Hasan Kılıç: Hukuksuzlukların karşısında duracağız
İstanbul Barosu Başkan Adayı Hasan Kılıç, "Bireylerin ve toplumun hakları için mücadele ederek haksızlıkların, hukuksuzlukların karşısında duracağız" dedi.
DUVAR - Dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu Genel Kurulu hafta sonu Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak. Baro, Genel Kurul ile yeni başkan ve yönetimini belirleyecek. Dokuz avukat grubundan sekiz adaylar baro başkanlığı için yarışacak. 51 bin 352 kişinin oy kullanacağı düşünülen baronun başkan adayları şöyle:
- Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Filiz Saraç.
- İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Önce Avukat Grubu'nun adayı Avukat Elif Görgülü.
- Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş Hareketi adayı olan Hasan Kılıç.
- İstanbul Avukatlar Birliği adına Metin Uracin
- Bağımsız Avukatlar Grubu'nun adayı Gülden Sönmez.
- Avukat Hakları Grubu'nun adayı Mustafa Gökhan Ahi.
- Avukat Mert Er Karagülle.
- Milliyetçi Avukatlar Grubu adına Hakan Çatak.
- Genç Hukuk Hareketi'nden Türkan Kara.
İstanbul Barosu seçimi öncesinde adaylarla görüştük. Söz sırası Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'nun Adayı Hasan Kılıç'ta...
'YARIM KALAN ÖYKÜYÜ TAMAMLAMA ZAMANI'
Baro başkanlığına neden aday oldunuz?
Son seçime baktığımızda meslektaşlarımızın bizlere verdikleri güçlü destek var. Onların talebini yerine getirmeye, iradelerine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Geçen seçimde neredeyse sandıkların tamamına yakın bir bölümde grubumuz ya birinci ya da ikinci oldu. Seçime katılımın düşük olmasına rağmen elde edilen önemli başarı inanıyorum ki bu dönem taçlanacak. Yönetim kurulunda hayata geçirdiğimiz projelerin yanında yarım kalan projelerimiz var. Onları tamamlamak istiyoruz. Meslektaşlarımızla birlikte bir öykü yazdık, şimdi bu yarım kalan öyküyü, projelerimizi ve hayallerimizi gerçekleştirme, tamamlama zamanı. Bunu birlikte gerçekleştirecek, başaracak ve onlarla birlikte yöneteceğiz. Avukatlık mesleği ve avukat arkadaşlarımızın özellikle son yıllarda ekonomik ve sosyal haklarında önemli kayıplar oldu. Hukuk devleti ve kurumlar ağır yara aldı. Mesleğe yeniden güç, güven ve itibar kazandırmak, bütüncül bir bakış açısı ve çağın gereklerini de göz önünde bulundurarak, katılımcı baroyu, hukuk devletini yeniden inşa etmek, yarım kalan projelerimizi tamamlamak amacıyla aday olduk. Bunu yapacak mücadele azmine, tecrübeli kadrolara ve gençlerimizin enerjisine sahibiz.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Avukatların sık sık savunma alanında engellendiklerini duyuyoruz. Sizce savunmanın en önemli sorunları neler? Bu sorunlara ne tür çözümler öneriyorsunuz?
Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın çözülmeyi bekleyen çok ciddi sorunları bulunmakta. Özellikle pandemi ile birlikte ekonomik yönden oluşan olumsuz bir tablo söz konusu. Yine baktığımızda avukatlar görevlerini yaparken birçok sorunla karşı karşıya kalıyorlar. Sırf görevlerini yapıyor diye darp ediliyorlar, vuruluyorlar, öldürülüyorlar.
Sorunların çözümü için etkin, mücadeleci bir baroya ihtiyaç var. Genç avukatların, bağlı çalışan avukatların, CMK sisteminden görev alan meslektaşlarımızın sorunları çözüm bekliyor. Ücretlerin asgari ücret seviyesine çekilmesi, her birim için ayrı ücret ödenmesi, KDV yükünün kaldırılmasını ısrarla istiyoruz. Bunlar için çok çalışacağız. Eğitim ve mesleki gelişim alanında önemli projeler geliştirdik. Avukat akademisini hayata geçireceğiz. İhtiyacı giderecek bir eğitim sürecini hayata geçireceğiz. Genç meslektaşlarımızın sorunlarının çözümü ve baro çalışmalarına katılımları yönünden aşağıda yer alan projeleri hazırladık.
