Hak savunucuları, STK temsilcileri ve avukatlara Meclis'e giriş yasağı

Geçtiğimiz çarşamba komisyon toplantısını izlemek için Meclis'e girenler bugünkü toplantı öncesi engelle karşılaştı. Meclis'e alınmayanlar arasında geçen hafta toplantıda olmayanlar da var.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik içeren teklifin geçtiğimiz hafta yapılan komisyon görüşmelerine katılan hak savunucuları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve avukatlara Meclis'e giriş yasağı getirildi. Meclis’e giremeyenler arasında Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Gülay Ertürk de yer aldı.

İLK TOPLANTIYA KATILAN İSİMLERE ENGEL

Sokak hayvanlarının 'ötanazi' ile uyutulmasını/öldürülmesini de düzenleyen teklifin komisyon görüşmelerinin geçen perşembe gerçekleşen ilk toplantısına katılmak için gelen isimler toplantı salonuna alınmamış koridorda bekletilmişti. Hak savunucuları, uzmanlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve avukatlar, sabah saatlerine kadar süren toplantıyı koridordaki ekranlardan izleyerek cep telefonlarıyla yayın yaparak kamuoyunu bilgilendirmişti.

Komisyonun bugün 14.00'te gerçekleşecek toplantısını takip etmek üzere yeniden Meclis'e gelen isimler, giriş için T.C. kimlik numaralarını verdiklerinde sistem uyarı verdi. Meclis'e girişlerinin engellendiğini öğrenen hak savunucuları ve avukatlar, ziyaretçi olarak isimlerini yazdıran milletvekilleriyle iletişime geçerek sorunu çözmeye çalıştı.

'ZİYARET HAKKIMIZ ENGELLENDİ'

Meclis girişindeki bekleyişleri süren isimlerden avukat Arzu Ayyıldız, çok sayıda ismin girişinin engellendiğini tahmin ettiklerini söyledi. Milletvekillerinin makamlarına ziyaretçi kabul edebildiklerini kendilerinin de CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan'ı ziyaret ederek fikir alışverişinde bulunacaklarını anlatan Ayyıldız, yasak getirildiğini kapıda sistem uyarı verilince öğrendiklerini ve ziyaret haklarının engellendiğini söyledi.

'İLK TOPLANTIDA HİÇBİR UYARI YAPILMADI, DEMEK Kİ TAŞKINLIK YOKTU'

Ayyıldız, geçen çarşamba yapılan toplantıya ilişkin, “Çarşamba günü milletvekili davetiyle alınan kişiler sabah saatlerine kadar içerideydi ve o süre zarfında herhangi bir uyarıyla karşılaşmadılar. Demek ki bir taşkınlıkta bulunmadılar, herhangi bir gerekçeyle o gün Meclis'te bulunanları dışarı çıkarmadılar. Bir taşkınlık olsaydı biz de avukatları olarak uyarırdık onları. Burada art niyet olduğunu düşünüyoruz” dedi.

İLK TOPLANTIDA OLMAYANLARA DA ENGEL

Çarşamba günü gerçekleşen ilk toplantıda bulunmayan avukatların da engellendiğini belirten Ayyıldız, “Bazı arkadaşlarımız geçen hafta sabaha kadar süren görüşmelerde yoktu. Bir arkadaşımız o gün Ankara'da bile değildi. Bugün onların girişinin de engellendiğini gördük” diye konuştu.

'SİSTEM KABUL ETMİYOR, GEREKÇE SUNULMADI'

Çarşamba günkü toplantıya katılan ve komisyonda da söz alan avukat Güliz Gündüz de “Sistem girişimizi kabul etmiyor. Kimse giremedi Meclis'e. Herhangi bir gerekçe de sunulmadı. Geçen sefer komisyonu izlemek isteyen arkadaşlarımızın hepsine yasak gelmiş görünüyor. Milletvekilleri devrede” dedi.

ÖZCAN: HALKA SÖZ HAKKI TANINMAYAN YASAMA SÜRECİNİ KABUL ETMİYORUZ

Ziyaretçi girişi için Meclis'e isim bildiren milletvekillerinden Gizem Özcan giriş yasağına ilişkin şunları söyledi: “Bugün TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda hayvanlarla ilgili evrensel hukuka ve hayvan haklarına aykırı kanun teklifinin görüşmeleri devam edecek. Konu ile ilgili uzmanlar ve hak mücadelesi yürütenler bu yasama faaliyetine katkı koymak, hayvanlar ve sokaklarla ilgili durumu ortak bir akıl çerçevesinde değerlendirmek için TBMM’ye gelmek istediler. Ancak öğrendik ki birçoğu avukat ve hak mücadelecisi olan yurttaşın bugün TBMM’ye girişi yasaklanmış. Bu uygulama, TBMM’nin hukukuna da teamüllerine de aykırıdır. Hayvanların katledilmesine varacak bir kanunu halktan kaçırarak TBMM’den geçirme isteğinin bir sonucudur. Hangi kanun teklifi olursa olsun, kaliteli bir yasama süreci üretmek önemlidir. Bunun da yolu bu konuda mücadele yürütenlere, bilim insanlarına, avukatlara TBMM’nin kapılarını açmaktır. Burası iktidarın Meclis’i değil, halkın Meclisi’dir. Halka söz hakkının tanınmadığı bir yasama süreci eksiktir, yanlıştır, kabul etmiyoruz.”

'İÇ TÜZÜĞE UYGUN'

Meclis kaynakları, iç tüzük gereği Meclis’te slogan atmak gibi eylemlerin yaptırımı olduğunu ve bu yaptırımın iç tüzüğe uygun olduğunu söyledi.

KORİDORDAKİ TELEVİZYON KALDIRILDI

Komisyonun geçtiğimiz toplantısında salona alınmayarak koridorda bekleyenlerin izlediği ve cep telefonlarıyla yayın yaptığı televizyonun kaldırıldığı ve komisyon salonunun önünde yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

'OHAL İLAN ETMİŞLER'

Komisyonu izlemeye gelen milletvekilleri, “Kimi kimden koruyorlar, bu kadar güvenlik tedbiri kimin için alınıyor”, “OHAL ilan etmişler”, “Televizyonu kim söktürdü” diyerek tepki gösterdi.

Meclis’e alınan ancak salona alınmayan isimler koridorda bekletildi.

Etiketler meclis komisyon