Hatay’da Toroslar EDAŞ’ın bağladığı elektrik ‘kaçak’ diye kesildi

Hatay'daki Defne Engelli Derneği’nin elektriği kesildi. Toroslar EDAŞ yetkililerinin direkten çekerek bağladığı elektrik, bir ay önce yine Toroslar EDAŞ tarafından kaçak diye kesildi. 

Fotoğraf: Burcu Özkaya Günaydın
Google Haberlere Abone ol

HATAY - 6 Şubat depremleri nedeniyle Hatay'da binası yıkılan Defne Engelliler Derneği, Mayıs 2023’te Çekmece Mahallesi'nde konteynerden bir alan kurarak faaliyetlerine başladı. Fakat derneğin bir ay önce kaçak elektrik kullanımı gerekçesiyle elektrikleri kesildi.

Elektriklerinin kesilmesine tepki gösteren Defne Engelliler Derneği Başkanı Fırat Yılmaz, zaten çok zor şartlarda hayata tutunduklarını, tek sosyalleşme alanlarının elektriğinin kesildiğini söyledi.

Defne Engelliler Derneği Başkanı Fırat Yılmaz

'BİZ DİREĞE ÇIKIP NASIL BAĞLAYALIM?'

Depremin ardından ilk günlerde elektrik altyapı sorunu olduğundan bağımsız konteyner ve çadır alanları, elektrik ihtiyacını sokaktaki direklerden çekerek sağladı. Derneklerinin kurulduğu Mayıs 2023'te, yani depremden üç ay sonra şehirde altyapı sorunlarının en kötü dönemi olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bir-iki ay önce Toroslar EDAŞ’tan iki kişi geldi, kaçak kullanıyoruz diye elektriğimizi kesti ve gitti. Kaçak da biz yapmadık ki? Depremin üçüncü ayında bu konteyneri buraya getirdiğimde İstanbul’dan Toroslar EDAŞ’a destek ekibi gelmişti. İstanbul ekibi gelip bağladı. Biz direğe kendimiz mi çıktık, biz mi bağladık? Kendileri çıktı direğe bağladı. O zaman şehirde kimse de yoktu, elektrikçi nereden bulacaktık. Geldiler direkten çekip bağladılar. Mayıs ayında bağlandı. Şimdi de gelip elektriği kestiler. Bizim tek sosyalleşme alanımız burası, çok mağdur olduk” diye konuştu.

'KONTEYNER ALABİLMEK İÇİN ÜÇ AY UĞRAŞTIK'

Yılmaz, deprem sonrası derneği yeniden kurmak, faaliyet yürütecek hale getirmek için de çok uğraştı. Derneğe konteyner için defalarca Hatay Valiliği’ne giden Yılmaz, her seferinde ‘not alınarak’ gönderildi. Bir gün valinin dışarı çıkmasını bekleyen Yılmaz, önüne atlayıp derdini anlattı: “Bu konteyner için çok mücadele ettim. Her gün valiliğe gidiyordum, sekreterlik not alıyordu ama hiçbir şey çıkmıyordu. Valinin önüne çıktım 'dernek başkanıyım' dedim, konteyner istedim. 'Sekreteriniz bizi oyalıyor' dedim. Ertesi gün valiyle görüşmeye gittim, derdimi anlattım. ‘Sayın valim biz engelli derneğiyiz. Bize destek, yardım geliyor ama koyacak yerimiz yok. Kaçtır gelip gidiyorum, bir konteyner verilmedi’ diye konuştum, hemen konteyner gönderdi, yerleştirdiler. Sonra AFAD Müdürü’nü ziyaret ettik, konteynerin üstüne sundurma yapılması istedik. Bu konteyner alanı için üç ay uğraştım. Her gün gidip geldim. Bir engelli için ulaşımın olmadığı bir yerde her gün devlet dairesine gidip gelmek çok zor. Ben yaptım. Nefes alacağımız alan olsun istedim. Şimdi de hiçbir suçumuz yokken elektriği kestiler.”

Hatay’da şu an inşa edilen toplu konutlarda ya da yeni kent inşasında engellilerin hiç düşünülmediğinin de altını çizen Yılmaz, aylardır kaldırım için mücadele verdiklerini söyledi. Hatay’da çoğu kaldırımda Toroslar EDAŞ direği olduğu için kaldırımları kullanamadıklarını belirten Yılmaz, birçok yetkiliye durumu bildirdiklerini fakat dikkate alınmadıklarını sözlerine ekledi.