Hakkari'ye kayyım sonrası muhalefet temasta
Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması sonrası DEM Parti, CHP başta olmak üzere tüm muhalefet partileriyle temasa geçti. HDP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, CHP Genel Başkanı Özel'e de bilgi verdi.
ANKARA – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması ve Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından olağanüstü toplandı. Toplantıda partinin önümüzdeki dönemde atacağı adımlara dair bir dizi karar alındı. DEM Parti, önümüzdeki günlerde muhalefet ve demokratik kitle örgütleriyle ortaklaşacağı protestolar düzenlemekten nöbet eylemlerine kadar çeşitli yöntemlerle kayyım siyasetine yönelik itirazını dile getirecek.
Olağanüstü MYK toplantısında kayyım kararına karşı atılacak bu somut adımların netleştirilmesinin yanı sıra hukuki ve politik değerlendirmeler de yapıldı.
14 YILLIK GEÇMİŞİ OLAN DOSYA 31 MART SONRASI HAREKETLENDİ
Parti yöneticilerinin verdiği bilgilere göre Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış hakkındaki süreç tamamen hukuksuz. 14 yıllık geçmişi olan bu sürecin özeti şöyle:
-Akış hakkındaki soruşturma 14 yıl önce başlatıldı.
-2010'da başlayan soruşturma 2014'te davaya dönüştü.
-2014'ten 2024'e giden süreçte dava dosyasındaki tapelerde suç teşkil eden hiçbir şey bulunamadı.
-Akış'ın suçlu olduğu yönünde ifade veren tanıklar ifadelerini geri çekti.
-Gizli tanıklar mahkeme huzurunda dinlenmedi.
-Dava somut bir suç unsuru bulunamadan 2024'e kadar devam etti.
-Dosyanın soruşturma aşamasındaki TEM şube müdürü, savcı ve sulh ceza hakimi Fethullah Gülen örgütüne üye olma iddiasıyla görevden alındı, haklarında soruşturma ve kovuşturma açıldı.
-10 yıldır süren davanın 60'ıncı duruşması 23 Mayıs'ta görüldü.
-Savcılık bu duruşmada dosya hakkındaki mütalaasını sundu ve Akış'ın cezalandırılmasını istedi.
-Avukatların savunma için süre istemesi sonucu duruşma sadece 13 gün sonraya yani 5 Haziran’a ertelendi.
-Bu arada Akış hakkında yeni bir soruşturma daha başlatıldı. Bu soruşturmanın Akış'ın 2014'te yaptığı bir konuşma gerekçe gösterilerek başlatıldığı iddia edildi.
-İçişleri Bakanlığı duruşma tarihi olan 5 Haziran'ı beklemeden; 10 yıldır devam eden davayı ve yeni soruşturmayı gerekçe göstererek gözaltı işlemi yaptı ve kayyım atadı.
-Dosyaya kısıtlama kararı ve Akış'a avukat görüş yasağı getirildi.
SUÇ TESPİT EDİLMEDEN VE CEZA VERİLMEDEN KAYYIM ATANDI
Henüz bir ceza verilmeden kayyım atanmasının büyük bir hukuksuzluk olduğunu söyleyen DEM Partililer, 5 Haziran'da görülecek duruşmada ceza verilse bile bu cezaya itiraz hakkının olduğunu, itiraz ve temyiz süreçleri sonuçlanmadan kayyım atanamayacağını söyledi.
İKTİDAR HAKKARİ'YE ÖZEL ÇALIŞIYOR
Savcılığın mütalaasını 31 Mart seçiminden sonra vermesinin tesadüf olmadığını söyleyen DEM Partililere göre iktidar sınır şehri Hakkari'de 'özel' uygulamalar hayata geçiriyor. Seçim döneminde de Hakkari'de çok fazla usulsüzlük yaşandığını, sahte-taşıma seçmenlerin, askerlerin oy kullandığını, seçmenlerin baskı altına alındığını anlatan DEM Partililer, “Hakkari'de 3 milletvekilliğinin üçünü de kazanmamıza tahammül edemediler. Yıllardır çeşitli yöntemlerle Hakkarilileri yıldırmaya çalıştılar ama olmadı. Şimdi de bunu deniyorlar” diyor.
KAYBETTİKLERİ HER BELEDİYE KAYBETTİKLERİ RANT
İktidarın elinde olmayan tüm belediyeler gibi Hakkari Belediyesi'nin de ciddi bir rant kapısı ve iktidar için ekonomik kaynak olduğunu belirten DEM Partililer önceki dönem kayyımı ve bürokratlarının kayyım uygulaması için iktidara baskı yaptığını belirtiyor.
VALİ VE AK PARTİLİ İL BAŞKANI'NIN ANKARA ZİYARETLERİ
DEM Partililer, AK Parti Hakkari il başkanı ve Hakkari Valisi'nin son birkaç haftadır Ankara'da pek çok kurum ve bakanlığı ziyaret ettiğine de dikkat çekiyor. Hakkari Valisi Ali Çelik ve AK Parti İl Başkanı Zeydin Kaya'nın; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve başka devlet kurumlarındaki bürokrat ziyaretlerinden fotoğrafların valiliğin sosyal medya hesabından paylaşılmasının “Kayyım reklamı ve baskısı” olduğu ifade ediliyor.
