Uzaylı değil, insan yaptı!
100 ton ağırlığındaki bir heykelin taşınması için 500-700 kişinin çalışması gerekiyor. 50 tona kadar varan dikilitaşları taşıyabilmek için birkaç yüz kişilik organizasyonlara sahip olunması gerekiyor.
DUVAR - Şanlıurfa'da, Harran Ovası'nın kuzey bölgesinde yer alan Göbekli Tepe, yüzey taraması ile 23 farklı bölgede 200 kadar oldukları tespit edilen T ve L biçimli dikilitaşlardan oluşan bir yapılar topluluğudur.
Bundan 12 bin yıl öncesine ait bu yapıları 80’li yıllarda Türkiye’de de çok satan “Tanrıların Arabaları” kitabını hatırlatacak şekilde uzaylılara mal etmeye kalkanlar oldu. Ancak eldeki bilgiler buranın tamamen 'insan eseri' olduğunu gösteriyor.
Ölümüne dek kazıları yürüten Alman arkeolog Klaus Schmidt, “En Eski Tapınağı Yapanlar” adlı kitabında Göbekli Tepe'nin yüzyıllar içinde ve emekle nasıl yapıldığına ilişkin açıklamalar da getiriyor.
Buna göre, boyları 7 metreye ağırlıkları 50 tona kadar çıkabilen Göbekli Tepe dikilitaşlarının taşınmasına, Paskalya Adaları’nda bulunan ve çok daha sonraya tarihlenen dev heykellerin, benzeri koşullarda nasıl taşındığı ile ilgili yapılan bir deney ışık tutuyor.
Bu deneyin sonucuna göre, 100 ton ağırlığındaki bir heykelin taşınması için 500-700 kişinin çalışması gerekiyor. Göbekli Tepe’de de ağırlığı 50 tona kadar varan dikilitaşları taşıyabilmek için birkaç yüz kişilik organizasyonlara sahip olunması gerekiyor.
Peki henüz tarımın başlamadığı, hayvanların evcilleştirilmediği bir dönemde, avcı/toplayıcı insanlar böyle bir organizasyonu nasıl becerdiler? Bu sorunun somut yanıtları ise yine kazılarda bulunan binlerce hayvan kemiği ve bölgede belki de dünyada ilk kez bira imalatının yapıldığına dair izler...
Görünen o ki, Göbekli Tepe kazı çalışmalarının Schmidt'den sonra da düzenli bir şekilde ilerlemesi daha çok soruyu -belki yanıtlarını da- gündeme getirmeye devam edecek...