Hasan Ekici: Avrupa’daki en yüksek et enflasyonuna sahip ülkeyiz

Türkiye'nin Avrupa’daki en yüksek et enflasyonuna sahip ülke olduğunu belirten Gelecek Partili Hasan Ekici, Bakan Yumaklı'ya "Et enflasyonunun %60,3'a ulaşmasının ana sebepleri nelerdir?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Eurostat’ın 2024 yılı Ağustos ayına ait verilerini paylaşarak, Türkiye’nin yıllık et enflasyonunun yüzde 60,3 oranına ulaştığını ve Avrupa’daki en yüksek et enflasyonuna sahip ülke konumunda olduğumuzu söyledi. Ekici, yüksek et enflasyonuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumkalı’ya yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Ekici, Bakan Yumaklı’ya yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"1.         Türkiye’de et enflasyonunun %60,3 gibi yüksek bir orana ulaşmasının ana sebepleri nelerdir? Bu artışta hangi faktörler (üretim maliyetleri, arz-talep dengesi, vergi oranları vb.) başlıca rol oynamaktadır?

 2.         Et fiyatlarındaki bu artışı önlemek ve vatandaşlarımızın et gibi temel gıda ürünlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla Bakanlığınızca alınan uzun ve kısa vadeli tedbirler nelerdir?

3.         Et üretimindeki maliyetlerin Avrupa ülkelerine kıyasla yüksek olmasının nedenleri nelerdir? Yem, enerji ve diğer girdi maliyetlerinin düşürülmesi için Bakanlığınızca yürütülen çalışmalar nelerdir?

4.         Hayvancılık sektöründeki yem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla Bakanlığınızca herhangi bir sübvansiyon veya teşvik programı uygulanmakta mıdır? Uygulanmaktaysa bu programların kapsamı ve etkisi nedir?

5.         Türkiye’deki et üretimi kapasitesini artırmak ve yerli üreticiyi desteklemek amacıyla alınan veya alınması planlanan tedbirler nelerdir?

6.         Bakanlığınız, halkın temel besin ihtiyaçlarına ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla et ithalatı stratejisini değerlendirmekte midir? Değerlendiriliyorsa ithalatın iç piyasaya etkisi nasıl öngörülmektedir?

7.         Yüksek et enflasyonunun et ithalatına ve genel olarak ülke ekonomisine etkilerini analiz eden bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu çalışmanın sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

8.         Et enflasyonundaki artışın vatandaşların beslenme alışkanlıklarına etkileri konusunda Bakanlığınızın herhangi bir araştırması veya çalışması mevcut mudur? Mevcutsa bu çalışmanın sonuçları nelerdir?

9.         Et ve diğer temel gıdalarda yüksek enflasyonun önüne geçmek için uluslararası örneklerden yola çıkarak uygulanması düşünülen politikalar var mıdır? Başka ülkelerin bu konudaki başarılı uygulamaları örnek alınmakta mıdır?"