'Hakim Lokman Kürtçe konuştuğu için öldürüldü' iddiası Meclis gündeminde

DEM Parti, İstanbul’da Kürtçe konuştuğu için öldürüldüğü iddia edilen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi vatandaşı Hakim Lokman’la ilgili soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti İstanbul Milletvekilleri Cengiz Çiçek, Keziban Konukcu Kok, Çiçek Otlu  ve Celal Fırat, İstanbul’da Kürtçe konuştuğu için öldürüldüğü iddia edilen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi vatandaşı Hakim Lokman’la ilgili ortak soru önergesi hazırladılar.

DEM Parti Milletvekilleri’nin Meclis'e sunduğu önergede şu ifadelere yer verildi:

“Son dönemlerde Kürtçe’nin, halay ve Kürtçe müziğinin hedef gösterilmesi sonucunda ırkçı şiddet pratikleri artarak devam etmektedir. Irkçı şiddetin son örneği ise İstanbul Aksaray’da yaşandı. Basında yer alan bilgilere Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin vatandaşı olan Hakim Lokman, İstanbul’un Aksaray semtinde ırkçılar tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucunda katledildi.”

Önergede şu sorular yöneltildi:

“1.         Kürtçe konuştuğu için ırkçı saiklerle katledilen Hakim Lokman’ın katilleri yakanlandı mı? Yakalanmadıysa bunun gerekçesi nedir?

2.           Kürtçe konuştuğu için ırkçı saiklerle katledilen Hakim Lokman cinayetine ilişkin başlattığınız geniş bir soruşturma var mı?

3.           Kürtçe konuşanlara yönelik ayrımcılık, hükümetinizin Kürt sorununu çözme iradesi göstermediği, aksine bu sorunu derinleştiren bir politik yaklaşım benimsediği yönündeki eleştirilere dair düşünceniz nedir?

4.           Kürt kültürüne ve diline yönelik son dönemlerde artan saldırıların gerekçesi nedir? Anadilinde konuşmak, okumak, yazmak, müzik dinlemek yasaklanmış mıdır?

5.           Son zamanlarda halay ve Kürtçe üzerinden Kürt kimliğine, diline ve kültürüne birçok alanda yapılan saldırıların ve ayrımcı uygulamaları cezasız kalmasının bu saldırı ve ayrımcı uygulamaları teşvik ettiği yönündeki eleştirilere ve tepkilere dair düşünceniz nedir? Yaşanan saldırılara ve ayrımcı tutumlara dair herhangi bir adım atacak mısınız?”