Hataylı kadınlar istismara karşı sokakta

Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü, 6 yaşında 'evlendirilen' H.K.G için alana çıktı. Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi hatırlatılarak son 10 yılda çocuk istismarının yüzde 700 arttığı kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G’nin 6 yaşındayken istismara uğraması, Hatay’da protesto edildi. Saat 15.00’de Künefeciler Meydanı’nda bir araya gelen Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni hatırlatarak, çocuğun etkin bir şekilde korunmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin hayat geçirilmesini istedi.

Platform adına konuşan Sevilay Elmas, ülke gündemine oturan çocuk istismarına karşı tüm dünyanın ayağa kalkması gerekirken aksine haberi yapan gazeteci Timur Soykan’ın sosyal medyada yargılanması talebiyle hedef gösterildiğini belirterek, “Ülkemizde çocuklara yönelik istismar vakaları son 10 yılda yüzde 700 artmıştır. Sadece bu oran bile H.K.G. şahsında gündeme oturan bu sorunun ne kadar vahim boyutlara ulaştığını ortaya koymaktadır” dedi.

'ÇOCUĞUN GÜLMESİ' BERAAT GEREKÇESİ OLDU

Yakın zamanda görevden alındıktan sonra ‘çocuğa istismar ‘suçlamasından tutuklanan MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp’in beraat ettiğini hatırlatan Elmas, “Çocuk cinsel eylem anında güldü, rızası var” şeklindeki beraat gerekçesinin hukukun çocuğa istismar davalarında nasıl işlediğinin göstergesi olduğunu vurguladı.

'CEMAATLER MEB ELİYLE OKULA SOKULUYOR'

Milli Eğitim Bakanlığı’na dikkat çeken Elmas, “Aksine cemaat, tarikat ve vakıflarda yaşanan istismar vakaları ortadayken, onlarla protokoller imzalayan Bakanlık, bu karanlık yapıların okulların içine girmesine izin vererek çocukları istismara açık hale getiriyor. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Lanzarote Sözleşmesi gibi çocuğu koruyan uluslararası sözleşmeleri uygulamayan, failleri aklayan, cezasızlık politikalarında ısrar eden yargı, evlilik yaşının 12’ye düşürülmesini isteyen Diyanet, laik ve eşit eğitim hakkını yok sayan, cemaatlerle iş birliği yapan Milli Eğitim Bakanlığı, tekçi, gerici ve cinsiyetçi temelde bir toplum inşasını hedefleyen siyasi iktidar çocuk yaşta evliliklerin ve istismarın suç ortağıdır.”

Kadınların, 6 yaşındaki çocukları evlendiren, istismarı meşrulaştıran gerici, ataerkil zihniyetinizi kabul etmediğinin altını çizen Elmas, çocuğun haklarını koruyan uluslararası sözleşmeleri hatırlatarak, insanlık suçu olan istismarın önlenmesi için yetkili kurumları harekete geçmeye çağırdı.