Hakkari Belediyesi borcunu açıkladı: 315 milyon TL

Hakkari Belediyesi Eşbaşkanları düzenledikleri basın toplantısında belediyenin borcunu açıkladı. Buna göre belediyenin borcu, 315 milyon 705 bin 77 TL.

Fotoğraf: Mimar Kaya
Google Haberlere Abone ol

HAKKARİ - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) kazandığı Hakkari Belediye Eşbaşkanları Mehmet Sıddık Akış, Viyan Tekçe ve Başkan Yardımcısı Hatice Ücar basın toplantısı düzenledi.

Belediye binasında meclis üyelerinin katılıma ile gerçekleştirilen toplantıda kayyım sonrası tahribat, belediye borçları ve belediyenin içinde olduğu durum basınla paylaşıldı.

BİR AYDA 56 MİLYON TL HARCANMIŞ

Açıklamayı yapan Tekçe, kayyım süresi boyunca görev sürdüren mülki idare amirlerinin AKP'de yönetici konumunda bulunan birçok üye, yönetici ve yardımcıyı HAK-BEL sendikası üzerinden işe alındığı tespit edildiğini söyledi. Tekçe, “Belediye ihalelerinin çoğunu AKP’ye yakın firmalara verildiği, belediyeye ait taşınmaz ve iş yerlerinin cüzi miktarlarda kiralarla AKP yönetici ve üyelerine verildiği saptanmıştır. Bununla birlikte girilen seçim sürecinde AKP adayı için yapılan kampanyaların tamamının belediye bütçesiyle yapıldığı tespit edilmiş, bu kapsamda belediye kasasından 29 milyon 939 bin 764 TL para çıkışı olduğu tespit edilmiştir. Seçim arifesinde yapılan ihalelerin toplam bedeli 25 milyon 820 bin 90,10 TL olmuş. Mart ayı içerisinde yapılan doğrudan teminin 796 milyon 728 bin TL olduğu tespit edilmiş olup, seçimden önceki bir aylık süreçte toplamda 56 milyon 446 bin 583 TL'nin belediye kasalarından belediyenin olağan dışı işlerde harcandığı tespit edilmiştir” dedi.

Tekçe, belediyeye ait borçları kalem, kalem şu şekilde aktardı: “İller bankası kredileri, 119 milyon 605 bin 52 TL ve faizi 40 milyon 317 bin 472 TL olmak üzere 159 milyon 922 bin 542 TL’dir. Vakıfbank’tan Çekilen kredi ise 24 milyon 977 bin iken uygulanan faiz oranı ise 23 milyon 601 bin 360 TL olmak üzere toplam 49 milyon 758 bin 428 TL. Vergi Dairesi, SGK ve benzeri kurum borçları ise 1 milyon 265 bin 620,46 TL’dir. Yargısal borçlar toplamı 27 milyon 522 bin 860,44 TL ve tüm borçlar hesaplandığında belediyemizin toplam borcu 315 milyon 705 bin 77,13 TL’dir. AKP adayının YSK’nin yasaklarına ve siyaset etiğine aykırı olmasına rağmen seçim rüşveti olarak vaatleri ve kendisi tarafından yaptığını söylediği birçok harcamanın belediye bütçesinden yapıldığı görülmüştür. Hakkari halkına hizmet üretmek için kullanılması gereken bütçe, adayın seçim kampanyası için kullanılmıştır. Zorunlu ve doğal afet durumlarında alınması gereken yüksek faizli krediler seçim kazanma odaklı alınmıştır. Örneğin Vakıfbank’tan alınan kredi, spor ve etkinliklere destek adı altında belediyenin mevcut bütçe durumunu çok aşan yardımlar adı bile duyulmamış spor kurumlarına verilmiş gözükmektedir.”

‘AKP VE MHP’LİLER İŞE GELMEDEN MAAŞ ALMIŞ’

İşe gelmeden maaş alanların olduğunu belirten Tekçe, bu kişilerin çoğunlukla AKP'li ve MHP’li yöneticilerden oluştuğunu belirtti. Tekçe, “Söz konusu alımlara karşı ihtiyaç gereği yapılan görevlendirmeler sonrasında yıllardır işe gelmeden belediyeden maaş alanlar, bu durumları görmezden gelip belediyemizi hedef almaktadırlar. Kayyımlar tarafından işe alımların objektif kriterlere göre alınmadıkları tüm halkımız tarafından bilinmektedir. Hiçbirisi ihtiyaç dâhilinde işe alınmış değil. Mülakatların usulen yapılmadığı resmi işlemlerde yaptığımız incelemelerde açığa çıkmış bulunmaktadır” diye konuştu.

Seçim kampanyası boyunca piyasaya para süren AKP’li adayın şirketinin adını taşıyan spor kulübüne bile belediye bütçesinden paralar aktarıldığına dikkati çeken Tekçe, “Kendilerini Hakkari’nin ve Hakkari halkının sevdalısı gösterenlerin tüm söylemleri, aslında koltuk sevdasıymış. 'Fakirin doğal gazlarını kendi hesaplarımızdan yapıyoruz' diyenlerin tüm bu işleri belediye bütçesinden yaptıklarını halkımızın bilmesini isteriz” dedi.

‘HALKIMIZA YAKIŞIR HİZMET İÇİN ÇALIŞACAĞIZ’

Kayyımlar görevdeyken tüm imkânların sunulduğunu ve kredi borçlarının hisseden kesilmediğini belirten Tekçe, belediyenin DEM Parti yönetimine geçtiği ilk ay itibariyle hissenin yüzde 44,5’i kesileceği yönünde karar alındığını vurguladı.

Tekçe, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Halkımıza yapacağımız hizmetleri engelleme ve görünür olmaması için merkezi düzeyde alınan bu düzenlemelerle Colemêrg halkı cezalandırılmak istenip partimiz için halkın gözünde 'belediyecilik yapamıyorlar' algısı yaratılmaya çalışılıyor. Belediyemize karşı yapılan bu kanunsuz uygulamaları halkımız ile paylaşıp AKP’nin kirli zihniyetini teşhir etmek için 31 Mart tarihinde yapılan yerel yönetimler seçiminde halkımızın iradesiyle seçilen biz yöneticilerin görevidir. Yıllardır tüm engellemelere rağmen halkımıza verdiğimiz sözlerin gereği olarak, sosyal belediyecilik anlayışı ile halkımıza yakışır hizmetleri öğretmeye ve yapmak için gece gündüz çalışmalarımızı halkımızın öz gücü ile yapmaya kararlıyız.”