- Genç avukatlara özel ortak ofis ve toplantı merkezleri açacağız.
- Genç avukatların hem eğlenip hem de meslek içi eğitimleri alabildiği yaz kampları düzenleyeceğiz.
- Genç avukatlara en azından ilk beş yıla kadar vergi muafiyeti ve Bağ-Kur prim kolaylığı sağlanması yönünde çalışmalar yapılacak.
- Genç avukatların tüketici hakem heyetlerinde görev almalarının teşvik edilmesi. Bu alanda daha çok avukata görev verilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması konusunda girişimlerde bulunulacak.
- Konkordato komiserliği, bilirkişilik, aktüeryal hesaplama ve diğer ihtiyaç duyulan alanlarda üccretsiz sertifika eğitimleri organize edilerek avukatlara katkı sunacak yeni alanlar açılacak.
- Gençlik Meclisi kurulacak.
- Komisyon ve merkezlerde daha çok genç avukat ve kadın avukat temsilci.
- Her bölgede genç avukat ve kadın avukat temsilci.
- Stajyer avukatların sosyal ve ekonomik haklarını iyileştireceğiz.
- Yine vatandaşın haklarının da korunmasını sağlayacak olan gayrimenkul alım satımında avukatın bulunması.
- Ticaret Kanunu'nda yer alan denetçilerden birinin avukat olması.
- Arabuluculuk sürecinde avukatla temsil zorunluluğu bulunması.
Toplu yapılarda avukat bulundurulması zorunluluğu gibi proje ve taleplerimiz var. Avukatlar ağır vergi yükü altında. Benzer meslek gruplarına göre ciddi dezavantajlar söz konusu. Bu alanda mutlaka taleplerde bulunacağız. AVDES, CMK çözüm kurulu, kamu ve kurum avukatları çözüm kurulu, Avukat akademisi, baroline dijital dönüşüm, etik kurul, baromer, sağlık kulübü, Bölge yapılanmaları, kreş projesi, psikolojik destek projesi, baro konseyi gibi önemli projelerimiz söz konusu.
'HUKUKSUZLUKLARIN KARŞISINDA DURACAĞIZ'
Şu an Türkiye'de yargının bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Yargının sorunları sizce nelerdir?
Yargı alanında sorunlar büyüyerek devam ediyor. İstanbul Barosu her zaman hukuk devleti mücadelesinde en önde olmuştur. Güçlüye, güçlünün hukukuna boyun eğmez, biat etmez. Geçmişinden, genlerinden gelen duruşunu devam ettirecektir. Yargı bağımsızlığı, hukuk devleti talebi, insan hakları ihlallerine karşı çıkılması konusunda borumuzun sesi gür çıkacak. Bireylerin ve toplumun hakları için mücadele ederek haksızlıkların, hukuksuzlukların karşısında duracağız. İstanbul barosu ülkenin pusulasıdır. Hukuk devletinin, toplumun oksijeni olan adaletin savunucusu olacağız. Cumhuriyetin hukukunu, ilke ve devrimleri sonuna kadar koruyacak, mücadeleden geri durmayacağız.
STAJYER AVUKATLARIN SORUNLARI
Stajyer avukatlarla ilgili bir çalışmanız var mı?
Stajyer avukatların çalışma, ücret ve eğitim dahil birçok sorunu var. Önemli çalışmalar yapacağız. Bu alanda yıllardır kangrene dönüşmüş sorunlar var, çözüm için çok çalışacağız. Ücret sorunun çözümü sağlanabilirse, alt limit maaş tarifesini gündeme getireceğiz. Eğitim alanında özellikle kuracağımız avukat akademisi ile birlikte eksiklikleri gidereceğiz.
'BAROLAR BÖLÜNMEMELİ'
Çoklu baro tartışması devam ediyor. İstanbul ve Ankara’da iki baro var. Bu konudaki görüşleriniz neler?
Çoklu baro sürecine hep birlikte karşı çıktık. Asla doğru değildi. Barolar bölünmemeli, buna izin veremeyiz. Avukatların birlik içerisinde olduğu bir baroya ihtiyaç var. Ayrıştırıldığı, dağıtıldığı, birden fazla baroyla gücünün azaltıldığı yapılar mesleğe dayanışmaya zarar verir.