İKTİDARIN NORMALLEŞME İDDİASI ÇÖKTÜ
DEM Partililere göre kayyım uygulaması 'Normalleşme' tartışmalarından bağımsız düşünülemez. İktidarın normalleşme iddiasının çöktüğünü söyleyen DEM Parti yöneticileri başka kentlere kayyım atanıp atanmayacağını muhalefetin tutumunun belirleyeceğini söylüyor.
CHP başta olmak üzere muhalefete çok büyük sorumluluk düştüğünü söyleyen DEM Partililer, kayyım haberini alır almaz CHP, SAADET, Yeniden Refah Partisi'nin de aralarında bulunduğu muhalefet partileriyle temasa geçti. Partilerin grup başkanvekillerine ve genel merkezlerdeki ilgili yöneticilere hukuki durumla ilgili bilgi verildi. CHP ve diğer partilerin yöneticileri akşam saatlerinde İstanbul'da yapılan açıklamaya davet edildi.
Temaslar ve atılan adımlar bunlarla sınırlı kalmadı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakırhan, Özel'e hukuki durumla ilgili bilgi verirken kayyım atamalarının devam etmemesi için dayanışmanın önemli olduğuna vurgu yaptı.
ÖZGÜR ÖZEL'DEN TEPKİ
Günün ilerleyen saatlerinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı: “10 yıl önce başlamış ve halen süren bir davası gerekçe gösterilerek kayyım atanmış olmasını reddediyoruz. Yaşananlar, henüz 2 ay önce tecelli etmiş Hakkari halkının iradesini yok saymaktır. Kayyım görevlendirmesi geri çekilmelidir. Demokrasinin ve halk iradesinin yanında, kayyım anlayışının karşısındayız.”
CHP'DEN HAKKARİ'YE HEYET, AÇIKLAMAYA DESTEK
Kayyım atanmasının protesto edileceği İstanbul'daki açıklamaya CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik katılırken CHP, Hakkari'ye genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinden oluşan bir heyet göndermeye karar verdi.
VAN'DAKİNE BENZER BİR DAYANIŞMA BEKLİYORUZ
DEM Partililere göre Hakkari'ye kayyım DEM Parti'nin olduğu kadar CHP'nin ve tüm muhalefet partilerinin sınavı. DEM Partili bir yönetici, “İktidar oluşacak toplumsal tepkiyi gözleyerek kayyım uygulamasına devam edip etmemeye karar verecektir. Van'daki gibi bir dayanışma ve yan yana duruş bekliyoruz” dedi.
Özel'in açıklamasının ve heyet gönderilmesinin Türkiye için olumlu ve umut verici olduğunu söyleyen DEM Partili yönetici, 'Bu duruşun sürekliliği demokrasi için şart. Yalnızlaşan ve kaybeden iktidar CHP'yi yanına çekmek isteyecek. Bu tuzağa düşülmemeli' değerlendirmesini yaptı.
KAYYIM HUKUKSUZLUĞUNU TÜRKİYE'NİN BATISINDA MEŞRULAŞTIRMAK İSTİYORLAR
Hakkari Belediye Eşbaşkanı'nın 'terör' suçu ile yaftalanmasının iktidarın rutini olduğunu ifade eden DEM Partili yönetici, “Böyle ciddi suçlamalarla kayyım hukuksuzluğunu Türkiye'nin batısında meşrulaştırmak istiyorlar. Ama asıl terör suçu ile yaftalanan belediyelere sahip çıkılması gerekiyor. Çünkü yolsuzluk, hırsızlık suçu bulamıyorlar belediyelerimizde ki zaten o suçların arkasında kimse durmaz. Ayrıca Türkiye'de terörist ilan edilmeyen kimse kaldı mı?” ifadelerini kullandı.
MUHALEFETE 'BİZ KÜRD'E VURALIM SİZ SESSİZ KALIN' MESAJI VERİLİYOR
Bu suçlamaların ve kayyım uygulamasının başta CHP olmak üzere muhalefete bir mesaj olduğu yorumunu yapan DEM Partili bir yönetici, “Biz Kürd'e vuralım siz sessiz kalın mesajını veriyorlar” dedi.
İktidarın CHP ve DEM Parti'nin hukuksuzluklara birlikte karşı durmasından rahatsız olduğunu ifade eden DEM Partili yetkili, “Batıya 'Bunlar sakıncalı. Siz bunlardan uzak durun, biz size pembe bir tablo çizeceğiz' diyor iktidar. Normalleşmede Kürtlerin olmadığının göstergesi bu yaşadıklarımız. Muhalefet bu tuzağa düşmemeli” ifadelerini kullandı.
KAYYIM UYGULAMASI DEVAM EDER Mİ?
Kayyım uygulamasının önü alınmazsa sonuçlarının Türkiye için çok tehlikeli olacağına dikkat çeken DEM Partili yönetici, “Toplumsal tepki güçlü olmazsa kayyım atamaları devam eder ve bizim belediyelerimizle sınırlı kalmaz” dedi.