Haluçka çorbası coğrafi işaret bekliyor
Samsun'un yöresel lezzetlerinden olan Haluçka çorbasına coğrafi işaret alınması için proje hazırlandı.
DUVAR - Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Asarcık ilçelerinde genellikle özel günlerde hamur, nohut ve tavuk eti ile yapılan yöresel Haluçka çorbasının bilinirliğinin artması için çorbayı günlük menülerine ekledi.
Kooperatif üyeleri ayrıca, Haluçka çorbasına coğrafi işaret alınması için proje hazırladı.
Kooperatif Başkanı Şehri Dilek, Haluçka çorbasının mevsimine göre kaz veya tavuk eti ile hazırlandığını söyledi.
'ATALARIMIZDAN KALMA AMA UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR LEZZET'
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, çorbanın, köylerde kadınlar tarafından imece usulü hazırlanarak özel günlerde tüketildiğini anlatan Dilek, "Biz kooperatifte Samsun'un yöresel ürünlerini imal ederek tanıtımını yapıyoruz. Haluçka çorbası da bu ürünlerimizden biri. Haluçka çorbası bize atalarımızdan kalma ama unutulmaya yüz tutmuş bir lezzetimiz. Bunu gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.
Dilek, şunları söyledi:
"Önceden düğünlerde, asker mevlitlerinde, tüm özel günlerde ninelerimiz bunu yapardı. Günümüz şartlarında kadınların iş hayatına atılması ve teknolojinin artması ile birlikte bu lezzetimiz unutulmaya başladı. Kooperatif olarak biz de ninelerimizden öğrendiğimiz şekilde bu lezzeti unutturmamak ve tanıtımını yapmak için çaba gösteriyoruz."