Hatay'da çok sayıda kişi enkaz altında

Depremden etkilenen Hatay'da yıkılan binalar olduğu ve enkazda yaralılar olduğu bilgisi paylaşılıyor.

Hatay'da çöken binalarda arama kurtarma çalışmaları yapılıyor. (Fotoğraf: Burcu Özkaya Günaydın)
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - AFAD, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de, 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. AFAD, saat 04.26'da merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hatay'da şimdiye kadar 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 7 kişinin yaralandığını ve 200 binanın da yıkıldığını açıkladı.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı son açıklama ile 10 ilde toplam 912 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 385 kişinin yaralandığını, enkaz altından kurtulan kişi sayısının 2 bin 470 olduğunu söyledi. 

Erdoğan'ın açıklamasından bir kaç saat sonra bazı bilgiler AFAD tarafından güncellendi. Buna göre, şimdiye kadar 1498 kişi hayatını kaybetti. Yıkılan bina sayısı 3 bine yaklaştı.  

'ÇOĞU KİŞİ NEREDE TOPLANACAĞINI BİLMİYOR'

Hatay, Antep, Urfa, Maraş başta olmak üzere pek çok şehir her iki depremden etkilendi. Deprem nedeniyle pek çok bina yıkıldı. Antakya'da bulunan Sümerler Mahallesi ve Kışlasaray Mahallesi'nde enkaz altında insanlar var. AFAD ekipleri sabah saatleri itibarıyla bölgeye ulaşamamıştı. Bölgede yağış var, internet çekmiyor.

Şehrin hemen hemen her yerinde yıkım var. depremin üzerinden saatler geçmesine rağmen şehrin merkezinde bulunan mahallelere henüz yardım ulaşmadı. Halk, kendi çabaları ile enkazdan kurtarma çalışması yapıyor. Hatay'da pek çok kişi artçı depremler nedeniyle sokağa çıkmış durumda. Ateş yakarak ısınmaya çalışanlar var. Şu ana kadar 10’dan fazla artçı sarsıntının yaşandığı Hatay'da halk eve girip ihtiyaç malzemelerini almaya korkar durumda. Toplanma alanları konusunda da bilgi eksikliği var. Çoğu kişi nerede toplanacağını bilmiyor. Bu nedenle boş arazilerde toplanmalar yaşanıyor. 

Trafik de ayrı bir sorun. Şehirden çıkmak isteyenlere yollara döküldü ancak trafik kitlendi. Ayrıca bazı yollar da deprem nedeniyle hasar gördü. Hatay ve İskenderun devlet hastaneleri de hasar gördüğü için tedaviye ihtiyaç olanlar da buralara gitmeye çekiniyor. Şehir merkezindeki bir özel hastane de yıkıldı. Şehirde bir koordinasyon sorunu var. 

'POLİSEVİ DE YIKILDI'

Öte yandan Hatay Valisi Rahmi Doğan, AA'ya verdiği bilgide, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,4 büyüklüğündeki deprem sonucu kentte yıkılan binalar bulunduğunu belirterek son durumu açıkladı.  İskenderun ve Antakya'da devlet hastaneleri ile polisevinin yıkıldığını belirten Doğan, şunları kaydetti: "Antakya ve Kırıkhan'da yıkık binalar var. İskenderun'daki ve Antakya'daki devlet hastaneleri yıkıldı. Polisevi de yıkıldı. Vatandaşların oturduğu binalarda yıkıntılar var. Şu anda jandarmanın bahçesine bir karargah kurduk, bütün birimleri buraya topladık. Elimizdeki imkanlarla oralara müdahale etmeye çalışıyoruz. Havaalanı pistinde biraz sıkıntı var, uçakların inmesinde problem yaşanıyor. Mevcut imkanlarımızla faaliyetleri koordine ediyoruz. Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var."

'BÜTÜN BELEDİYELERİMİZLE BÖLGEYE İNTİKAL EDİYORUZ'

NTV yayınına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da Hatay'daki durum ile ilgili bilgi verdi: “Şu anda can kaybımız her geçen dakika artıyor. Öncelikle ülkemizin başı sağ olsun. Şu anda bütün belediyelerimizle bölgeye intikal ediyoruz. Hatay’da beklenenden daha fazla Adana’da var, merkez üssü Kahramanmaraş ilçe ve köylere henüz ulaşılamadı. Hatay’da AFAD’ın binası da yıkılmış. Ciddi sayıda yıkık binalar var. Tüm belediyelerimiz tüm ekiplerini bölgelere gönderiyorlar" bilgilerini paylaştı.

Hatay'da havalimanının pistinin bir bölümü de depremde kullanılamaz hale geldi. 

HATAY'DA 200 BİNA YIKILDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremle ilgili bilgileri paylaşarak şunları söyledi: "Maraş'ta 70 vatandaşımızı kaybettik. Bu sayıların artacağını tahmin ediyoruz. Maraş'ta 200 yaralı, 300 bina yıkıldı. Hatay'da 4 can kaybı, 7 yaralı ve 200 yıkım var. Osmaniye'de 20 kayıp, 200 yaralı ve 83 yıkılan bina; Adıyaman'da 13 kayıp, 22 yaralı, 100 yıkılan bina; Diyarbakır'da 14 vefat; Urfa 18 kayıp, 200 yaralı, 60 yıkılan bina; Antep'te 80 ölü, 581 yıkılan bina; Kilis'te 8 öl, 50 yıkım; Adana'da 10 ölü, 118 yaralı; Malatya'da 47 ölü, 550 yaralı ve 300 yıkılan bina var. Toplam; 284 can kaybı, 2323 yaralı ve 1710 yıkılan bina var."

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı son açıklama ile hayatını kaybeden sayısının 912'ye yükseldiğini, 5 bin 385 kişinin yaralandığını, enkaz altından kurtulan kişi sayısının 2 bin 470 olduğunu söyledi. 

 

Etiketler HATAY deprem