Hatay’da zeytin nöbetine müdahale: 6 Şubat’ta öldük, buraya gömersiniz
Hatay’da zeytinlikleri TOKİ için kamulaştırılan Çiğdem Arslan, günlerdir zeytinlik alanda nöbet tutuyor. Polisin çadıra gelerek, çadırın kaldırılmasını istediğini belirten Arslan, "Nöbete devam" dedi.
HATAY - Hatay’ın Defne ilçesi Ballıöz Mahallesi'nde Çiğdem Arslan’a ait tapulu zeytinlikler bir ay önce Toygarlı Toplu Konutları (TOKİ) için sahibinden habersiz şekilde kamulaştırıldı ve zeytin ağaçları kesildi.
32 zeytin ağacı kesilen Arslan, kalan ağaçları için zeytin nöbetine başladı. İki hata sonra nöbete çadırla devam eden Arslan, 28 gündür nöbette. Ancak Arslan’ın yanına bugün kaymakamlık tarafından polis gönderildi.
'ORTADA RESMİ BİR KAMULAŞTIRMA YOK'
Kendisiyle görüşen polisin TOKİ için yol yapılacağını, devletin herkesin hakkını vereceğini söylediğini vurgulayan Arslan, “Ben günlerdir çadırda nöbet tutuyorum. Yukarıdaki işleri bittiği için benim çadır kurduğum tarafa geleceklerini biliyordum. Her gün çeşitli STK ve siyasi partiler bana desteğe geliyor. Bugün DEM Parti ve Mersin milletvekillerinden oluşan bir heyet geldi. Heyet gittikten sonra polis geldi ve çadırı kaldırıp, eylemi bitirmemi istedi. Devletin hakkımızı vereceğini, yol yapılması gerektiğini anlattı. Bu iş, resmi bir kamulaştırma değil. Ne bize evrak verildi ne de Ankara’dan bir onay alındı. Yasal bir işlem olmadığı için bize hakkımız da verilemez. İkincisi, biz parasında değiliz. Onlara ‘Toprağımızı vermek istemiyoruz. Biz 6 Şubat’ta öldük, bizi buraya gömün’ dedim” şeklinde konuştu.
'ZEYTİN AĞAÇLARI TAŞINABİLİRDİ, KESTİLER'
Çiğdem Arslan, 14’ü çadır olmak üzere toplam 28 gündür zeytinliklerinin kesilmemesi için direniyor. Arslan gibi zeytinliği kesilen 30’a yakın aile var. Zeytinleri kesilen 19 kişi usulsüz kamulaştırma ve zeytin kesimine karşı dava açtı. Birçok aile geçimini zeytinliklerden sağlıyor. Geçtiğimiz haftalarda aileler kepçeleri durdurarak, eylem yaptı. Fakat bir süre duran kepçeler tekrar çalışmaya başladı. Bu işte iyi niyet olmadığını söyleyen Arslan, şöyle konuştu: “Bize haber vermeden ağaçları kestiler. Bu zamanlarda zeytinler toplanacaktı, toplayamadık bile. Yol yapılacak diye haber verilseydi, zeytinlerimizi toplasaydık, ardından ağaçlar başka yere taşınsaydı iş başka olurdu. Ağaçların kestiler ama ne yaptılar o da belirsiz. Şu an her şey usulsüz ve yasa dışı. Ne olursa olsun buradan çıkmayacağım.”
Ne olmuştu?
Temmuz ayında zeytinliğini kontrole giden Çiğdem Arslan, ağaçların kepçelerle kesildiğini gördü. Zeytinlik alanda çalışma yapan taşeron firma işçileri, Çiğdem Aslan’a, TOKİ’ye yol için kesim yaptıklarını, proje dair Karayolları Mersin 5. Bölge’den bilgi alabileceğini söyleyince Aslan, Karayolları Mersin 5. Bölge’yi aradı. Buradan görüştüğü yetkili Aslan’a, “Projeniz önümde, fiyatlandırmasını da yapacağız. Biz de size bu hafta haber verecektik” dedi. Arslan, yaklaşık bir aydır zeytinlerinin kesilmemesi için mücadele ediyor.