Hak örgütleri: Çıkacak üzücü sonuçlardan iktidar sorumlu olacak

Diyarbakır'da cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili açıklama yapıldı: Açlık grevleri eylemlerinde sağlık ve yaşam hakkına yönelik ortaya çıkacak üzücü sonuçlarından siyasi iktidar sorumlu olacaktır.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Tecridin kaldırılması ve cezaevlerinde artan ihlallere ilişkin mahpusların başlattığı süresiz dönüşümlü açlık grev eylemleri 75’inci günde devam ediyor. İHD, TİHV, ÖHD, SES, TTB, TUAYDER ve Diyarbakır Barosu, açlık greviyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Yapılan ortak açıklamayı Diyarbakır Barosu Cezaevleri İzleme ve Takip Komisyonu Eş Başkanı Avukat Gizem Miran okudu.

Açlık grevi eylemlerinin 107 cezaevine yayılarak devam ettiğini belirten Miran, pandemi koşullarında cezaevlerinde ihlallerin artığını söyledi. Tecridin BM Mandela Kurallarına, CPT tavsiyelerine ve 5275 sayılı İnfaz Kanunu’na aykırı olduğunu dile getiren Miran, Adalet Bakanlığı’ndan yasal olmayan bu uygulamaya son vermesini istedi.

‘KURUMLAR GÖREVLERİNİ YAPMALI’

Açlık grevleri eylemlerinde sağlık ve yaşam hakkına yönelik ortaya çıkacak üzücü sonuçlarından siyasi iktidarın sorumlu olacağını belirten Miran, “Tüm hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine son verilerek, kişi onuruna yakışır muamele yapılması, mahpuslara yönelik işkence, kötü muamele ve insan onuruna aykırı davranış yasağı kapsamında muamelelerin ve diğer hak ihlallerinin ortadan kaldırılması, hasta mahpusların tedavilerinin aksatılmadan yapılması, hastane sevkleri sonrası karantina koşullarının tecrit işkencesi uygulamasına dönüştürülmesinin önlenmesi hususunda Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumları ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar görevlerini yapmalıdır” dedi. (DUVAR)