Haniye için Tahran'da cenaze töreni: 'Saldırı, ABD'nin desteğiyle gerçekleşti'

Tahran'da uğradığı suikastta ölen Hamas lideri Haniye'nin cenaze töreni öncesinde konuşan İran Meclis Başkanı, "Bu saldırının ABD'nin desteği ve koordinasyonuyla gerçekleştiğini biliyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'ın başkenti Tahran'da suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için cenaze töreni düzenlendi. Başkentteki törene, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yanı sıra üst düzey sivil ve askeri yetkililer katıldı. Tahran Üniversitesi yerleşkesindeki cenaze namazını dini lider Ali Hamaney kıldırdı.

NAMAZ ALANINA KISITLI SAYIDA KİŞİ ALINDI

AA'nın aktardığına göre, kısıtlı sayıda kişinin alındığı namaz alanına girebilmek isteyen binlerce kişi üniversite kapısında bekledi. Namaz sonrasında büyük bir kalabalık da üniversitenin yanı başındaki İnkılap Meydanı'nda ve bölgeye çıkan yollarda toplandı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Hamiye, Tahran'daki törenin ardından yarın Katar'ın başkenti Doha'da toprağa verilecek. Hamas ve İran, suikasttan İsrail'i sorumlu tutarken, Tel Aviv'den saldırıyı üstlenen resmi bir açıklama gelmedi.

'SUİKAST ABD KOORDİNASYONUYLA GERÇEKLEŞTİ'

Cenaze namazı öncesinde bir konuşma yapan İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf da Haniye'ye düzenlenen suikastın ABD koordinasyonuyla gerçekleştirildiğini iddia etti. Haniye'nin Filistin için verdiği mücadeleden övgüyle söz eden Kalibaf, "Bu saldırının ABD'nin desteği ve koordinasyonuyla gerçekleştiğini biliyoruz. Bu cinayete doğru zaman ve yerde karşılık vermek görevimizdir" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin Haniye'ye yönelik suikasttan haberdar olmadığını ve herhangi bir dahlinin bulunmadığını söylemiş, "Spekülasyonda bulunmak çok zor" diye konuşmuştu.

GENELKURMAY BAŞKANI: VERECEĞİMİZ KARŞILIĞI DEĞERLENDİRİYORUZ

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri de Tahran'da Haniye için düzenlenen cenaze töreninde, suikasta ilişkin İran devlet televizyonuna konuştu. Bakıri, "Direniş ekseni ve biz, Şehit Heniyye'nin kanının yerde kalmaması için vereceğimiz karşılığı değerlendiriyoruz. Çeşitli adımlar atılmalıdır. İsrail kesinlikle pişman olacaktır" ifadelerini kullandı. İranlı yetkili, söz konusu adımın atılacağının altını çizdi.

(ANADOLU AJANSI)