Hamsi, istavrit ve mezgit revaçta: 'Palamutsuz tezgahın randımanı yok'

Balık sezonunun açıldığı eylül ayında tezgahların vazgeçilmezi olan palamut bu sezon çıkmadı. Trabzon'da tezgahları bu dönemde hamsi, istavrit ve mezgit süslüyor.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon'da balık sezonu geçtiğimiz yıla göre kısır başladı. Hamsi, istavrit ve mezgit ile süslenen tezgahlarda sezonu gelmesine rağmen henüz avlanamayan palamutun olmaması hem tüketiciyi hem de balıkçıları üzdü.

Ortahisar ilçesine bağlı Çarşı Mahallesi'nin Moloz mevkiinde dolaştığımız balık pazarında hamsi 50 TL, istavritin 50-70 TL arasında, mezgitin 70-100 lira TL arasında, çipura 180, levrek 180-250 TL arasında sargan 150 TL, somon 150 TL'ye satılıyor

KORKMAZ: 1 KİLO BALIK TAVUK DÜRÜMDEN DAHA UCUZ

Balık pazarı esnaflarından Serdar Korkmaz, sezonun istedikleri gibi başlamadığını söyledi. Tezgahlarda balık çeşitliliği olmasına rağmen palamut yokluğunun sezon adına olumsuz olduğunu kaydeden Korkmaz, "Palamut olmasını bekliyorduk ama şu anda avlanmıyor. Bu yıl palamut çıkmadı. Şu anda istavrit çıkıyor ama o da ince. Ucuz olduğu için vatandaş istavriti tercih ediyor. Hamsi batıdan geliyor. Hamsi de vatandaşın tercih ettiği balıklardan. Fiyatlar vatandaş için uygun. 50 liraya hamsi ve istavrit satıyoruz. 50 lira şu anda bir tavuk dürüm almıyor. Palamut olmadığı için istediğimiz randıman yok. Deniz suyu hala çok sıcak. Soğuklar gelince daha çok balık geleceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Serdar Korkmaz

ÖRSELOĞLU: EN UCUZ VE EN SAĞLIKLI GIDA BALIK

Bölgede yıllardır balıkçılık yapan esnaflardan Mehmet Can Örseloğlu sezondan ümitli. Palamut olmamasına rağmen isavrit ve hamsi bolluğunun kendilerini sevindirdiğini kaydeden Örseloğlu, tezgahlardaki fiyatların vatandaşın bütçesine uygun olduğunu söyledi.
Sezonun geçen yılın tersi şekilde başladığını kaydeden Örseloğlu, "Geçen yıl palamut ve istavrit ile başlamıştı sezon. Bu sene istavrit ve hamsi ilk olarak tezgahlarımıza geldi. İlerleyen günlerde hangi balıkların daha çok avlanacağını tahmin etmek zor. Şu anki göstergeler palamutun az seyrettiğini gösteriyor. Fakat bu deniz, yarın tam tersi olabilir. İnşallah hamsi, çinekop, istavrit ve diğer çeşitlerin fazla olacağı bir sezon geçiririz. Bu yıl hamsiden ümitliyiz. Denizdeki reislerin görüşlerinden de bunu anlıyoruz. Hamsi bugün tezgahlarımızda yer aldı. Ucuz olduğundan dolayı vatandaşlar tüketti. Şu anda fiyatına göre en sağlıklı ürün balık. 50-60 lira ya balık ve istavrit satıyoruz. 1-2 haftaya tezgahlarımız daha dolu olur diye düşünüyorum" sözlerini kullandı.

Mehmet Can Örseloğlu

ÇAĞILCI: PALAMUTU BU SEZON BEKLEMİYORUZ

Balık esnaflarından Adem Çağılcı, palamutu bu sezon beklemediklerini söyledi. Bereketli bir sezon geçirmeyi dileyen Çağılcı, "Hamsi, istavrit ve mezgit revaçta bu dönemde. Palamut geçen sezon fazlaydı, bu sezon yok. Gelecek dönemde de olmasını beklemiyoruz. Zaten bir dönem fazla olunca bir sonraki dönem az oluyor palamut. ama diğer balıklara doyacağımızı düşünüyoruz. Bereketli bir sezon bekliyoruz. Hem halk balığa doyar hem de biz kazanç sağlarız diye umuyoruz" diye konuştu.

Adem Çağılcı

 

 

 

 

Etiketler hamsi istavrit mezgiz