Halay çektiği için tutuklanan askerin ailesi: 'Halaylarımız sürecek'

Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektiği için askerlik yaptığı Aydın’da tutuklanan Berdan Sal’ın kuzeni Rohlat Sal, “Ne olursa olsun Kürtler, Kürtçe müzikler çalıp halaylarını çekecekler” dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul’da 27 Temmuz’da Bağcılar, Esenyurt, Sultangazi, Arnavutköy ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde yapılan ev baskınlarında 18 kişi farklı tarihlerde ve düğünlerde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri için “örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındı. Aynı operasyon kapsamında Aydın Jandarma Tabur Komutanlığı’nda askerlik yapan Berdan Sal gözaltına alındı. Halay çektikleri için gözaltına alınan toplam 19 kişiden 11’i tutuklanırken, 8 kişi ise serbest bırakıldı.

Bir arkadaşının kutlamasında Kürtçe şarkılar eşliğinde çektiği halayı sanal medya hesaplarında paylaştığı için askerlik yaptığı sırada tutuklanarak Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen Berdan Sal’ın kuzeni Rohlat Sal, baskılar karşısında Kürtlerin Kürtçe şarkılar ve halaydan vazgeçmeyeceğini söyledi. 

AİLEYE GÖZALTI HABERİ VERİLMEDİ

Rohlat Sal, kuzeninin 27 Temmuz’da Aydın’da gözaltına alındığını ancak aileye iki gün sonra haber verildiğini belirterek, 29 Temmuz’da Arnavutköy’de bulunan ailenin evine de polisin baskın gerçekleştirdiğini kaydetti. Sal, “Polis baskınından 2 gün önce Berdan’ı arıyorduk ama ulaşamıyorduk. Berdan’ın gözaltına alındığını polis baskınıyla öğrendik" dedi. Sal, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri için insanların gözaltına alınmasının ve tutuklanmasının temelinde "Kürtleri yok etme" çabasının olduğunu belirterek, “Bu durum, zaten yıllardır var olan bir sürecin devamıdır. Düğünlerde yaşanan bu baskılar, kültürümüzün yok edilmesi amacıyla yapılıyor. Anca Kürtler her şeye rağmen dillerini konuşmaya, düğünlerinde Kürtçe şarkılar çalmaya devam edecekler” diye konuştu. 

'EN BÜYÜK GÖREV KÜRTLERE DÜŞÜYOR' 

Düğünlere yönelik gözaltı ve tutuklamaları kendisine 90'lı yılları hatırlattığını vurgulayan Sal, kuzeninin biran önce serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Sal, devamla şunları söyledi: “Burada en büyük görev yine Kürtlere düşüyor. Dirençli bir şekilde devam ederlerse kazanacaklardır. Kürtler direnişi bırakıp teslim olursa; dillerini, kültürlerini ve düğünlerini kaybedeceklerdir. Ama ne olursa olsun, Kürtler 2024'te de, 2030'da da Kürtçe müzikler çalıp halaylarını çekecekler. Kuzenimin biran önce serbest bırakılmasını istiyoruz.”

(MEZOPOTAMYA AJANSI)