'Avrupalılar Beyoğlu bölgesini terk ediyor'

Beyoğlu'nda oturan çok sayıda Avrupalı, güvenlik ve değişen yaşam tarzı nedeniyle semtten taşındı. Gerekçe, "Biz artık burada yaşayamıyoruz."

Google Haberlere Abone ol

Beril Köseoğlu  [email protected]

DUVAR - İstanbul'un Beyoğlu bölgesindeki ticari işletmelerin yaşadığı değişim tartışma yaratırken, semtte konut piyasasında da 'hareketlilik' var. Özellikle Sultanahmet Meydanı ve İstiklal Caddesi'ndeki IŞİD saldırılarının ardından, bugüne dek yaşamak için Beyoğlu'nu tercih eden Avrupalıların bölgeyi terk etme eğiliminde olduğu belirtiliyor.

'ARTIK BEYOĞLU'NDA YAŞAMAK İSTEMİYORUM'

14 yıldır Çukurcuma-Cihangir hattında çalışan bir emlakçı, "Yabancı müşterilerinizin sayısında bir değişiklik var mı?" sorusuna "Olmaz mı, epey giden oldu" yanıtını veriyor. İsmini vermek istemeyen emlakçı, 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra çok sayıda yabancı müşterisinin arka arkaya evlerinden çıktığını anlatıyor. Kimi ülkesine dönerken, kimi de "Artık Beyoğlu bölgesinde yaşamak istemiyorum" demiş.

'KIZIM EVE GELİRKEN ENDİŞELENİYORUM'

faik pasa Çukurcuma'da yabancılar tarafından en çok tercih edilen sokaklardan Faik Paşa Yokuşu.

İstiklal Caddesi ve çevresinde 15 yıldır emlakçılık yapan Halim Şahin ise bir çırpıda iki eski müşterisinin adını sayıyor. Alman bir müşterisi "Bu ülkede rahat edemiyorum" diyerek Köln'e dönmüş. İngiliz bir müşterisi de, 'patlamalar'dan sonra evini satıp ailesiyle birlikte ülkesine dönerken şöyle demiş: "Biz artık burada yaşayamıyoruz. Biramı rahat içemiyorum. Kızım eve gelirken endişeleniyorum."

'ABARTMAMAK LAZIM'

Galata bölgesinde gayrımenkul danışmanlığı yapan Nihal Gülyüz ise Galata'da böyle bir durum yaşanmadığını, giden yabancıların da birçoğunun görev süresinin dolduğunu söylüyor. Gülyüz, "Çok daha kötü ekonomik dönemler geçirdik. Ben umutsuz değilim" diyor.

APARTLAR 'BİZ YERLİLERE' DÜŞTÜ!

Beyoğlu 'emlak dünyası'nda konuşulan bir diğer mesele de, özellikle Batılı turistlere yaz aylarında kısa dönemli kiraya vermek için renove edilmiş, yüksek tavanlı, tuğla duvarlı, 'janjanlı' eski daireler... Zira bu yaz turist sayısı beklentileri karşılamadığı için, bu tür dairelerin birçoğu biz 'yerli halk'a da uzun dönemli olarak arz edilmeye başlanmış durumda...