Hawaii'de yanardağ patladı

Hawaii adasında bulunan Kilauea Yanardağı, Eylül 2023'ten sonra bugün bir kez daha patladı. Patlamanın insan hayatına ya da altyapıya tehdit oluşturmadığı belirtildi.

Fotoğraflar: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Hawaii adasında, dünyanın en aktif yanardağlarından biri olan Kilauea'nın patladığı açıklandı. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'nun Hawaii Yanardağ Gözlem birimi, patlamanın en son yaklaşık 50 yıl önce lav akışının olduğu uzak bir bölgede yaşandığını bildirdi. 1974 yılında yaşanan patlama, yaklaşık altı saat boyunca devam etmişti.

The Guardian'ın haberine göre, yanardağ patlaması, Kilauea kalderasının yaklaşık 1,6 kilometre güneyinde, Hawaii Yanardağları ulusal parkı içindeki bir bölgede yaşandı. Kalderanın çevresindeki alan 2008 yılından bu yana, yerde meydana gelen çatlaklar, krater duvarlarındaki dayanıksızlık ve taş düşmesi gibi sebeplerden halkın girişine kapalıydı. Hawaii Yanardağ Gözlem biriminden yapılan açıklamada, bölgeden gelen video görüntülerinde parlaklığın görünür olduğu, lavın çatlaklardan dışarı çıktığı belirtildi. 

'PATLAMA, OLABİLECEK EN GÜVENLİ YERLERDEN BİRİNDE YAŞANIYOR'

Gözlem biriminden yapılan açıklamada, patlamanın halihazırda devam ettiği ancak ulusal park içinde uzak bir bölgede yaşandığı, patlama hacminin düşük olduğu ve insan hayatına ya da kritik altyapıya herhangi bir tehdit oluşturmadığı ifade edildi. 

Hawaii Belediye Başkanı Mitch Roth da burada yaşayan halkın park içinde yaşanan patlamalara alışık olduğunu ifade ederek, "İnsanların, bunun meydana gelebileceği en güvenli alanlardan birinde yaşandığını fark etmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan, Roth, mevcut durumda bölgedeki hava kalitesi ile ilgili endişelerinin olduğunu söyledi. Belediye Başkanı, özellikle Oceanview ve Naalehu toplumlarının hava kalitesi ile ilgili sorunlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)