Hamas lideri Haniye Tahran'da düzenlenen İsrail hava saldırısında öldürüldü

Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği konuta İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran devlet basını, Haniye’nin bugün yerel saatle 02.00 sıralarında, başkent Tahran’da savaş gazilerinin kaldığı özel bir konutta olduğu sırada öldürüldüğünü aktardı.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Haniye'nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu belirtildi.

AA'nın aktardığına göre, Hamas'ın açıklamasında Haniye'nin, İsrail ordusunun tören sonrası Tahran'da kaldığı konuta düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği belirtildi.

'HAMANEY'İN KONUTUNDA ACİL TOPLANTI'

The New York Times’ın iki İranlı yetkiliye dayandırdığı haberine göre, İran Yüksek Milli Güvenlik Konseyi, Haniye’ye yönelik suikastın ardından dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in konutunda acil bir toplantı yaptı. Yetkililer, bu acil toplantıların olağanüstü durumlarda yapıldığını anlattı.

Reuters’a konuşan İranlı bir kaynak da toplantıyı doğrulayarak üst düzey komutanların da Haniye suikastının ele alındığı toplantıda bulunduğunu bildirdi. Kaynak, konseyin Haniye’nin öldürülmesi karşısında İran’ın izleyeceği stratejiye karar vereceği bilgisini paylaştı.

3 OĞLU VE 4 TORUNU ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

İsrail ordusu, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu.

Saldırıda 3 oğlu ve 4 torununu kaybeden Haniye, "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" söylemişti.

Haniye'nin, İsrail ordusunun Ramazan Bayramı'nda düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Haniye de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

İsrail basınına göre, "Haniye'nin oğullarına düzenlenen suikast, İsrail ordusu ve istihbaratının işbirliğiyle" gerçekleştirilmişti.

Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

 

 

 

(ANADOLU AJANSI)