Hatay'da evleri yanan aileler: Yetkililer fotoğraf çektirip gidiyor
İskenderun’da 3 gün süren orman yangınında evleri yanan aileler zor günler geçiriyor. İskenderun’daki yardım ve dayanışma grupları ailelere gıda ve eşya götürerek yardımcı olmaya çalışıyor. Kaymakam, vali, belediye başkanının ziyarete geldiğini belirten aileler, “Yetkililer geliyor, fotoğraf çektirip, not alıyor ama hala bir çalışma yapılmadı” diyor. Ailelerin kimisi çadırda kimisi pansiyonda kalıyor.
Burcu Özkaya Günaydın
HATAY - Orman yangını sonucu evsiz kalan aileler, yetkililerin artık demeç vermek yerine, çalışmalara başlamasını istiyor. Yangında ölümden döndüklerini ve evleri yandığı için sokakta kaldıklarını belirten aileler, "Kış da geliyor. Ne ev var ne eşya. Dışarıda kaldık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililer sesimizi duysun, zararımız karşılansın” diyor.
Hatay'ın İskenderun ve Belen ilçesi sınırındaki Sarımazı Mahallesi'nde TOKİ ve İssume bölgesi yerleşim yerlerine yakın alanda birkaç hafta önce orman yangını çıktı. Kısa sürede yayılan yangın Arsuz Karahüseyinli, Nergizli, Gözcülere de dağıldı. Yangın 3 gün süren çalışmaların ardından söndürüldü ama bilançosu ağırdı. Çok sayıda ev yangında zarar gördü. Valilik o dönem yaptığı açıklamada, ailelerin zararlarının karşılanacağını açıkladı.
GÖNÜLLÜLER YARDIM GETİRİYOR
İskenderun’da yangından zarar gören aileleri ziyaret ettik. Semira ve Suphi Yersiz çifti, Zeytun mahallesinde oturuyor. Yangında canlarını zor kurtarmışlar. Evleri küle dönmüş. 74 yaşındaki Suphi amcanın gözleri büyük oranda görmüyor.
Kızları yetişip yardım etmese evden çıkacak durumda değillermiş. Kendi evlerinin yanındaki boş olan oğlunun evinde kalıyorlar şimdilik. Vali, kaymakam ve belediye başkanının sürekli geldiğini, her geldiklerinde de evin tadilatına başlayacaklarını söylediklerini vurgulayan Semira Yersiz, “Her gelen evi yapacağız deyip gidiyor. İskenderun’daki yardım dernekleri, Arsuz Gönüllüleri, yardımseverler; erzak, eşya getiriyorlar” dedi.
'KENDİLERİNİ DEĞİL, MAĞDURİYETİ ÇEKSİNLER'
Aile fertlerinden Tuncay Ataç da herkesin geldiğini, yanan evin önünde fotoğraf çekip gittiğini söyleyerek, “Aileleri düşünüyorlarsa mağduriyeti çeksinler, yanan evleri çeksinler. Üç hafta oldu hala evleri yapmadılar” diye konuştu.
Semira Yersiz’in kızı Meryem Yersiz ise “Yangın bir anda sardı her yeri. Hızlı davranmasak annemleri kurtaramazdık evden. Bahçemizdeki ağaçlar, güvercinler yandı. Ev eşyaları, hiçbir şey kullanılabililir halde değil. Muhtar, kaymakam, vali herkes geldi. Her gün de geliyorlar. Evi yapacaklarını söylediler. Bekliyoruz...” sözleriyle anlatıyor içinde bulundukları durumu.
MUHTAR HABER VERMEDİ, İKİ GÜN SOKAKTA YATTILAR
Aynı bölgede oturan Fikret Bingöl’ün de evi kullanılamaz hale gelmiş. 10 çocuğu olan Bingöl, yangın gününü şöyle anlattı: "Bizim evin üst tarafında askeriye var. Orda yangını gördük. Askerler söndürmeye çalışıyorlardı. Bize, eve kadar sıçrayacağını düşünmedik. Sonra jandarma geldi ‘boşaltın’ dedi. Biz de boşalttık evi hemen. Hayvanlar vardı onları otobana doğru çıkardım. Otoban tarafında fabrika alev alınca eve doğru döndük. 5 tane elektrik direği düştü komple her şey yandı. Biz iki gün dışarıda kaldık. Çadırımız da yoktu. Muhtarın haberi vardı dışarıda kaldığımızdan ama gerekli yerlere söylememiş. Şimdi çadırda kalıyoruz.
Bugün Arsuz Belediyesi’ne gittim. ‘Muhtarın haber vermedi’ dedi. ‘Bizim orada ihtiyacı olan yok’ demiş. 13 senedir buradayız. Yabancıyız diye mi muhtar böyle yapıyor bilmiyorum. Gerekli yerlere bizim ihtiyaç sahibi olduğumuzu söylemiyor. Kaymakamlıktan 5 bin TL eşya parası gönderildi. Benim resmi bir borcum çıktı, 4500 TL o borca gitti. Elimde 500 TL kaldı. Kış da geliyor ne yapacağız bilmiyoruz. Ev yapılacak mı eşya verilecek mi bunları bilmiyoruz.”
'BİR ANDA ALEVLER HER YANI SARDI'
Zeytun Mahallesi'nde oturan ve adını vermek istemeyen yeni evli bir çiftin de evleri yanmış. Yangın akşamının kabus gibi olduğunu söyleyen aile, o anları şu sözlerle aktardı:
"Annemle evdeydik, bir anda alevler her yanı sardı. Evde yanıyorduk. Pencereden itfaiyeyi gördüm. İşaret ettik. Bizi gördüler uzaktan, gelmediler. Abim yakındaydı ama yolu kapattıkları için gelmesine izin vermiyordu polis. Beni aradı, telefonda polisle konuştum. Abim öyle izin aldı, gelip bizi kurtardı. Biraz daha geç kalsa ev üzerimize çöküyordu. Ben yeni evliyim tüm eşyalarım yandı.
SADECE 5 BİN LİRA YARDIM YAPILDI
Kaymakam, belediye başkanı, vali geldi. Evin halini gördüler. AFAD’dan sanırım gelip neyin yandığını not aldılar. Sadece 5 bin TL ödeme yaptılar. Bu ödeme buzdolabımı dahi karşılamıyor. Tüm eşyam, evim yandı. Madem bu kadar az ödeyeceklerdi neden her şeyi not aldılar. Ölümden döndük her şeyim yandı. Daha eşyaların taksiti bitmedi, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gelen yetkililer evin tadilatı ya da yeniden yapılması için bir şey demediler. Yapacaklarını umuyoruz. Bekliyoruz.”
DAYANIŞMA GRUPLARI ODA TUTTU
Yangının üzerinden 3 hafta geçtiğini, bu süre zarfında İskenderunlu yardımseverler ile dayanışma gruplarının kendileri için bir oda tuttuğunu söyleyen aile, “Ne zamana kadar burada kalacağız ki. Kış da geliyor. Ne ev var ne eşya. Dışarıda kaldık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililer sesimizi duysun, zararımız karşılansın” dedi.