Hatay'da hafriyat kamyonundan demir sarktı, ağır yaralı Özcan Yaman suçlu bulundu

Hatay'da hafriyat kamyonundan sarkan demir nedeniyle ağır yaralanan fotoğrafçı Özcan Yaman, ölümden döndüğü kazada ‘trafiği engelleyen, tehlikeye sokan hareketler’ gerekçesiyle kusurlu sayıldı.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

HATAY - Evrensel gazetesi yazarı ve fotoğrafçı Özcan Yaman, geçen sene mart ayında geçirdiği ağır kazadan dolayı suçlu bulundu. Bilirkişi Yaman’ı ‘trafiği tehlikeye soktu’ gerekçesiyle kusurlu buldu.

Özcan Yaman, kaza nedeniyle ağır yaralandı.

ADLİ TIP: KİŞİ YAŞAMI TEHLİKEYE GİRDİ

Yaman, Antakya Sanat Derneği’nin davetlisi olarak geçen sene 27 Mart’ta geldiği Antakya Kurtuluş Caddesi’nde ağır bir kaza geçirdi. Bir kamyonun römorkundan iki metre dışarı sarkan demirin çarpmasıyla ağır yaralanan Yaman’ın kalça kemiğinde kırık, akciğerinde kanama oldu. Hemen Dörtyol Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Yaman, tedavi altına alındı. Üç ay ayağa kalkamadan yatakta yaşamını sürdüren Özcan Yaman’ın durumu Dörtyol Devlet Hastanesi’nin Adli Tıp raporunda, “Kazanın kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir durum olduğu, kazanın basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte olmadığı, kişinin kırıklarının beşinci derecede hayati fonksiyonlarını etkileyecek şekilde olduğu” şeklinde yer aldı.

KAMYON ŞOFÖRÜNÜN TRAFİK KANUNUNU İHMAL ETMEDİĞİ BELİRTİLDİ

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı ise görgü tanıkları, olay yeri fotoğraf ve videolar ile adli tıp raporunu dikkate almadı, bilirkişi raporunu baz alan savcılık, Yaman’ı “2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 68. maddesi ve buna bağlı Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 138. maddesinin d) bendinde düzenlenen: “Yaya yollarında, geçitlerde veya mecburi hallerde taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların, trafiği engelleyecek, tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunmaları, dikkatsiz hareket etmeleri, oynamaları veya bu yerleri saygısızca kullanmaları yasaktır” şeklindeki hükmü ihlal ettiğini gerekçe göstererek asli kusurlu buldu.

Savcılık, kamyon şoförünün de trafik kanunun ihlal eden bir davranışı olmadığına hükmetti.

AVUKAT KARAKOÇ: BİLİRKİŞİYE 'ŞOFÖRÜ AKLA' DENİLDİ

Savcılığın normalde adli tıp raporunu dikkate alması gerektiğini belirten Özcan Yaman’ın avukatı Özcan Karakoç, “Adli tıp, kazanın hayati tehlikeye soktuğunu, yaralanmanın da altı üzerinden olan derecelendirmede beşinci derecede yani hayati fonksiyonlarını etkileyecek düzeyde olduğunu tespit etti. Bu adam üç ay yatalak kaldı. Hafriyat taşıyan araçtan demir iki metre sarkamaz. Bilirkişiye biri ya da savcı, 'şoförü akla' dedi, bilirkişi de böyle bir rapor hazırladı. Türkiye’de de sık rastladığımız bir durum” şeklinde konuştu.

Karakoç, savcılığın ‘kovuşturmaya gerek yoktur” kararına itiraz edeceklerini vurguladı. İtirazları kabul görürse dosya savcıya incelenmek üzere geri gidecek, eğer itiraz reddedilirse Adalet Bakanlığı’na başvurulacak. Eğer iç hukukta tüm yollar tükenirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapılacak.