Havalar soğumadı, ayılar uyuyamadı...
Bu yıl mevsimin ılıman geçmesi, kar yağışının geç olması bozayılarda kış uykusuna geçmede gecikme olduğunu gösterdi.
DUVAR - Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi'nin 'Yaban hayatının fotokapanla belirlenmesi' projesinde, ormanlara kurulan fotokapanla ayıların kış uykusuna geçmediği tespit edildi. Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Kaan Özkazanç, bölge halkını uyararak, "İklimin ılıman geçmesi, kar yağışının geç olması, bozayılarda kış uykusuna geçmede gecikme olduğunu gösterdi. Orman köylüleri ve işçilerimizin, mantar toplamaya gidenlerin olası bozayı karşılaşmasında dikkatli olmalarında fayda var" dedi.
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü'nün 'Yaban hayatının fotokapanla belirlenmesi' projesi kapsamında, ormanlara kurulan fotokapanlarla yaban hayatı izlendi. Kış mevsimine rağmen kar yağışının olmaması ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ayıların kış uykusuna geçemediği görüldü.
DHA'ya konuşan; Doç. Dr. Nuri Kaan Özkazanç, 10 yıldır fotokapanla izleme yaptıklarını, bu kış bozayıların sayısında artış olduğunu belirterek, "Bu yıl iklimin ılıman geçmesi, kar yağışının geç olması bozayılarda kış uykusuna geçmede gecikme olduğunu gösterdi. Küresel iklim değişikliğinin göstergesi olarak meydana geldiğini düşünüyoruz. Yaptığımız bu çalışmada şu anda çok sayıda bozayının sahada geçmiş yıllara göre daha yoğun olarak dolaştığını görebiliyoruz. Normalde kış ayı içerisinde bozayıları görmek mümkün ama yoğunluğun artması açıkçası bizi endişelendirdi" dedi.
Ayıların kış uykusuna geçtiğini düşünenleri uyaran Özkazanç, "Bu açıdan ormanda ilişkisi olan orman köylüleri ve orman işçilerimizin, özellikle mantar toplamaya giden vatandaşlarımızın olası bozayı karşılaşmasında dikkatli olmalarında fayda vardır. Olası karşılaşmada hayvanları, bozayıları rahatsız etmemek; onlardan mümkün olduğu kadar yavaş, sakin şekilde uzaklaşmak hayatları açısından oldukça önem taşımaktadır.