında taraftarı bulunan bir takım haline geldi. Pankartta yazdığı gibi: "Sen bize yasak, biz sana tutsak" bir aşamaya geldi takım.
Bunları, Amedspor'un buraya kolay yoldan gelmediğini belirtmek için hatırlattım.

*

Bu sezonu kısaca değerlendirmek icap ederse: Aziz Elaldı başkanlığında sezona iyi başladı Amedspor. Ancak ligin ilk yarısının son maçlarında tökezleme sinyalleri vermeye başlamıştı. Kastamonuspor'a kendi evinde yenildiği maçtan sonra, "Amedspor namağlup unvanını ve liderliği kaybetti" başlıklı bir yazı yazmıştım. Futbol bilgim çok olmasa da yolunda gitmeyen bazı şeyler gözle görülür şekilde ayan beyandı. Benim gördüğümü kulüp yöneticileri de görmüştü ve ikinci yarıya takımın başına Mesut Bakkal'ı getirdi. Gol yollarındaki sıkıntıları gidermek üzere yeni transferler yaptı ve sonuç aldı. Şampiyonluğa ramak kaldı.

*

Bütün şehir Kastamonuspor karşılaşmasının öneminin farkındaydı. Kaç sezondur şampiyonluk direkten dönmüştü. Ancak bu sezonun akıbetinin önceki yıllara benzememesi için bütün olanaklar seferber edilmişti. Başkan Aziz Elaldı, sivil toplum kurumlarının da desteği ile bütün enerjisini takımın başarısına ayırdı.
Bu nedenle takım ilk kez özel bir uçakla deplasman maçına gitti. Uçakta futbolcular ile teknik heyetin yanı sıra Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası ve Diyarbakır Barosu başkanlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş insanları, gazeteciler ve CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da yer aldı.
Taraftarı unutmak olmaz.
Taraftar, en zor zamanlarda olduğu gibi bu sezon da takımı yalnız bırakmadı. Arada küser gibi olduysa da 33 bin kişilik stadyumu doldurarak takımını desteklemekten vazgeçmedi. Taraftarın takıma tutkusu ve inancı kentin bütün dinamiklerini harekete geçiren bir dinamo işlevi gördü. Böyle taraftarı olan takımın şahlanması kaçınılmaz gibi geliyor bana.

*

İşte o taraftar bugün stadyumdaki coşkusuyla Kent Ormanı ile Kent Meydanı parklarını doldurdu. TFF YouTube kanalından yayınlanan maçı binlerce kişi büyük ekranlarda izledi. TFF'nin YouTube kanalı izlenme rekoru kırmıştır muhtemelen.
Ben maçı Orman Park'ta izledim. Burada küçük bir parantez açmak isterim. Bu parka yayıncı ve insan hakları savunucusu değerli Ayşenur Zarakolu'nun adı verilmişti. Ancak valilik bu adı veto etmiş ve parkın adı Orman Park olarak dile yerleşmişti. 2016'daki darbe girişiminin ardından parkın adı 15 Temmuz Şehitler Parkı olarak değiştirildi. Ancak Diyarbakırlılar Orman Park demekten vazgeçmedi.
Parka stadyuma gider gibi forma, atkı kuşanmış, ellerinde takım bayraklarıyla geldi Amedspor taraftarı. Her yaştan insanın dev ekranın karşısındaki heyecanlı duruşu, Amedspor'un kentin takımı olduğunu bir kez daha gösterir nitelikteydi.
Maçın başlama düdüğü ile parkta tezahüratlar daha gür yükselmeye başladı. Takım 3'üncü dakikada Eyüp’ün golüyle 1-0 öne geçti ve stadyum değilse de park, sevinç çığlıklarıyla inledi.
Kaçan goller, rakip takımın atakları, hakemin düdüğü derken ilk yarı 1-0 bitti. Halaylar çekildi ama maçın bitmesine daha 45 dakika vardı ve bu yüzden halayda atılan adımlarda hafif endişe hissediliyordu.
Maçın ikinci yarısında Kastamonuspor çok tehlikeli gelmeye başladı ancak Amedspor iyi kapanmıştı ve maç 1-0 Amedspor'un galibiyetiyle bitti.

*

Maç biter bitmez "İşte taraftar, işte şampiyon" tezahüratı doldurdu parkı.
Halay ekiplerinin adımlarında tereddüt yoktu bu sefer.
Meşale satıcıları peyda oldu ve park, bir ara duman altında kaldı.
Tesisler semti kısa süreliğine de olsa trafiğe kapatıldı ve burada da halaylar çekildi.
Öyle anlaşılıyordu ki maçı evlerinde izleyenler de araçlarıyla trafiğe çıkmıştı. Yarı bellerine kadar araç penceresinden sarkanların üzerinde Amedspor forması, ellerinde Amedspor bayrakları vardı.
Maçı yanımda izleyen biri, "Bu aralar nereye gitsem halay görüyorum" demişti. "Bu aralar" dediği 31 Mart'tan bu yana olan zamandı. 31 Mart'ta kent kayyımlardan kurtulmuştu ve her etkinlik halaylarla başlıyordu.
Önce seçimlerdeki başarı, ardından Amedspor'un şampiyonluğa bu kadar yaklaşması, "Bu ne güzel bahar" şeklinde biraz şaşkınlıkla tarif ediliyordu. Bu şaşkın sevinci 8 yıl kayyımla yönetilmeyen şehir ahalisi bilmez, o ayrı.
Kentin üstündeki kasvet, belki büsbütün değil ama dağıldı. Diyarbakır bahar ayını çifte sevinçle karşıladı.
Futbol sadece futbol değildir, amenna. Amedspor da sadece bir futbol takımı değildir, bir kimliktir, bir kimliğe inatla sahip çıkma iradesidir. İşte bu nedenle Amedspor, hak edilmiş bir sevince neden oldu Diyarbakır'da ve bütün bölgede.


Vecdi Erbay Kimdir?

Mardin, Şenyurt doğumlu. Üniversite eğitimini tamamlayamadı. Çeşitli dergilerde yazıları, şiirleri, öyküleri yayımlandı. On yıla yakın bir süre Özgür Gündem gazetesinin kültür sanat editörlüğünü üstlendi. Çeşitli yayınevlerinde çalıştı. Yayımlanmış iki şiir kitabı var: Kuşkular Zamanı (Toplumsal Dönüşüm Yayınları, 1997), Yaz Sayıklamaları (Piya Kitaplığı, 2003). Öykü kitabı Masalın Ölümü, 2006 yılında Agora Kitaplığı'ndan çıktı. İnatçı Bir Bahar-Kürtçe ve Kürtçe Edebiyat derleme kitabı Ayrıntı Yayınları’ndan 2012’de çıktı. Şiir: Görülmüştür, Türkiye Barışını Arıyor, General Electric -Halil İncesu karikatür albümü yayıma hazırladığı kitaplardan birkaçı. Diyarbakır'da yaşıyor ve Gazete Duvar bölge temsilcisi olarak çalışıyor.