Hak-İş Başkanı Aslan: Asgari Ücret Tespit Komisyonu ömrünü tamamladı

Ankara’da ‘Emeğin Hukuku Kurultay’ı düzenlendi. DİSK Başkanı Çerkezoğlu, milyonlarca insanın sefalet içinde yaşadığını belirtirken Hak İş Başkanı Aslan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - Milyonlarca insanı doğrudan ilgilendiren asgari ücretin belirleneceği bugünlerde Ankara’da Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyon (DİSK) ortaklığında ‘Emeğin Hukuku Kurultay’ı düzenlendi. TBB Avukat Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir araya gelen katılımcılar, “İş Hukuku”, “İşçi Sağlığı” ve “İş Güvenliği” ile ilgili güncel sorunlara dair tartışmalar gerçekleştirdi.

‘MİLYONLARCA İNSAN SEFALET İÇİNDE YAŞIYOR’

‘Emeğin Hukuku Kurultay’ının açılış konuşmasını yapan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iş hukukunun işçinin hukuku olduğunu ve bunun için mücadele ettiklerini söyledi. Son günlerde çalışma hayatının taraflarıyla bir araya gelemediklerini ifade eden Çerkezoğlu, şunları kaydetti:

“Çağrılarımıza rağmen birliktelik talebimiz işlemiyor. Sosyal diyalog işlemediği için tüm sorunlar bir arada yaşanıyor. Milyonlarca insan sefalet içinde yaşıyor. Taşeron işçilik kanayan bir yara haline dönüşüyor. EYT için düzenleme yapılıyor ama ne bizimle ne de EYT dernekleriyle konuşuluyor. Çalışma hayatında bu tür yan yana gelişlerin sosyal diyalog mekanizmalarının işletilmesi böylesi bir dönemde önem taşıyor. Ürettiğimiz değeri hakça paylaştığımız, emeğin Türkiye’sini hep birlikte kuracağımızın inancıyla hepinizi selamlıyorum.”

‘ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU İŞÇİLERİ TEMSİL ETMEKTEN UZAK’

Hak-İş Başkanı Mahmut Aslan ise Amasra’da hayatını kaybeden maden işçilerini hatırlatarak iş kazalarında yaşanan sorunun bir mevzuat sorunundan öte zihniyet sorununa dönüştüğünü ifade etti. Sendikalaşmanın önünde hukuksal engellemelere karşın bir de iş veren ‘cephesi’ ile uğraşıldığını ifade eden Aslan, asgari ücret tartışmalarına ilişkin şunları kaydetti:

“Asgari ücret tartışmaları başladığında, rakamı söylediğin gün başka hiçbir konu konuşulmuyor. Oysa, tespit komisyonunun katılımcı olmadığı demokratik süreçlerin ihmal edildiği de konuşulmalı. Daha kapsayıcı ve katılımcı bir komisyona ihtiyaç var. Bu yapı ömrünü tamamladı. İşçileri temsil etmekten uzak. Asgari ücret aslında genel bir ücret. Benim ülkemde asgari ücretle çalışmak bir geçim ücreti olarak algılanıyor. Asgari ücret rakamları gerçekleri yansıtmıyor.”

‘ASGARİ ÜCRET UMUMİ VE ZARURİ ÜCRET’

TBB Başkanı Erinç Sağkan ise Türkiye’de neredeyse her gün 4 işçiden 1’inin iş kazalarında hayatını kaybettiğini, birkaç ay öncesinde 42 maden işçisinin de toprağa verildiğini ifade etti. Sağkan, şunları dile getirdi:

“Hukukun üstünlüğünü ve yargının bağımsızlığını sağlayamadığımızı ifade etmek isterim. Sorunları tespit etmek sorunların ilk adımıdır. Asgari ücrete 2022’de iki kere zam yapıldı. Şu anki ücrette insanca yaşayabilecek koşulları sağlamıyor. Asgari ücret adeta umumi ve zaruri ortalama ücret oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu umarız akılcı bir çözüme kavuşur.” (DUVAR)