Hakkari'de kayyımın gerekçesi: '10 yıldır süren dava'

Hakkari'de Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınarak Vali Ali Çelik'in kayyım atanmasına kent genelinde tepki gösteriliyor.

Google Haberlere Abone ol

HAKKARİ - İçişleri Bakanlığı'nın bu sabah gözaltına alınan DEM Partili Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ı görevden uzaklaştırarak yerine kayyım atamasıyla ilgili tepkiler sürüyor.

Akış'ın 2014 yılında açılan bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtilirken 10 yıldır süren davanın 61'inci duruşmasının 5 Haziran Çarşamba günü saat 10.30'da Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceği ifade edildi. Avukatlar, 10 yıldır bekletilen kararın bu duruşmada verileceğini öngörüyor.

Öte yandan Akış hakkında yeni açılan ve ardından gizlilik kararı getirilen soruşturmanın, 1 Şubat 2014'te Van'dan başlayan Özgürlük Yürüyüşü'nün Hakkari ayağında düzenlenen bir etkinlikte yapmış olduğu konuşmadan kaynaklandığı öğrenildi. Avukatların aktardığına göre ise bu konuşmada, suç teşkil edecek herhangi bir ifade bulunmuyor.

EYLEM YASAĞINA KARŞI YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI

Öte yandan Hakkari Valiliği'nin almış olduğu, 10 günlük eylem, etkinlik, toplantı ve gösteri yürüyüşü kararına ilişkin DEM Parti Hakkari İl Örgütü tarafından yürütmeyi durdurma istemi ile dava açıldı.

Belediye binası ve DEM Parti Hakkari İl Örgütü önünde polis ablukası sürerken, çok sayıda kişi, il binasına gelerek nöbet eylemi başlattı. Bu akşam saat 19.00'da DEM Parti tarafından, belediye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirilecek. Açıklamaya, bölge illerinin belediye eş başkanlarının yanı sıra DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Rüştü Tiryaki, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşları katılacak. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlulları'nın ise yarın sabah kente gelmesi bekleniyor.

Hakkari Belediyesi'nin etrafı yeni getirilen polis barikatlar ile kapatılıyor. Kayyım olarak atanan Vali Ali Çelik, şu ana kadar henüz belediye binasına gelmedi.

YENİDEN REFAH VE CHP'DEN DESTEK

DEM Parti Hakkari İl Örgütü'nden alınan bilgiye göre, Yeniden Refah Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi Hakkari il yöneticileri, kayyım uygulamasını kabul etmediklerini belirtti.

Sabah saatlerinde belediye binasında devam eden polis araması sonra erdi ve personelin binaya girişine izin verildi.

KAYYIM MESAİYE BAŞLADI: ÜÇ BAŞKAN GÖREVDEN ALINDI

DEM Partili yetkililerden edinilen bilgiye göre; 31 Mart öncesindeki kayyım döneminde, belediye başkan yardımcısı görevinde bulunan Hamit Zibek, Özgür Kanat ve İsa Ölmez seçimi DEM Parti'nin kazanmasının ardından Vali Ali Çelik tarafından İl Özel İdaresi'ne atanmışlardı. Bugün yeniden kayyım atanmasının ardından bu üç isim yeniden göreve getirildi. Kararın DEM Parti yönetimindeki belediye başkan yardımcılarına tebliğ edilmesi bekleniyor.

DEM PARTİ HEYETİ ESNAFI ZİYARET ETTİ

DEM Parti bölge milletvekilleri ve belediye eş başkanlarından oluşan ilk heyet Hakkari'ye ulaştı. DEM Parti Hakkari İl Örgütü binasında yapılan toplantının ardından heyet, Bulvar Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi'nde esnaf ziyaretlerine başladı. Heyet, bu akşam saat 19.00'da gerçekleştirilecek olan basın açıklamasına katılım çağrısı yapıyor.

PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ BAŞLADI

Hakkari'de kayyım protestoları, kitlesel yürüyüş ile başladı. Bulvar Caddesi üzerinde bir araya gelen DEM Parti milletvekilleri, belediye eş başkanları, il ve ilçe örgütleri halk ile birlikte yürüyüşe geçti. Kentin farklı cadde ve sokaklarında alkış ve zılgıtlarla yürüyen kitle, "Sıddık Başkan onurumuzdur", "Hırsız kayyım istemiyoruz", "Hakkari uyuma iradene sahip çık" sloganları ile DEM Parti Hakkari İl Örgütü binasına geldi.