Hak örgütlerinden Hollanda hükümetine dava: 'İsrail'e silah ihracatı durdurulsun'
Lahey'de görülen davada hak örgütlerini temsil eden bir avukat, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'de 80 akrabasını kaybettiğini belirtti. STK'ler Hollanda'nın İsrail'e silah ihraç etmemesini istedi.
DUVAR - Hollanda’da 10 insan hakları örgütü, Lahey kentinde bugün görülen duruşmada, Hollanda hükümetinin İsrail’e silah sevkiyatını durdurmasını talep etti. Davacı kurumların temsilcileri, hükümetin işgal altındaki İsrail yerleşimleriyle ticarete de son verilmesini istedi. Mahkeme, taleplere ilişkin kararını 13 Aralık’ta açıklayacak.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, davacılar, beyanlarında Hollanda devletinin 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne taraf olduğunu hatırlatarak soykırımı önlemek için elindeki tüm makul önlemleri alması gerektiğine dikkat çekti. Aralarında Al Haq, Al Mezan ve Een Ander Joods Geluid gibi Filistin ve Yahudi hak örgütlerinin de olduğu 10 sivil toplum kuruluşunu temsil eden avukat Wout Albers, Hollanda’nın silah parçalarının sevkiyatını ve askeri işbirliğini sürdürerek bu önlemleri alma konusunda başarısız olduğunu söyledi. Avukat, “Bu, derhal durmalı” diye konuştu.
‘ÖDEDİĞİMİZ VERGİLERLE İSRAİL’E SİLAH GÖNDERİLİYOR’
Lahey’deki bölge mahkemesinde görülen davada, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) ocak ayında aldığı kararla İsrail’in Gazze’deki soykırım eylemlerine son vermesine hükmettiği de hatırlatıldı. Davacılar, Gazze’de soykırım yapıldığını belirterek yaşanan sivil can kayıplarına ve ‘eşi benzeri görülmemiş yıkıma’ dikkat çekti. Hak örgütlerinden birini temsilen söz alan avukat Ahmed Abofoul da “Bu, insan hakları ihlalleri konusunda çalışan insanlar olarak bizim daha önce hiç görmediğimiz bir şey” ifadelerini kullandı. Abofoul, aralarında çocukların da olduğu 80 akrabasını Gazze’de kaybettiğini anlattı. Avukat, Hollanda hükümetinin kendi vergilerini İsrail’e silah göndermek için kullandığına işaret etti.
‘SALDIRILARA KATKIDA BULUNMUYORUZ’
Hak örgütlerinin temsilcileri, duruşma sırasında ayrıca Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) dün İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve eski savunma bakanı Yoav Gallant hakkında çıkardığı tutuklama kararlarına da atıfta bulundu.
Hollanda hükümetini temsil eden avukatlar ise davacıların taleplerinin reddedilmesini talep etti; avukatlar, İsrail’e yönelik dış politikayı dikte etmenin hakimin görev ve yetkisinde olmadığını savundu. Avukat Reimer Veldhuis, “Hollanda hükümeti Gazze Şeridi’ndeki saldırılara… ya da yerleşimlerin sürdürülmesine katkıda bulunmuyor” diye konuştu.
Hollanda’da bir mahkeme, şubat ayında, hükümetin İsrail’e tüm F-35 savaş uçağı parçası ihracatını durdurmasına hükmetmişti. Hükümet ise bu kararı temyize götürmüştü. Öte yandan, Hollanda’nın UCM’nin tutuklama kararına uyacağı yönündeki açıklamasının ardından Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp’ın İsrail’e ziyareti ertelenmişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)