Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geldi: Münazaranın galibi kim?

ABD'de Trump ve Harris'in canlı yayın münazarasının ardından yapılan bir anket, seçmenlerin Harris'i daha başarılı bulduğunu gösterdi. Bazı kararsız seçmenlerin fikri ise Trump lehine değişti.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı ve eski başkan Donald Trump, ABD Başkanı Joe Biden'ın Harris lehine seçim yarışından çekilmesinin de ardından dün akşam ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi. ABC News haber kanalının ev sahipliğinde, Philadelphia'da yapılan canlı yayının ardından yapılan anketler seçmenlerin hangi adayın performansını daha başarılı bulduğunu ortaya koydu. Seçmenlere göre, Harris daha başarılıydı.

CNN International için SSRS tarafından yapılan anket, kayıtlı seçmenlerin büyük bir kısmının Harris'in daha başarılı bir performans sergilediğini düşündüğünü ortaya koydu. Yayın öncesinde yapılan ankete göre, yüzde 50 Trump'ın daha başarılı olmasını, yüzde 50 ise Harris'in daha başarılı olmasını bekliyordu. Yayının ardından yapılan ankette görüş bildiren seçmenlerin yüzde 63'ü oyunu Harris'ten yana kullanırken, yüzde 37 Trump'ın daha başarılı olduğu görüşünü dile getirdi. Harris destekçilerinin yüzde 96'sı kendi adaylarını daha iyi bulurken, Trump destekçilerinin yüzde 69'u adaylarının daha iyi bir gece geçirdiğini söyledi. 

REUTERS: 10 KARARSIZ SEÇMENDEN 6'SINDA İBRE TRUMP'A DÖNDÜ

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı da canlı yayın öncesinde ve sonrasında 10 kararsız seçmenle konuşarak, münazaranın ardından fikirlerinin nasıl değiştiğini ele aldı. Reuters'ın röportaj yaptığı 10 kişiden altısı ya Donald Trump'a oy vereceğini ya da ona doğru meylettiğini ifade etti. Üç kişi, Harris'i destekleyeceğini söylerken bir kişi kime oy vereceği konusunda halen kararsız olmayı sürdürdüğünü belirtti. 

Ajansa konuşan 10 kişiden beşi, Harris'in tartışma sırasında ABD ekonomisini nasıl geliştireceği ve hayat pahalılığı krizi ile nasıl başa çıkacağı konusunda muğlak açıklamalarda bulunduğunu söyledi. 10 kişiden altısı da Harris'in ABD Başkanı Joe Biden'dan farklı ekonomi politikaları izleyeceği konusunda kendilerini ikna edemediğini anlattı. ABD'liler ülkedeki yüksek fiyatlardan ABD Başkanı Biden'ı sorumlu tutuyor. 

'BÜTÜN GECE NEDEN TRUMP'A OY VERMEMEM GEREKTİĞİNİ ANLATTI'

Daha önce Demokrat ve Cumhuriyetçi partilere oy vermiş dört kadın, altı erkek, sekiz beyaz, iki siyah seçmenden 48 yaşındaki Robert Wheeler, dün akşamki canlı yayın öncesinde Harris'e oy vermekten yana olduğunu, ancak tartışmayı izledikten sonra, yarın seçim olsa Trump'a oy vereceğini anlattı. Wheeler'a göre, bu karar değişikliğinin ana sebeplerinden biri Harris'in politikaları konusunda bir netlik sağlamamış olmasıydı. 

Wheeler, "Tüm tartışma boyunca Kamala Harris'in neden kendisinin doğru aday olduğunu anlatmak yerine bana neden Donald Trump'a oy vermemem gerektiğini söylediğini hissettim" dedi. Los Angeles'ta yaşayan Meredith Marshall ise Harris'e oy vermeye karar verdiğini belirterek, Başkan Yardımcısı'nın ekonomi hakkında daha fazla konuşmasını umduğunu ancak küçük işletmecilere yardım planlarını yine de beğendiğini söyledi. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)