Hamzaçebi: Bu kararı verenler sarayın hâkimleridir, kaybedecekler

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Kaftacıoğlu kararı hakkında, "Bu kararı verenler bağımsız yargının hâkimleri değildir. Bu kararı verenler, onaylayanlar sarayın hakimleridir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yargıtay, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında kararını açıkladı.

Yargıtay'ın kararına göre, Kaftancıoğlu'nun 3 davadan aldığı ceza onanırken yargılandığı 2 dava ise düşürüldü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün CHP milletvekillerine çağrıda bulunarak, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda toplanmasını istedi. Kılıçdaroğlu’un çağrısından sonra CHP il teşkilatları ve milletvekilleri il binasına geldi. Burada CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, basın açıklama yaptı.

Hamzaçebi yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Sayın Canan Kaftancıoğlu'yla ilgili olarak mahkemenin vermiş olduğu mahkûmiyet kararının Yargıtay tarafından onaylanmış olması Türkiye'de hukuksuzluğun devam edeceğini gösteriyor. Bu hukuka dayalı bir karar değildir. Tamamen siyasi bir karardır. Çok kısaca bunu özetlemek isterim. Canan Kaftancıoğlu'nun 2012 yılında daha henüz Cumhuriyet Halk Partisi'nin ilk basamaklarında görev yaptığı dönemde yapmış olduğu sosyal medya paylaşımları altı yıl sonra açık açık, Kaftancıoğlu İl Başkanı seçildikten sonra yani 2018 Ocak ayından sonra hatırlanıyor ve savcılar soruşturma başlatıyor. Eğer bu sosyal medya paylaşımlarında herhangi bir şekilde bir terör örgütü propagandası, herhangi bir şekilde Cumhurbaşkanına hakaret olsaydı, herhangi bir şekilde Türk Ceza Kanunu'nun bazı maddelerini ihlal eden bazı ifadeler olmuş olsaydı savcılar herhalde altı yıl beklemezlerdi. Bu, kararın hukuksuz olduğunu gösteriyor. O tweetlere ben de baktım. Hepsini okudum. Hiçbirinde siyasi eleştiri boyutunun ötesinde bir ifade görmedim. Ne bir hakaret ne bir terör örgütü propagandası. Böyle bir şey olsa, Cumhuriyet Halk Partisi'nin İstanbul İl Başkanı olacak olan kişi, zamanında terör örgütü propagandası yapmış olsaydı herhalde altı yıl beklemezdi savcılar, mahkeme. Yani Yargıtay bugün bu kararı verdiğine göre medya paylaşımlarının üzerinden 10 yıl geçtikten sonra bir karar veriliyor. Bu her şeyin sonu değildir.”

'SİYASİ ÇIKAR ELDE ETMEK İSTEYENLER KAYBEDECEKLER'

Süreci değerlendirdiğini belirten Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Canan Kaftancıoğlu'nun Anayasa Mahkemesi'ne yapmış olduğu bir hak ihlali başvurusu vardır. Anayasa Mahkemesi'nin hukuk konusunda zaman zaman farklı kararlar verse de örneğin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasında hukuka uygun karar verdiğini görüyorum. Burada buna inanmak isterim. Anayasa Mahkemesi Canan Kaftancıoğlu'nun bu başvurusunu hukuk çerçevesinde değerlendirecektir. Öyle ummak istiyorum. Öyle ümit etmek istiyorum. Bu karardan siyasi bir çıkar elde etmek isteyenler var. Saray, saray ve kadrosu bu karardan siyasi bir çıkar elde etmek istiyor. Ama şunu söyleyeyim ki bu karardan siyasi çıkar elde etmek isteyenler bu kararla kaybedeceklerdir. Canan Hanım'ın kararı ilk değildir. Dün Osman Kavala kararı Osman Kavala'yla birlikte Gezi’de yargılanan ve hiçbir delil olmaksızın ağırlaştırılmış müebbette on sekiz yıl ağır hapis cezasına çarptırılmış olanlar, hukuksuz bir şekilde mahkûm edildiler. Bugün Canan Hanım'ın kararı. Yarın saray başka kararlarla da takip ettirebilir. Bu kararı verenler bağımsız yargının hakimleri değildir. Bu kararı verenler onaylayanlar sarayın hakimleridir.

Bu kararla hukuka bir darbe vurmuşlardır. Hukuka darbe vuranlar da ayrıca kendileri de şüphesiz ki suç işlemektedirler. Süreci değerlendiriyoruz. Sağduyulu bir şekilde bu değerlendirmeyi yapacağız. Demokratik yöntemlerle hangi adımları atacağımızı genel başkanımız ve merkez yönetim kurulumuz değerlendirmeleriyle birlikte sonuçlarıyla birlikte kamuoyuyla paylaşacaklardır.”