Hatay’da grev: Sağlıkçılar istifa ediyor ya da yurt dışına gidiyor

Hatay’da da hekimler, bugün iş bıraktı. Ortak açıklamada, sağlık çalışanlarının “artık bu şartlarda çalışamıyoruz” diyerek istifa ettiği, emekli olduğu ya da yurtdışına göç ettiğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hekimler ve sağlık çalışanları ağır çalışma koşulları, sağlığın piyasalaştırılması, hekime şiddete karşı Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde, Türkiye geneli bir günlük grev yaptı. Tüm sağlık kuruluşlarında acil hizmetler dışında iş durduruldu.

Hatay’da da Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi, İskenderun Devlet Hastanesi, Samandağ Devlet Hastanesi, Reyhanlı Devlet Hastanesi’nde sağlık çalışanları grevdeydi. Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Araştırma'da grev olmadı. Bazı özel hastanelerde de acil ve randevulu hastaların dışında hasta alınmadı. Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi’nde (bölge hastanesi) çocuk ve acilin dışında koridorlar neredeyse boştu.

ACİL SERVİSLER KALABALIKTI

Grevin hastanelerdeki yansımaları için biri özel olmak üzere üç hastane gezdim. Şehir merkezinde Altınçay mahallesinde yer alan Eski Devlet Hastanesi’nde de sağlıkçılar grevdeydi. Buranın acil servisi oldukça kalabalıktı. Poliklinik servisi ise sürekli gelip bilgi alıp giden hasta vardı. Poliklinik bölümünde hastane içerisinde randevululara bakılacak diye bekleyen hastalar vardı. Bir süre sonra gitmeye başladılar. Gelen hastaların çoğunluğunun grevden haberi yoktu, hastaneye gelince öğrendi. Bacaklarında sorun olan, iki kol değneğiyle İskenderun’dan hastaneye gelen bir kadın hasta “Bu halde buraya kadar geldim. Grev yapsın doktorlar tabi ama bir mesaj atabilirlerdi hastalara. Bu halde İskenderun’dan buraya kadar gelmezdim” dedi. Yine bir başka hasta doktora şiddete karşı olduğunu, pandemi sürecinde en çok sağlık çalışanlarının emek verdiğini, grevin de hak olduğunu ama hastalara bilgilendirme yapılması, basında da duyurusunun yapılması gerektiğini belirtti.

Hatay eski devlet hastanesi poliklinik bölümü önceki günlere kıyasla sakindi. 

'DOKTORLARA SAYGI DUYUYORUM AMA HASTALAR DA DÜŞÜNÜLSÜN'

Hastane bahçesinde çocuklarıyla bekleyen beş kadın oturuyordu. Sohbetlerine katıldım. Kadınlardan biri Antep’ten geldiğini, grevden haberi olmadığını, bu akşam kardeşinde kalıp yarın yine geleceğini söyledi. Doktorlara saygı duyduğunu, pandemi en çok onların yıprandığını belirterek şöyle konuştu: Psikiyatri doktoruna geldim. Buradaki doktoru tavsiye etmişlerdi, ben de gelip gidiyorum. Doktorlar grev yapsın tabi hakları, neyse istesinler ama randevu hastalara mesaj atabilirlerdi. Bu kadar yol geldim, yarın yine gelmek zorundayım. Hastaları da düşünsünler.”

Özel hastanelerde çalışan sağlıkçılar da iş bıraktı. Randevulu hasta ve acilin dışındaki bölümlerde hastalara bakılmadı.

'SAĞLIKÇILAR İSTİFA EDİYOR YA DA YURT DIŞINA GİDİYOR'

Hatay’da sağlıkçılar, Hatay Devlet Hastanesi’nde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı, taleplerini söyledi. Açıklamayı Hatay Tabip Odası Başkanı Sadık Nazik yaptı. Sağlık emekçilerinin salgın döneminde canla başla çalışırken aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla, yoksullukla karşı karşıya bırakıldığını belirten Nazik, sağlık çalışanlarının “artık bu şartlarda çalışamıyoruz” diyerek istifa ettiğini, emekli olduğunu, genç hekimlerin başta olmak üzere sağlık emekçilerinin yurtdışına göç ettiğini vurguladı.

Hatay Tabip Odası Başkanı Sadık Nazik, "Artık bu şartlarda çalışamıyoruz" dedi. 

TTB HATAY ŞUBE BAŞKANI NAZİK: BU UYARI GREVİDİR

Sağlığın ekip işi olduğunu, ekibin her bir üyesinin, insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarına sahip olması gerektiğinin altını çizen Nazik: “Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak için, emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz için,  güvenceli çalışabilme talebi için, şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz için, COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması, her yıla 120 gün yıpranma payı için grevdeyiz.”

Nazik, bu grevin uyarı olduğunu, taleplerinin kabul edilmemesi halinde eylemlerin devam edeceğini belirtti.

 

 

Etiketler Hatay TBB grev