Hatay’dan 1 Eylül mesajı: Savaş politikası hayatın her yerini etkiliyor

Dünya Barış Günü açıklamasında konuşan İHD Hatay Şube Eşbaşkanı Sayın, "Savaş ortamı nedeniyle şiddet ve nefret dili öne çıktı. Nefret saikiyle artan ırkçı saldırılarda ise yükseliş eğilimi var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hatay’da 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi öncülüğünde emek ve demokrasi güçlerinin katılımıyla bir basın açıklaması yapıldı. Köprübaşı’nda yapılan açıklamaya HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da katıldı.

Açıklamayı kitle adına İHD Hatay Şube Eşbaşkanı Ergül Sayın yaptı. Açıklamada, Türkiye’nin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğu ve barış sürecinin bu sorunlar inşa edildiği durumda gelişebileceğine dikkat çekildi.

'SAVAŞ POLİTİKASI HAYATIN HER YERİNİ ETKİLİYOR'

Türkiye’de Kürt sorununun çözümsüzlüğünün yarattığı silahlı çatışma halinin hayatın tüm alanlarını etkilediğini belirten Ergül Sayın, çatışmalı halin yaşanan ekonomik sorunların ana kaynaklarından birini oluşturduğunu söyledi:

“Devletin savaş halini sürdürmek için yürüttüğü askeri faaliyetlerin ekonomik maliyeti oldukça yüksektir. Savaş ortamından dolayı şiddet ve nefret dili öne çıkmıştır. Nefret saiki ile artan ırkçı saldırılarda ise yükseliş eğilimi vardır. Kadına yönelik şiddetin arttığı bir dönemde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek, şiddet politikalarının ne denli egemen olduğunu göstermektedir.”

'TÜRKİYE DEMOKRASİSİ 1982 ANAYASASI’NIN GERİSİNDE'

Türkiye demokrasisinin geldiği noktanın; 1982 Anayasası’nın gerisine düşen 2017 anayasa değişikliği ile tek kişi yönetimine dayalı otoriter bir yönetim biçimi olduğunu ifade eden Sayın, ancak buna karşın demokrasi ortak paydasında buluşabilen Türkiye halkının barış mücadelesinin yanı sıra yeniden demokrasiye giden yolu açacak bilinçte olduğunu belirtti.

“Türkiye’de demokrasi için ifade özgürlüğünü mutlak bir şekilde kullanmak isteyen on binlerin hapishanelerde tutulduğu ve dışarıdaki milyonların hapsedilme tehlikesi altında mücadele etmek zorunda bırakıldığı bir korku iklimi yaratıldığının” altını çizen İHD Hatay Eşbaşkanı Sayın, demokrasi ve insan haklarına dayalı yeni bir toplum sözleşmesinin barıştan ve barışı savunmaktan geçtiğini; barışın egemen olduğu bir yaşam için insan hakları mücadelelerinin süreceğini dile getirdi.

RIDVAN TURAN: EMPERYALİSTLER SAVAŞI BÖLGESEL SÜRDÜRÜYOR

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, 1 Eylül 1939’da Alman ordularının Polonya’yı işgali ile insanlık tarihinin görmediği bir savaş yaşandığını, ‘uluslararası tekeller daha çok kazansın’ diye on binlerce insanın yok edildiğini söyledi.

Bu savaşın dünya halklarına 80 milyon ölüm, yaralı, sakat insan olarak geri döndüğünü belirten Turan, “Bundan sonra insanlık bir daha böyle trajedilere tanık olmasın, insanlık katledilmesin diye 1 Eylül 1939 Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Barış Günü ilan edildi. Bu dünya sanki iki büyük paylaşım savaşı yaşamamış gibi emperyalist tekeller, savaşları bölgesel olarak devam ettiriyorlar” diye konuştu.

'HDP’LİLER BARIŞ İSTEDİĞİ İÇİN TUTUKLU'

“Türkiye’nin savaş siyasetiyle ilerleyen faşist koalisyon tarafından yönetildiğinin” altını çizen Turan, 2002’de komşularla sıfır sorun politikasının herkesle savaş politikasına dönüştüğünü vurguladı.

HDP’li tutuklulara dikkat çeken Turan, “Partimden on binlerce tutuklu var ve tek suçları barışı, demokrasiyi savunmak” dedi.