Hatay'da rezerv alan: Su aboneliği iptal, yerinde dönüşüm yok

Hatay'da evleri rezerv alanda kalanlar, zor günler yaşıyor. Salih Bulur su aboneliğinin kesildiğini söylerken Murat Koçak da az hasarlı evini yerinde dönüştürememekten şikayetçi.

Fotoğraf: TMMOB Mimarlar Odası
Google Haberlere Abone ol

HATAY - Hatay’da depremzedeler, rezerv alan nedeniyle mağdur olmaya devam ediyor. Antakya ilçesi Esenlik Mahallesi'nde oturan Salih Bulur’un evi depremde sağlam kaldı, yıkılmadı. Mahallesi rezerv alanı ilan edildi. Aylardır evini yıktırmamak için mücadele eden Bulur’un kısa bir süre önce su aboneliği iptal edildi.

10 yıldır yaşadıkları binayı boşaltmaları için nisan ayında Bulur’a tebligat geldi. Evinden çıkmayan Bulur, o zamandan bu zamana rezerv alana karşı mücadele ediyor. Evinin yıkılmaması için başvurduğu mahkeme, evin durumuna dair bilirkişi raporu istedi. Rapora göre, Bulur’un evi sağlam. Ancak Bulur, buna rağmen yıkılmak istenmesine tepkili.

Salih Bulur'un ailesiyle birlikte binada 8 aile yaşıyor. 

'BİNADAN ÇIKARTILIRSAK NEREYE GİDECEĞİZ?'

Binada şu an hali hazırda sekiz aile yaşıyor. Bina boşaltılınca burada kalan aileler nereye gideceğini bilmiyor. Bulur, 4 bin lira kira desteğiyle olduğunu ama Hatay'da ev kiralarının 15-20 bin lira arasında seyrettiğini dile getiriyor.

Su aboneliklerinin iptalinin, binada yaşayanları yıldırma için yapıldığını belirten Bulur, "Mahalle komple kapatıldı. Binaya çıkan yollar da kapatıldı. İş makineleri içinden binaya geçiyoruz. Burada yaşayan olduğunu tüm yolların neden kapatıldığını sorduğumuzda ise "Burası inşaat alanı, yapacak bir şey yok' diyorlar. Bir arızadan dolayı elektrik kesintisi olduğunda da günlerce bekletiliyorum, yapmak istemiyorlar. Ben bu evin tadilatına çok para harcadım. Babamın ve benim 30 yıllık emeğimiz. Öyle kolay mı çıkmak? Depremden sonra hırsız girmesin diye aylarca binada kaldım, korudum, şimdi evimi koruyamıyorum. Benim kendi mülkümde nasıl söz hakkım olmaz?" diye konuştu.

Murat Koçak ailesiyle evinin yanına kurduğu çadırda yaşıyor. 

'DEVLETTEN BİR ŞEY İSTEMİYORUZ, BİZE DOKUNMASIN YETER'

Defne ilçesi Çekmece Mahallesi'nde oturan Murat Koçak'ın evi de depremde az hasar aldı. Şubat ayında evinin Defne 8. Bölge Rezerv Alanı'na girdiğini öğrenen Koçak, aylardır evini yıkılmaması için mücadele ediyor.

İki defa Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giden Koçak, başından geçenleri şöyle anlattı: “Şubat ayındaki ilk görüşmede ‘kesin bir şey yok’ dediler. Bir süre sonra sistemde gördük ki evimiz rezerv alan içinde kalmış. Mayıs ayında Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İsmail Ceylan’la görüştüm. Bana ‘Benim elimde değil, emir büyük yerden’ dedi. Benim evim müstakil. İsmail Bey bana ‘Çelik ev yap, başka çaren yok. Hemen krediye başvuru yap, hibe de kredi de onaylanır' dedi. Ben bunları kafamdan uydurmadım. Hatay’daki çoğu firma devlet ödeneği ile çalışmak istemiyor. Hak edişlerin uzadığını söylüyorlar. Ben de metrekaresi 19 bin liraya İzmir’de bir firma buldum. Biz firmayla anlaştık. Ertesi gün Defne Kaymakamlığı’nda bulunan Çevre Şehircilik Ofisi’ne 'Yerinde Dönüşüm' başvurusu için gittiğimde ‘Hayır, kesinlikle öyle bir şey söz konusu değil’ denildi. Müdüre, İsmail Bey'in böyle bir konu hakkında bilgi verdiğini söylediğimde ise ‘Siz yanlış anlamışsınızdır rezerv alan içinde yerinde dönüşüm olamaz’ dediler. Madem olmuyordu İsmail Ceylan bana neden 'git evini yaptır' dedi. Ben niye fiyat alıyorum firmalardan? Ya ben başkanın lafıyla evimi yıksaydım ne olacaktı? Kimin lafına güveneceğiz?"

Hiçbir açıklama yapmadan evlerinin etrafının bilboard'larla çevrildiğini söyleyen Koçak, evi her an yıkılır diye tadilatını yaptıramadığından dert yandı. Koçak ayrıca ailesiyle birlikte evininin yakınına kurdukları çadırda zor şartlarda yaşadığını anlattı. Koçak, “Hatay’da rezerv alan çığırından çıktı. Biz devletten bir şey istemiyoruz, bize dokunmasın yeter. Ben bu evi yıkar prefabrik ev de yaparım. Başımızın çaresine bakarız” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRÜ: ‘ÇELİK EV YAP’ DEMEDİM

İddialara ilişkin görüştüğüm Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İsmail Ceylan, kesinlikle çelik ev yapabileceğini söylemediğini, kendisiyle görüşen depremzedeye, yerinde dönüşüme başvurması için yönlendirdiğini belirtti. Depremzedelerin söylediklerini, anlamak istediği gibi anladığını belirten Ceylan, “Benim çelik ev yap’ deme tasarrufum yok. Zaten rezerv ve dönüşüm konularına biz değil bakanlık karar veriyor. 'Kentsel dönüşüme başvurun' dedim. O da şöyle; eğer rezervin tam ortasında değilse yani bütünlüğü bozmuyorsa, kentsel dönüşüm için dilekçe yazdırıyorum. Dilekçeyi bakanlığa gönderiyorum. Yine ben değil, bakanlık karar veriyor” diye konuştu.