Hamsiköy sütlacının asırlık yolculuğu: 'Süt ilacı olarak tarihe geçti'
Tarihçesi yaklaşık bir asır öncesine dayanan ve yörenin eskilerinin şifa niyetine "sütlü ilaç" adıyla kaynattığı Hamsiköy sütlacı, bölgenin coğrafi işaretli lezzeti olarak tercih ediliyor.
DUVAR - Trabzon'un Maçka ilçesinde tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan yaklaşık bin 300 rakımdaki Hamsiköy'ün kendi adıyla anılan, coğrafi işaretli Hamsiköy sütlacı, yerli ve yabancı turistlerin Trabzon'da tercih ettiği lezzetlerin başında geliyor.
Tarihçesi yaklaşık bir asır öncesine dayanan Hamsiköy sütlacı, yörenin eskilerinin hanların kazanlarında şifa niyetine 'sütlü ilaç' adıyla kaynatılıyordu.
Bölgedeki bir restoranda ustalık yapan Cengiz Tunç, sütlacın bir asır önce bölgede hancılık yapan Ahmet Karakullukçu ve Hacı Osman Konak tarafından yapılmaya başlandığını söyledi.
Bir asırlık 'sütlü ilaç'ın, Hamsiköy sütlacına dönüş hikayesini anlatan Tunç, şu ifadeleri kullandı:
"Midesinden rahatsızlanan Ahmet Karakullukçu'nun kaynattığı sütün içine pirinç atıp yedikten sonra Osman Konak amcaya bunun kendisine iyi geldiğini söylüyor. Osman amca bunu içine şeker koymasını istiyor. Ahmet Karakullukçu amcanın yediği zaman iyi geldiğini söylüyor. Ertesi gün sütlacın başka bir hal aldığını görüyor ve bir şeyin eksik olduğunu söylüyor. İçine her tatlıya koyulduğu gibi biraz daha tuz ilave ediyorlar. Daha da güzel bir hal alıyor ve burada adı süt ilacı olarak tarihimize geçti. Bundan sonra süt ilacını ismini değiştirdiler sütlaç oldu."
Türkiye'nin birçok noktasında sütlaç üretildiğini ama Hamsiköy sütlacının farklı olduğunu vurgulayan Tunç, "Köydeki hayvanlar, yeşil doğada güzel çiçekleri otlayarak süt yapıyorlar ve sütlaçtaki lezzet tabii ki farklı oluyor. İneklerden dolayı, aynı zamanda otlaklarından dolayı yani yemiş olduğu çiçeklerden, ottan dolayı Hamsiköy sütlacı lezzetli oluyor" diye konuştu.
Tunç, sabah erken saatlerde kalktığını, yaylalardan süt aldığını ifade etti.