Hamaney'in kız kardeşinden Devrim Muhafızları'na çağrı: Silahlarınızı bırakın

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in kız kardeşi Badri, Devrim Muhafızları Ordusu'na 'silah bırakma' çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVARİran'da Mahsa Jîna Amini'nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından başlayan protestolar üçüncü ayına girerken, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in kız kardeşi, Devrim Muhafızları'na 'silah bırakma' çağrısı yaptı. Hükümetin protestoculara baskısını kınayan Badri Hüseyni Hamaney, "Kardeşimin eylemlerine karşı çıktığımı söylemem için uygun bir zaman olduğunu düşünüyorum" dedi.

'ÇOK GEÇ OLMADAN HALKA KATILMALILAR'

Badri Hüseyni Hamaney'in Fransa'da yaşayan oğlu tarafından yayınlanan mektupta, "Humeyni döneminden Ali Hamaney'in despotik halifeliğine kadar, İslam Cumhuriyeti'nin suçlarının yasını tutan tüm annelerin acısını paylaşıyorum" ifadeleri kullanıldı. İran Devrim Muhafızları Ordusu'na 'silah bırakma' çağrısı yapan Badri, "Ali Hamaney'in Devrim Muhafızları ve paralı askerleri bir an önce silahlarını bırakmalı ve çok geç olmadan halka katılmalıdır" dedi.

Badri Hüseyni Hamaney'in kızı Feride Muradhani, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Amini’nin ölümünün yol açtığı kitlesel protestolara yönelik şiddetli baskı nedeniyle yabancı hükümetleri İran ile tüm bağlarını koparmaya çağırmıştı.

DİNİ LİDERDEN 'KÜLTÜRDE DEVRİM' ÇAĞRISI

Öte yandan, dün Kültür Konseyi toplantısında konuşan İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 'kültürde devrim' çağrısı yaptı. 'Ülkedeki kültür sisteminin devrimci bir şekilde yeniden yapılandırılması' talimatı veren Hamaney, "Ülkenin kültürel yapısında devrim gerekli. Yüksek Konsey, ülkenin farklı alanlarında kültürdeki zayıflıkları gözlemlemelidir" ifadelerini kullandı.

HATEMİ: İNSAFSIZCA KARŞILIK VERİLMEMELİ

İran'ın eski reformcu Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ise, Tahran hükümetine 'fazla vakit kaybetmeden protestoculara kulak verme' çağrısında bulundu. Eylemlcilerin taleplerinin dikkate alınması gerektiğini söyleyen Hatemi, "Kadın, Yaşam, Özgürlük" (Jin, Jiyan, Azadi) sloganının 'toplumun daha iyi bir geleceği doğru ilerlediğini gösterdiğini' dile getirdi.

1997-2005 arasında iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Hatemi, şu ifadeleri kullandı: "Özgürlük ve güvenliğin birbirine karşıt tutulmasına, yani sonuçta güvenliği sağlama adına özgürlüğün ayaklar altına alınmasına veya özgürlük adına güvenliğin gözden çıkarılmasına izin verilmemeli. Yetkililere, mevcut durumu anlayışla karşılamalarını ve insafsızca karşılık vermek yerine onlara yardımcı el uzatmalarını ve bu yardım eliyle, çok geç olmadan yönetimin kötü yanlarını bulup daha iyi bir yönetime yönelmelerini tavsiye ediyorum." (DIŞ HABERLER)