Havacılık uzmanları: TSK helikopterleri yangında kullanılabilir

AirTürkHaber Yayın Yönetmeni Tunagür ve emekli pilot Altan TSK envanterindeki helikopterlerin birkaç saatlik modifikasyonla söndürme çalışmaları için hazır hale gelebileceğine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Türkiye'de 28 Temmuz'da başlayan orman yangınları birçok kente yayıldı. Son süreçte toplamda 144 orman yangını meydana gelirken, yangın söndürme çalışmalarında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Hava Kurumu eleştirilerin odağı haline geldi. Söndürme çalışmalarına havadan yapılacak müdahalenin yangınları kontrol etmede etkin olacağı savunuluyor.

Tartışmalar arasında TSK envanterinde bulunan helikopter ve uçakların çalışmalara katılıp katılamayacağı da yer alıyor. AirTürkHaber Yayın Yönetmeni Ahmet Tunagür, helikopterlerin birkaç saatlik çalışmayla yangın söndürmeye hazır hale gelebileceğini belirtirken emekli TSK pilotu Bahadır Altan, TSK'nin envanterindeki helikopter ve uçakların söndürme çalışmalarına katılabileceğini söyledi.

'TSK UÇAKLARINA YANGIN SÖNDÜRME KİTLERİ TAKILABİLİR'

Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde devam eden yangınlarda ormanlar yandı. Tarım ve Orman Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, yangınlara 6 uçak, 9 insansız hava aracı (İHA) ve bir insansız helikopter, bir yangın söndürme tankı, 45 helikopter, 4 binden fazla personel ile müdahale edildiğini açıkladı. THK'nin hangarında 9 yangın söndürme uçağı bulunmasına rağmen ilk etapta 3 uçakla yangınlara müdahale edilmişti. Eleştiriler THK'nin hangarda bekletilen uçakları üzerinden gelişiyor. Peki devam eden ve büyüyen yangınlara TSK envanterinde bulunan helikopter ve uçaklar dahil olabilir mi? TSK bir şekilde çalışmalara katılsaydı, yangınların yarattığı hasar en aza indirilebilir miydi? Yangınlara havadan yapılan müdahalelerin yayılımı önlediği gerçeğini bilmek için konunun uzmanı olunmaya gerek olmadığını düşünen emekli TSK pilotu Bahadır Altan, TSK'nin envanterindeki helikopter ve uçakların söndürme çalışmalarına katılabileceğini anlattı: 

Bahadır Altan

"Geniş alan yangınlarında uçak tanklarının daha etkili olduğu bir gerçek. Bunu görmek için pilot olmaya gerek yok. Dünyanın her yerinde orman yangınlarıyla devletler savaşıyor. Başta hava kuvvetleri. Türkiye'deki kara kuvvetleri yaklaşık 600 helikoptere sahip. Yüzlerce uçağı var. Bunların hepsine yangın söndürme kitleri takılabiliyor."

 

 'TSK'NIN YANGIN SÖNDÜRME KİTLERİ HANGARDA ÇÜRÜYOR'

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de son 5 yılda 16 binin üzerinde yangın meydana geldi. Binlerce hektarlık ormanlık alan küle dönüştü. Altan, olabildiğince kısa sürede hava kuvvetleri içinde işi yangın söndürme olan bir ekip kurulabileceğini savundu. Altan, Kayseri'de TSK'nın hava üssünde bulunan yangın söndürme kitlerinin hangarlarda çürüdüğünü bildiğini vurgulayarak "Devlette doğayı korumak gibi bir akıl olmadığı için yakılmasına da duyarsız bir anlayış var. Daha sonrasında çıkacak yangınlar içinde ders çıkarılmıyor" dedi.

'HAVA KUVVETLERİNİN TEK GÖREVİ İNSAN ÖLDÜRMEK DEĞİL'

TSK envanterinde bulunan helikopter ve uçakların yangın söndürme kitleriyle, çalışmalara katılması imkansız değil. Mevcut helikopterlerde bünyesinde bulunmayan sonradan takılmış aparatlar ile havadan söndürme yapıyor. Altan, iç ve dış düşmanlar üreten iktidarın sadece insan öldürmeye odaklandığını söyleyerek şunları ekledi: "Hava kuvvetlerinin tek görevi sınırları bombalamak değil. Toplumun geleceğini ilgilendiren konularda 'ben kaynaklarımı nasıl kullanırım' diye düşünen bir akıl yok. Bu bakış açısından maalesef yoksun bir iktidarla karşı karşıyayız. Ülke doğasının geleceği ait olduğunu düşünen bir akıl olsa bütün imkanlar seferber edilir. Kısa sürede yangınlara havadan müdahale edecek filo çok kolay oluşturulur."

'ÇÖKERTME'YE 10 KM MESAFEDEKİ HELİKOPTER FİLOSU YANGIN İÇİN KULLANILABİLİRDİ'

Ahmet Tunagür de dünyada yangın söndürme helikopteri diye bir üretim olmadığını, helikopterlerin birkaç saatlik çalışmayla yangın söndürmeye hazır hale gelebileceğini belirtti. Tunagür, yangının devam ettiği Çökertme bölgesine 10 kilometre mesafede TSK helikopter filolarının bulunduğunu söyleyerek şunları ekledi:

Ahmet Tunagür

 "Kara Havacılık Merkez Komutanlığı'nın bölgede helikopter filosu bulunuyor. Başlangıçta bu akıl edilip, helikopterler yangına müdahaleye hazır hale getirilseydi, yangınların seyri değişirdi."

Ahmet Tunagür, her helikopterin gövde kısmının altında harici yük taşımak için kanca bulunduğunu, bu kancaya su taşıma aparatı takılabileceğini ve bunun da çok basit bir işlem olduğunu dile getirdi.

'DÜNYANIN HER YERİNDE BU ÖLÇEKTEKİ YANGINLARA SİLAHLI KUVVETLER DAHİL OLUR'

Televizyonlarda gördüğümüz helikopterin taşıdığı sepetin adının "bambi sepet" olduğunu ifade eden Tunagür, bu sepet helikoptere monte edildikten sonra her helikopterin bir anda yangın söndürme helikopteri olarak kullanılmaya hazır hale geldiğini kaydetti: "TSK bu kabiliyete sahipken neden bu konuya dahil olmadı? Ben davet edilmediklerini düşünüyorum. Bu helikopterler 4-5 ton civarında su atabiliyor. TOMA’lar bugün devreye girdi. Helikopterler nerede? Ultra teknik bir yeteneğe gerek yok." Dünyanın her yerinde bu ölçekteki yangınlara silahlı kuvvetlerin dahil olduğunu belirten Tunagür, "Yangına müdahale için silahlı kuvvetlerin dahil olması düşünülmediyse biz hatırlatalım ve davet edelim" çağrısında bulundu.