Haniye suikastı: İran'da gözaltı, saldırıda 'Mossad' iddiası

İngiltere'nin The Telegraph gazetesi, İsrail istihbarat örgütlerinden Mossad'ın ilk planının Hamas lideri Haniye'yi dönemin İran cumhurbaşkanı Reisi'nin cenazesi sırasında öldürmek olduğunu yazdı.

Hamas lideri Haniye ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da gece saatlerinde İran'ın başkenti Tahran'da, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun idare ve korumasında olduğu ifade edilen bir misafirhanede uğradığı suikastta ölmesinin yankıları sürüyor. ABD basını, İran'da bir dizi şüphelinin suikastla bağlantılı olarak gözaltına alındığını aktarırken, İngiltere'nin The Telegraph gazetesi, İsrail Dış İstihbarat Örgütü Mossad'ın Haniye'nin kalacağı misafirhaneye patlayıcı yerleştirmesi için İranlı ajanlar tuttuğunu iddia etti.

NYT: 20'Yİ AŞKIN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, İran, Haniye suikastıyla bağlantılı olarak aralarında üst düzey istihbarat yetkililerinin, askeri yetkililerin ve Haniye'nin kaldığı misafirhanedeki çalışanların da olduğu 20'nin üzerinde kişiyi gözaltına aldı. 

Gazetenin soruşturmaya aşina iki İranlı kaynağa dayandırdığı haberinde, Uluslararası Kriz Grubu'nun İran Direktörü Ali Vaez, "İran'ın ne kendi topraklarını ne de kilit öneme sahip müttefiklerini koruyabildiği algısı, İran rejimi için ölümcül olabilir; çünkü bu, düşmanlarına (İran) İslam Cumhuriyeti'ni deviremezlerse de onu etkisiz hale getirebilecekleri sinyalini veriyor" iddiasında bulundu. Daha önce NYT'ye konuşan kaynaklar, Haniye'nin ölümüne sebep olan olayın, kaldığı misafirhanedeki odasına yaklaşık 2 ay öncesinde yerleştirilen bir bombanın uzaktan infilak ettirilmesi olduğu iddiasını dile getirmişti. 

İran Devrim Muhafızları Ordusu, suikastla ilgili başlatılan soruşturma hakkında detaylı bilgi paylaşmazken, NYT'nin gözaltı haberi, Ordu'nun, 'olayın kapsam ve detaylarının soruşturulduğunu ve zaman içinde açıklanacağını' bildirmesinin ardından geldi.

'İLK PLAN, HANİYE'Yİ REİSİ'NİN CENAZESİNDE ÖLDÜRMEKTİ'

Hamas ve İran, İsmail Haniye'nin suikastından İsrail'i sorumlu tutarken, Tel Aviv yönetimi, suikastı üstelenen resmi bir açıklama yapmış değil. Öte yandan, The Telegraph gazetesinin iki İranlı yetkiliye dayandırdığı haberine göre, İsrail Dış İstihbarat Örgütü Mossad'ın asıl planı, Hamas Siyasi Büro Başkanı'nı mayıs ayında, geçirdiği helikopter kazasında ölen dönemin İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin cenazesine katıldığı günlerde öldürmekti. İddiaya göre, İsrail'in planı, bina içinde çok sayıda kişi olması dolayısıyla istendiği gibi gitmemiş ve başarısızlık yönünde büyük bir olasılık olması dolayısıyla iptal edilmişti. 

Haberde, bunun yerine iki ajansın Haniye'nin Tahran'da kalabileceği değerlendirilen İran Devrim Muhafızları Ordusu misafirhanesine patlayıcı yerleştirdiği ileri sürüldü. Binadaki güvenlik kamerası görüntülerinin ellerinde olduğu ifade edilen yetkililere göre, ajanların birkaç dakika içinde bina içinde birkaç odaya girip çıktığı görülebiliyordu. Buna göre, söz konusu ajanlar ardından İran'da ayrılmıştı ancak İran'da kaynakları bulunmaya devam etmişti. Bu kişiler, 31 Temmuz'da gece 02.00 patlayıcısı infilak ettirmişti. 

‘İKİ ODADA DAHA PATLAYICI BULUNDU’

Tahran’dan The Telegraph’a açıklamada bulunan bir Devrim Muhafızları yetkilisi, “Mossad’ın Ensar El Mehdi koruma biriminden ajanları tuttuğu konusunda artık eminler” dedi. Söz konusu birimin, üst düzey yetkililerin güvenliğinden sorumlu Devrim Muhafızları birimi olduğu ifade edilirken, gazeteye konuşan bir yetkili, yapılan incelemelerde iki odada da patlayıcı bulunduğunu anlattı. Bir diğer yetkili ise bu durumun ‘İran için bir utanç ve büyük bir güvenlik zafiyeti’ olduğunu ifade ederek, oluşturulan çalışma grubunun ‘bunun bir güvenlik zafiyeti olmadığı şeklinde lanse edilmesi için fikirler bulmaya çalıştığını’ ileri sürdü.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)