Hataylı depremzedeler ikinci turda ne yapacak?

Depremden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay'daki seçmenler, ilk turda oyuna sahip çıktı. Peki aynı seçmen oy kullanmak için yeniden aynı zorlukları yaşayıp oy kullanmaya gelebilecek mi?

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Maraş depreminde çok büyük bir yıkım yaşayan ve neredeyse oturulacak ev kalmayan Hatay’da 500 bini aşkın kişi il dışına çıkmak zorunda kaldı. Hataylılar genelde Mersin, Ankara, Antalya gibi şehirleri tercih etti.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı verilere göre, Hatay genelinde 1 milyon 62 bin 40 kayıtlı seçmen bulunuyor. Birinci turda kentte yaklaşık 800 bin kişi oy kullandı. Birinci turda çoğu depremzede oy vermek için günübirlik gelip gitti. Siyasi partiler de ikinci tur için seçmen getirme telaşında.

Depremzede seçmen, birinci turda seçime iyi bir katılım sağladı. Ancak aynı seçmen ikinci tur için şartlarını zorlayıp gelebilecek mi sorusunun cevabı seçim gününde saklı.

CHP Defne İlçe Başkanı Akın Parlakyıldız, ikinci turda seçmenlerin getirilmesi için CHP Genel Merkezi ile koordineli çalışma içinde olduklarını söyledi. Birinci turda gelen tüm seçmenin ikinci tur için de arandığını belirten Parlakyıldız, Hataylıların ikinci turda da gelip, oyunu kullanacağından emin.

Akın Parlakyıldız

MERSİN CHP: AFAD’A YÖNLENDİRİYORUZ

Çoğu Hataylının depremden sonra gittiği illerden biri de Mersin. CHP Mersin İl Başkanı Zafer Özbey, birinci turda Hatay’a 2 bin  seçmen getirdiklerini, bu seçimde de hepsinin tekrar Hatay’a gideceğini söyledi. Daha fazla kayıt alamadıklarını söyleyen Özbey, “Dün itibariyle kayıt için bize gelenleri kaymakamlığa, AFAD’a yönlendiriyoruz. Genel merkezimiz üzerinden bizim elimize ulaşan bir liste var. Bu listeye göre otobüslerimizi ayarladık. Mersin’den bize yeni başvuru da gelmedi zaten. Bu çalışmayı tek başımıza da yapmadık, yöre dernekleriyle koordineli çalıştık” diye konuştu.

Seçime gelenlerin çoğunluğu, oyunu kullanıp, aynı gün geri dönmeyi istiyor. Seçmenlerin kalacak yer sorunu olmadığını, akrabalarında kaldığının altını çizen Özbey, “Seçmen şu an çok bilendi. 'Bizi getirip-götürün yeter sokakta da kalmaya razıyız' diyor” ifadelerini kullandı.

ANKARA SEÇMEN KAYDI ALMAYA DEVAM EDİYOR

Hataylıların gittiği illerden biri de Ankara. CHP Ankara İl Yöneticisi Nurullah Ünsal da birinci turda giden seçmenlerle irtibatta olduklarını, tek tek arayıp ulaştıklarını belirtti. Seçmen kayıt listelerini oluşturup, dün kapattıklarını, fakat gelen talep üzerine listeye ekleme yaptıklarını aktaran Ünsal, seçmenlerin bu seçimin öneminin bilincinde olduğunu, kendilerinin de mümkün olduğunca işleri kolaylaştırma çabasında olduklarını vurguladı. Ünsal birinci turda, Ankara’dan deprem bölgesine 3 bin seçmen taşıdıklarını, bu seçim için daha fazla başvuru olduğunu söyledi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nden (Yeşil ve Sol Parti) Hasan Nurlu, partinin birinci turda deprem bölgesine 20 bin seçmen getirdiğini belirtti. Birinci tura katılan seçmen listesini tek tek aradıklarını, bu listeye yeni seçmenlerin de eklendiğini kaydeden Nurlu, ikinci tur için heyecanlı ve istekli olduklarını belirtti.

Türkiye İşçi Partisi MYK üyesi ve partinin deprem koordinatörü Hakan Güneş, Muğla ve Antalya gibi şehirlerin dışında, birinci turda talep gelmeyen Konya gibi şehirlerden arayan seçmenler olduğunu söyledi.

