Harvard'dan kola araştırması: Erken ölüm riskini yüzde 20 artırıyor
Yapılan yeni bir araştırma, her gün içilen kola benzeri içeceklerin ölüm riskini yaklaşık yüzde 20 artırdığını, bunun yerine çay ya da kahve içmenin bu oranı düşürdüğünü gösterdi.
DUVAR - Harvard Üniversitesi Beslenme ve Epidemiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Qi Sun'un liderliğindeki bir araştırma ekibi, her gün içilen kola benzeri şekerli ve gazlı içeceklerin ölüm riskini yaklaşık yüzde 20 artırdığını ortaya koydu.
İngiltere'nin British Medical Journal (BMJ) dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, kola yerine kahve ya da çay içmek erken ölüm riskini çok büyük oranda azaltıyor.
Tip-2 diyabet hastası 15 bin 486 kişinin verilerini inceleyen bilim insanları bu kişilerin tüketim alışkanlıklarını da karşılaştırdı. Gazlı ve şekerli içecek tüketenleri 18,5 yıl boyunca inceleyen bilim insanları, bu kişilerin yüzde 22’sinin kalp-damar rahatsızlığı yaşadığını, neredeyse yarısının ise bu zaman zarfında yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Buna göre, söz konusu 18,5 yıl boyunca 3 bin 447 kişi kalp-damar hastalığı yaşarken, 7 bin 638 kişi hayatını kaybetti.