Hayalindeki ev rezerv alanında kaldı

28 yıldır çalışan Yılmaz Kılıç, eşi ve çocuklarıyla hayalindeki evi yaptı. Antakya'daki ev, rezerv alanı içinde kaldı. Haberi duyduğundan beri uyuyamayan Kılıç, ne yapacağını bilmiyor.

Google Haberlere Abone ol

HATAY - 6 Şubat depremlerinde yerle bir olan Antakya’da şehir de insanlar da hayatta kalmaya direniyor. 200 binden fazla insanın konteynerde yaşadığı Antakya’da hâlâ barınma, altyapı sorunu çözülmedi. Bu sorunların yanında Antakyalının en büyük korkusu günden güne genişleyen rezerv alanı.

28 yıldır Katar, Arabistan gibi çeşitli Arap ülkelerinde çalışan şu anda Katar’da restoran sektöründe çalışmaya devam eden Yılmaz Kılıç, neredeyse tüm birikimiyle hayalindeki evi yaptı. Eşi ve çocuklarının dört ay oturduğu evde Yılmaz Kılıç sadece yirmi gün kaldı.

Hatay’ın Antakya ilçesi Gazi Mahallesi'nde bulunan üç katlı tripleks ev, depremde hiç hasar almadığı gibi deprem sürecinde onlarca mahalleliye çatı oldu. İçinde tek katlı sağlam evlerin de olduğu Gazi Mahallesi’nin tamamı rezerv alanı ilan edildi. Plana göre Yılmaz Kılıç’ın evi de rezerv alanında olduğu için plan bütünlüğü gerekçesiyle yıkılacak.

'TÜM HAYALLERİM EMEKLİLİĞE ERTELENDİ'

Arap ülkelerinde çalışmak bu şehrin işsizliğinin en somut gerçeği. Binlerce Antakyalı, eşlerini, çocuklarını yılda bir defa 15 gün görerek hayatını sürdürüyor. Kadınlar içinse bu hem anne hem baba olmak ve tüm zorlukları tek başına sırtlamak demek. Antakya’da kalsalar işsizlik, yoksulluk... Arap ülkesine gitmek ise hiç bitmeyen bir hasret...

Yılmaz Kılıç da çoğu Antakyalı gibi aç kalmaktansa hasreti tercih etti. 28 yıldır Arap ülkelerinde çalışan Kılıç, tüm hayallerini emekliliğe erteledi ve Antakya’da hayalindeki evi yaptı. Doğma büyüme Gazi Mahallesi'nden olan Kılıç, Antakya’nın daha lüks yerlerinde yaşamak değil, çocukluğunun geçtiği mahallede yaşamak istedi ve hayalindeki evi mahalleye yaptı. Her detayına özendiği evinde afet gibi durumlara karşı sığınak bile vardı. Bu sığınak depremde mahalle halkına nefes oldu. Bahçesine palmiye ağacı dahi getiren Yılmaz’ın evinin piyasa değeri 1 milyon dolar (32 milyon TL).

'EVİMDE HİÇ HASAR YOK, NASIL YIKILIR'

Kendisine henüz bir tebligat ulaşmadığını, mahallenin tamamının rezerv alan olmasından dolayı eş-dostlarından aldığı habere göre kendi evinin de yıkılacağını öğrendiğini söyleyen Kılıç, “Bu haberi aldığımdan beri uyku uyuyamıyorum. Yıllardır eşimden, çocuklarımdan ayrı bir hayat sürdüm. Oğlum üniversite sınavına girecekti, yanında olamadım. Onlar büyürken ben büyüdüklerini göremedim. Niye onlar rahat etsin diye, ben yaşlanınca rahat edeyim diye yıllarca çalıştım. Emekliliğimi rahatça geçireceğim bahçeli bir ev hayalimiz vardı eşimle. Çok şükür nasip oldu mahallemizde gönlümüze göre bir ev yaptık. Evimizin her detayı çok sağlam ve özel. Böyle bir depremde hiç hasar almadı. Hasarsız raporu da verdiler. Şimdi bu ev nasıl yıkılır?” diye konuştu.

Yılmaz Kılıç

BAKAN YARDIMCISI: BÜTÜNLÜK AÇISINDAN HEPSİ YIKILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen beş ay önce yaptığı toplantıda rezerv alanın büyük yıkım olan yerlerde mecburi olduğunu, rezerv içinde yer alan sağlam evlerin ise yıkılmayacağını belirterek “Devlet deli mi sağlam evi yıksın” demişti. Geçtiğimiz haftalarda rezerv alana dair yeni bir bilgilendirme toplantısı yapan Gürgen, plan bütünlüğü nedeniyle rezerv alan içine giren tüm evlerin yıkılacağını söyledi. Devletin yıkılacak evlerin değerini vereceğini, tadilat yaptıranların ise faturalandırılan tadilat giderlerinin de ödeneceğini kaydetti.

'EVİM BİR MİLYON DOLAR DEVLET HEPSİNİ VERECEK Mİ?'

Kendi evinin arsa değeri hariç sadece ev değerinin 1 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Parsel 6-7 milyon ev ise bir milyon dolar. Hükümet bana bunun ne kadarını ödeyecek. Tamamının ödeneceğini düşünmüyorum. Bir de benim evim apartman dairesi değil. Apartman olsa yine tamam bir yerde anlayayım durumu benim evim müstakil villa neyin bütünlüğünü bozacak?” dedi.

EVİNDE SADECE DÖRT AY OTURABİLDİ

Yılmaz Kılıç’ın eşi Nilüfer Kılıç, şu an çocuklarıyla beraber İskenderun’da kiraladığı evde kalıyor. Sadece dört ay oturduğu evin eşiyle yıllardır hayalleri olduğunu belirten Kılıç, “Eşim yirmi yıldan daha fazla bir süredir yurt dışında çalıştı. Ben her şeye tek başıma göğüs gerdim. Hem anne hem baba oldum. Gençliğimiz, en güzel zamanlarımız ayrı geçti. Tüm hayallerimiz yaşlılığa ertelendi. Bahçeli, kocaman bir ev hayalimiz vardı, yaptık. Yıkılacak mı ne olacak bilmiyorum. Bize henüz tebligat gelmedi ama evimde çizik bile yok” diye konuştu.

MAHALLELİ AYLARDIR REZERVE KARŞI MÜCADELE EDİYOR

Kılıç Ailesi'nin de evinin olduğu mahalle Gazi Mahallesi, aynı zamanda Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren Abdullah Cömert’in ailesinin oturduğu mahalle. 9 Mart tarihinde Cömert’in ailesinin evi de dahil olmak üzere sağlam müstakil onlarca eve yıkım tebligatı gitti. Cömert’in ailesinin oturduğu eve ise karot testi yapılmadan hasarlı raporu verildi.

Yine mart ayında CHP Hatay milletvekilleri Nermin Yıldırım Kara ve Mehmet Güzelmansur mahallede toplantı yaparak, mahallelinin rezerv alana dair sorunlarını dinledi. Mahallede 32 bahçeli sağlam ev var ve bu evlerde insanlar oturuyor.

Etiketler REZERV ALAN HATAY