'ÇOK KIZDIM, GİTMEYECEKTİM, VİCDANIM EL VERMEDİ'

Hatay’daki depremde evi yıkılan ve Kayseri’nin Talas ilçesine yerleşen Safiye Erişir, birinci turda eşi ve 2 çocuğuyla araç kiralayarak, oy kullanmaya geldi. İkinci tur için kendi imkanlarıyla otobüs firmasından bilet aldıklarını söyleyen Erişir, seçim süreci yaşadıklarını şu sözlerle aktardı: “Ben depremzedeyim. Evim yıkıldı, enkazdan çıktım. Oğlumun beli sakatlandı, ameliyat oldu. Eşim birinci tur zamanında CHP Kayseri binasına gitti. Numaramızı aldılar, biz sizi ararız dediler aramadılar. Biz aradık telefonlara cevap vermediler. 4 oy az mı? Yurtdışından kardeşim para gönderdi araç kiraladım oy kullanmaya gittim. 4 bin TL masrafım oldu. Çok kızdım, ikinci tura gitmeyecektim sonra yine vicdanım el vermedi. CHP’den seçmenler için verdikleri numarayı aradım bize ‘Antep’ten otobüs var Kayseri’den yok’ dediler. Bilet parası istedik ona da ‘yok’ dediler. Mecbur kendi imkânımla bilet aldım. Pazar günü oyumuzu kullanıp, döneceğiz. Tüm depremzedeleri getiriyoruz diyorlardı, hani nerde getiriyorlar. Biz niye ortada kaldık?”

'ARAYACAĞIZ’ DİYORLAR AMA DÖNEN YOK'

Mersin’den kendi arabasıyla oy kullanmaya gelecek olan Sevcan Rencüzoğlu ise birinci turda da kendi aracıyla Hatay’a gittiği için ulaşım sorunu yaşamayanlardan. Çevresinde birinci turda partilerin kaldırdığı otobüsle oy kullanmaya gelenlerde sorun yaşayanlar olduğunu vurgulayan Rencüzoğlu, “Mersin’de yaşayan iki arkadaşım var. Birinci turda partilerin ayarladığı otobüsle geldiler. Dönüşte sorun yaşadılar, ulaşamamışlar. Şimdi kendi çabalarıyla gelecekler. Organizasyonda sıkıntı var. ‘arayacağız’ ‘döneceğiz’ diyorlar ama dönmüyorlar” diye konuştu.

'DEPREMZEDELER MADDİ, MANEVİ YORGUN'

Depremden sonra Hatay’ı terk etmeyerek, ilk bir ay şehirde kalan, arama-kurtarma, yardım dağıtımı çalışmalarına katılan Ümit Yoğun ise bir süre sonra Antalya’ya gidenlerden. Seçimin birinci turuna kendi aracıyla gelen Yoğun, ikinci tur için arada kalsa da gönlünün gelmekten yana olduğunu söyledi: “Benim için tekrar şehre gelip o anları yaşamak çok zor. Ne psikolojim ne maddi olanakların buna müsait. Fiziki olarak yorgun hissediyorum. Beni ikinci tura getirecek şey seçimin önemi tabi. Dün Antalya’da  bir Hataylı ile tanıştık. 75 Yıl Bulvarı'nda oturuyorlarmış, evleri yıkılmış. Antalya’da kardeşi ile işe başladıkları için oy kullanmaya gidemeyeceğini söyledi. Bu tür sebeplerden dolayı da gidemeyen olacaktır” dedi.

'BİREYSEL ARACIYLA GELENLER DE ÖDEME ALACAK'

Kendi bireysel aracıyla oy kullanmaya gideceklerin durumu valiliğe bildirip, yakıt ücreti alabildiğini belirten Yoğun, “Depremzedeler bulundukları ilin valiliğine gidiyor. Hangi ile hangi araçla gideceğini, araçta kaç kişi olacağını yazdırıyor. Burada sisteme giriyorlar. Sonra Hatay’da hangi ilçeye gidiyorsan oranın kaymakamına gidip, ‘Ben geldim’ diyerek ödemeyi talep ediyorsunuz. Ben de bu sisteme başvuru yapacağım. Bu sistemi insanlar bilmiyor, özel aracıyla gidenlere çağrı yapmış olayım” dedi.

Birinci turda seçmen getiren AFAD, ikinci turda da yine geliş-gidişte seçmenlere destek olacak. Partiler direkt ulaşım sağlarken AFAD, herhangi bir otobüs firmasıyla gelen seçmenin aldığı biletin ücretini daha sonra o kişiye ödüyor.

Etiketler hatay defne seçim